Snoblesse Oblige 2024/23.

  • Narancs
  • 2024. június 5.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

néhány százezernyi garázda csőcselék / az utcára tódult vasárnap délelőtt / tízezrek békés forgalmát gátolva így / kik a főtérre igyekeztek ünnepi ruhában / megtekinteni az ezret kik / részrehajlás nélkül kijelölt százuk útján / magasba emelt kézzel / megszavazzák / a Tízek Tanácsát

(Szkárosi Endre: Bizánc)

péntek június 7. 9.00 A Nemzeti Színház műsorkínálata az induló évtizedben (1837–1848) – színháztörténeti konferencia

Előadások a kéziratokról, az operarepertoártól a Bánk Bánig, majd 17.00-kor Horváth Géza irodalomtörténész a Büchner a magyar színpadon című kiállítást nyitja meg.

(Bajor Gizi Színészmúzeum, Bp. XII., Stromfeld Aurél út 16.)

 

péntek június 7. 18.00 7. Sambucus Zsámbéki Bodzafesztivál

A Gypo Circus roma-punk koncertjével kezdődik az esemény, aztán fellép a legendás Csík zenekar és az új kedvenc, a Duckshell. Másnap 15.00-tól a gyerekeket várja Fabók Mancsi Bábszínháza egy előadással és Paár Julcsi egy koncerttel, később pedig a Liana és a Magyar Banda is fellép. A zárókoncertet a részben zsámbéki fiatalokból álló Aurevoir. adja. És persze meg lehet kóstolni a helyi termelők kínálta bodzás és egyéb gasztrokülönlegességeket is.

(Zárdakert, Zsámbék)

 

péntek június 7. 18.00 Warm(n)up – Tilos Maraton

Az idei Tilos Maraton első napján annyian játszanak, mintha egy minifesztivál volna a fesztiválon belül. Aztán 9 napon át még többen. Mások mellett a Shakar Trio, a Freakin’ Disco, Infragandhi, DJ Titusz és Bernathy (live). A teremben Dep’Art, M.Á.K. és a Plutó.

A minimális adomány 2000 forint, amivel teljes egészében a Tilos Rádió működését támogatjuk. De az adománybolt is üzemel.

(Dürer Kert, Bp. XI., Vízpart u. 1.)

 

péntek június 7. 18.30 Az arcuk mindig előttem lesz

2014 óta Franciaországban a helyreállító igazságszolgáltatás lehetőséget kínál az áldozatoknak és az elkövetőknek, hogy biztonságos körülmények között, szakemberek és önkéntesek felügyelete mellett beszélgessenek egymással. Jeanne Herry francia filmdámája minderről 2023-ban készült, most végre látható, 16 éven felülieknek.

(Cirko-Gejzír, Bp. V., Balassi Bálint u. 15–17.)

 

péntek június 7. 19.00 Apám szemében

Bácskai Juli pszichoszínházának új fejezetében nők történetei hangzanak el, amelyekben felnéznek, imádják, megvetik, félik, utánozzák a saját apjukat. Illetve apák történetei, akik példaképként vagy bíróságként, bálványként vagy szégyenfoltként jelennek meg a lányuk szemében. Szalai Kriszta és Márton András játékába Bóna János hegedül bele.

(K11 Művészeti és Kulturális Központ, Bp. VII., Király u. 11.)

 

szombat június 8. 16.00 Forradalom a művészetben? – kerekasztal-beszélgetés az Európai Iskola kiállítása keretében

Az Európai Iskola a 20. századi magyar művészet egyik legfontosabb művészeti csoportosulása volt. Róluk értekeznek most a téma jeles szakértői: Forgács Éva, Horányi Attila, Pataki Gábor. A kiállítás július 28-ig, szerdától vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

(Művészetmalom, Szentendre, Bogdányi u. 32.)

 

szombat június 8. 16.00 XII. Kórusok Éjszakája

Az amatőr kórusfesztivál ismét hirdeti: énekelni bárhol és bármikor jó. Az esemény az Éneklő Térrel kezdődik a Pollack Mihály téren, az est folyamán aztán 26 kórus összesen 48 koncertet ad különböző műfaji kategóriákban, majd ismét közös éneklés a Pollack Mihály téren. Részletes információ: www.korusokejszakaja.hu.

(A VIII. kerületi Palotanegyed izgalmas belső és külső terei: a PPKE, a PPKE Gesztenyés kert, a Nemzeti Múzeum, a Szent Anna Kollégium, a Lőrinc pap tér 3., a Krúdy utca 11., a Krisztus Király Plébánia Kápolnája és a Párbeszéd Háza)

 

szombat június 8. 20.00 Samurai Drive and the Crazy 88 – koncert

Az elektronikus zene, a blues és az újhullámos hangzások találkozása a film noir esztétikájával a Middlemist Redből ismert Nóvé Soma énekes-gitáros, és az elektronikát és basszusgitárt megszólaltató Riederauer Dániel duójából kiindulva. Mellettük játszik még Barta Gyöngyi és Friderikusz Péter csellón, Ifj. Csoóri Sándor brácsán, Ördög Krisztián szaxofonon, Riederauer Richárd zongorán, Tóth Dóra Lilla hegedűn és Ürögdi Ábel dobokon.

(Müpa, Fesztivál Színház, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

szombat június 8. 20.00 Kampec Dolores – koncert

„Legyen ma tánc és megbocsátás”, mert a zene maga a varázspálca – vallja ez a régi zenekar, Kenderesi Gabi és Hajnóczy Csaba megújulni mindig képes csapata.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

szombat június 8. 