Snoblesse Oblige 2023/36.

  • Narancs
  • 2023. szeptember 6.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Az lesz majd csak a baj, amikor a betűk, megunván az emberi értetlenséget, leszállnak a könyvek lapjairól, és hosszú sorba fejlődve elgyalogolnak, talán a világ vége felé, talán azon is túl. Nem kellünk mi már ide, mondja az utolsó betű, amelyik eltűnik a hóviharban, bár lehet homok is.

(Vida Gábor: Senkiháza)

péntek szeptember 8. 10.00 Persona – kiállítás

Threadstories, az ír képzőművész a privát szféra eltűnésének jelenségét, valamint ennek hatását vizsgálja az online térben. Művészetében a tradicionális kézműves technikák, a performatív jelleg és a fotóművészet keveredik. A Persona sorozatban kézzel szőtt maszkokat készít, hogy azokból arcra utaló kifejezéseket csikarjon ki.

(Cairo Contemporary, Bp. VII., Lövölde tér 7.)

 

péntek szeptember 8. 20.00 Daykoda – koncert

Andrea Gamba zenész-producer műsoraiban az elektronikus zene, a jazz, a beatzene és a kísérleti hiphop szférája olvad össze álomszerű textúrákká. Az „olasz Flying Lotus” és zenésztársai most a Nuova Generazione Jazz sorozatban mutatkoznak be. Giuseppe Vitale a billentyűknél, Andrea Dominoni basszusgitározik, Matteo D’Ignazi dobol.

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

péntek szeptember 8. 20.00    BanZaj#48 buli

A bulisorozat elhagyva szülővárosát, Debrecent, most budapesti híveit gyűjti. A debreceni zajkeresztapa, vagyis Kondor Tamás által fémjelzett projekt, a Dr. Kondor kezd, aztán a kísérleti, elektronikus, punk- és metálzenét játszó Hakawai jön. Őket az abstract, noise, experimental Halalnihil követi, és végül, de utolsósorban a Lyuhász Lyácint Bt. adja a pszichokinetikus tánczenét. Egyébként a Kondor is lyácintos, tehát durva összefonódások várhatók.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

szombat szeptember 9. 11.00    Az ízetlen paprikás­krumpli

Konrád Kornéliusz és Erős Pesta rövid kalandozása Üveghegyen innen és túl, hogy megtalálják az ismeretlen ízeket. A DanteCasino (Ács Petra, Hrisztov Toma, Bartha Bendegúz, Georgita Máté Dezső, Podlovics Laura, Vilmányi Benett) soha vissza nem térő előadása visszatér Kenéz Ágoston rendezésében. Másnap szintén gyerekprogram, itt tele van ilyesmivel a labor, hál’ istennek. A Hab a tortán! mesesorozatban 10.15-től Marék Veronika Boribon és a 7 lufi című meséje alapján készült előadás látható.

(Jurányi Labor, Bp. I., Jurányi u. 1–3.)

 

szombat szeptember 9. 17.00    Ossian 65–25–50 – tripla születésnapi koncert

„Még egy újabb gyertya, néhány jóbarát, / az Isten óvjon téged, még sok-sok éven át, / Néhány könnyű óra, egy nehéz év után, / Legyen most szép az Ünnep, egy jobb év jön talán.” Rock a tripla jubileum jegyében. Paksi Endre frontveterán 65. születésnapja, Rubcsics Richárd gitáros és Erdélyi Krisztián basszusgitáros 50. születésnapja, valamint az idén negyedszázados Paksi–Rubcsics-korszak is megünneplésre kerül.

(Barba Negra Music Club, Bp. XI., Prielle Kornélia u. 4.)

 

szombat szeptember 9. 19.00    Debussy: Pelléas és Mélisande

Debussy formabontó, álom és valóság határán lebegő zenedrámájával folytatódik a Fesztiválzenekar operasorozata. A Fischer Iván rendezésében színre kerülő előadás szereplőgárdája ezúttal is nemzetközi sztárokból áll. Bernard Richter svájci tenor a BFZ Varázsfuvola-produkciója után tér vissza, hogy repertoárjának legfontosabb szerepét énekelje. A másik címszereplőt Patricia Petibon, a világhírű szoprán alakítja, őt a Guardian a legjobb értelemben vett különcnek nevezte. Golaud alakját a hazai közönség számára jól ismert Tasszisz Hrisztoiannisz formálja meg. Vezényel Fischer Iván. Másnap és kedden, szeptember 12-én újra hallható.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

szombat szeptember 9. 19.30   Prélude – Herbstgold Festival 2023

Joseph Haydn Acide című operájával indul az őszi fesztivál az osztrák oldalon, Carolin Pienkos és Cornelius Obonya rendezésében. Heinz Ferlesch, Elisabeth Breuer, Elisabeth Wimmer, Cornelia Sonnleithner és Christoph Filler énekel. Heinz Ferlesch vezényli a Barucco zenekart. A szeptember 24-ig tartó eseménysorozatra ismét kitűnő művészeket invitált Julian Rachlin: többek között George Hamilton színész, Angelika Kirchschlager mezzoszoprán, John Eliot Gardiner karmester, Vilde Frang hegedűművész, Lucy Crowe szoprán, Kirill Gerstein zongoraművész, Danny Grisset jazz-zongorista, Ida Keralova és a kastély rezidens zenekara, a Chamber Orchestra of Europe lépnek színpadra. Infók az esterhazy.at oldalon.

(Esterházy-kastély, Haydn terem, Eisen­stadt/Kismarton)

 

szombat szeptember 9. 20.00   Hajóvonták találkozása Tilos! – buli

A jó zenekarok viszont bármikor összefuthatnak itt. Úgy, mint a Chemodex/Kalambo Kutyája, a Frappáns Marhaságok és a CsizmáSKAndúr.

(Beton flanger, Bádog Center udvara, Tatabánya, Réhling Konrád út 6.)

 

vasárnap szeptember 10. 12.00    Városliget, Budapest 1969–2023 – kiállítás

Benkő Imre olyan fotósorozatokat hoz létre, amelyek éveket, illetve nem ritka esetben évtizedeket ölelnek fel. Rögtön felismerhető bennük a látószögválasztás, amely a művész érzékeny és humorral fűszerezett szemléletmódjából fakad, és amelyet André Kertésztől eredeztetünk. Az idén 80 éves fotográfus a Városligetben készített 50 alkotásával mutatja be Budapest 150 évének egy apró szeletét – megtekinthető október 1-jéig.

(Mai Manó Ház, Bp. VI., Nagymező u. 20.)

 

vasárnap szeptember 10. 19.30    Lakodalom

A 30 éves Bozsik Yvette Társulat a jubileumi év tiszteletére újította fel egyik legelső sikerprodukcióját. Szürreális darab egy falusi esküvőről, amelynek során a két család életét nézve találkozhat a néző szenvedéllyel, féltékenységgel és előítéletekkel. A koreográfiában úgy keverednek a hagyományos néptánc groteszk elemei a modern tánc gesztusaival, ahogy Lajkó Félix zenéjében a népzene, a jazz és a modern zene.

(Várkert Bazár, Szárazárok színpad, Bp. I., Ybl Miklós tér 2–6.)

 

hétfő szeptember 11. 18.00    Seth, Attic, …And Oceans, Cutterred Flash – koncert

Francia black metal pionírok, kiváló német heavy metal banda, finn szimfonikus metál sztárok és cseh brutál metál formáció képezi az este szövetét. Hát nem lesz egy fáklyásmenet.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

hétfő szeptember 11. 19.00    Egy, kettő, három

Norrison bankigazgató (Alföldi Róbert) évi rendes pihenésére készülődik, amikor kitör a családi vészhelyzet. Molnár Ferenc darabját Znamenák István rendezte a Kultúrbrigádnak, és az utolsó évadban még meg kell nézni ezt is.

(Átrium, Bp. II., Margit krt. 55.)

 

hétfő szeptember 11. 19.30    Miért pont kivi?

Barnabé Leroux özvegy könyvelő egyetlen rendszeres kapcsolata a külvilággal a pszichoterapeutája. A kínosan precíz férfi egy nap egy eltűnt kivis joghurtot kezd megszállottan keresni. Laetitia Colombani szeretetben, emberségben és humorban bővelkedő, abszurd darabját Őze Áron rendezte, Schneider Zoltán, Varga Ádám, Takács Kati és Kiss Anna Gizella játsszák.

(Rózsavölgyi Szalon, Bp. V., Szervita tér 5.)

 

kedd szeptember 12. 10.00    Lovas szobor ló nélkül

„A talapzatra emelt ló nélküli lovas figurája parodisztikus megközelítése a tipikus historizáló és heroizáló magyarországi köztéri szobrászati gyakorlatnak, amelyből hiányzik az adott közösség igényeinek figyelembevétele, üres szimbólumrendszere csak a politikai reprezentációt szolgálja.” Keserue Zsolt meghökkentő, humoros, ugyanakkor elgondolkodtató, párbeszédre ösztönző köztéri kortárs alkotása a főváros után Dunaújvárosban is megtekinthető lesz a belváros szívében, szeptember 22-ig.

(A Kortárs Művészeti Intézet előtti füves tér, Dunaújváros, Vasmű u. 2.)

 

kedd szeptember 12. 16.15    Blimp ezredes élete és halála

Hatodik alkalommal rendezik meg a Budapesti Klasszikus Film Maratont, a restaurált klasszikusok és filmtörténeti gyöngyszemek nemzetközi filmfesztiválját, amely ezúttal Michael Powell és Emeric Pressburger 1943-ban készült színes angol romantikus, háborús drámájával indul. Muszatics Péter filmtörténész mond bevezetőt. A szeptember 17-ig tartó eseménysorozat kiemelt témája a Korda-univerzum, a Sir Alexander Kordaként világhírűvé vált magyar rendező-producer, Korda Sándor születésének 130. évfordulója alkalmából. De persze sok más téma is felmerül, például a sport és mozgókép témában keresnek új megközelítéseket, fontos női alkotókat mutatnak be, illetve a filmek segítségével visszarepülhetünk az időben, hogy megismerjük a 150 éves Budapestet.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

kedd szeptember 12. 19.00    Többet magunkról

A Grecsó fivérek estje ezúttal is egy összművészeti produkció, tánc és irodalom, de lesz zene is, ami csak belefér a tesóknak.

(Várkert Bazár, Rendezvényterem, Bp. I., Ybl Miklós tér 2–6.)

 

szerda szeptember 13. 19.00    Rage (beavatás és részlet)

20 perc beavató és 20 perc szóló, avagy Rab Szasza koreográfus, pszichológus és Csasznyi Blanka táncos előadása a „düh kitörési formáiról” az L1-est(ek) IZP módra minifesztivál műsorán.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

szerda szeptember 13. 20.00    Nate Smith: Kinfolk – koncert

Ismét megnyílik a Müpa virtuális hangversenyterme a Müpa Home sorozat keretében, folytatódnak az ingyenes online közvetítések, amelyek között műsorra tűzik a meghatározó előadások korábban rögzített felvételeit is. Ezen az estén Nate Smith műsorát. Generációja egyik legjobb, egyben legváltozatosabban foglalkoztatott jazzdobosának a tavaly májusban rögzített koncertje lesz látható a fúziós dzsesszes, kortárs soulos albumával. Közreműködők: Brad Allen Williams gitárok, Jon Cowherd zongora, Fender Rhodes és Fima Ephron basszusgitár, Jaleel Shaw alt- és szopránszaxofon, Amma Whatt vokál.

(Az esemény időpontjában a mupa.hu oldalon, valamint a Müpa Facebook-, illetve YouTube-oldalán.)

 

csütörtök szeptember 14. 18.00    Takarásban – kiállításmegnyitó

„Miután a sok-sok program kötelező feltüntetése okán a »teljes fotó« nem tudott megjelenni a plakátokon, úgy döntöttem: ne pusztán egy »plakátkiállítás« szülessen, hanem hogy megmutassam, milyenek is a plakátok alapjául szolgáló fényképek mindennemű takarás nélkül.” Gordon Eszter kiállítása november 30-ig látható.

(Jurányi Galéria, Bp. I., Jurányi u. 1–3.)

 

csütörtök szeptember 14. 18.45    Jadzia – Budapesti Klasszikus Filmmaraton

Fekete-fehér lengyel vígjáték 1936-ból, Mieczysław Krawicz rendezésében, magyar felirattal. Dorota Lekka, a lengyel nemzeti filmarchívum és audiovizuális intézet, a FINA osztályvezetője mond bevezetőt. Aztán a program a Hotel Amerika gyermekei című, Raimundas Banionis rendezte 1990-es litván zenés, történelmi drámával folytatódik, majd A zálogos című, 1964-es Sidney Lumet-film látható, amely előtt Gazdag Gyula filmrendező ad eligazítást. A nap utolsó vetítése pedig a Két lány az utcán című, 1939-es magyar filmdráma. Tóth Endre rendezte, Kurutz Márton gyűjteményezési és kutatási menedzser (NFI) vezeti fel.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

csütörtök szeptember 14. 19.00    Reciprok értékek – online program

Tóth Krisztina és Nádasdy Ádám kettős, kölcsönös könyvbemutatója a KÉK Kulturális Élményklub szeptemberi nyilvános programja.

„Miért van mindkét könyvnek olyan címe, ami nyelvtanilag mondat, és tárgyesetű főnévvel végződik (hogyan ajánljuk tehát az Ahonnan látni az eget-et és a Hordtam az irhámat-ot?…) Mi a különbség az elbeszélés és a tárcanovella között? És a memoárnak mennyire kell igaznak lennie?” Molnár Piroska színművész részleteket olvas fel a két könyvből; közbekérdező: Felkai Piroska tanár, műfordító.

A program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. További információk a klub honlapján találhatók: kekklub.hu

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.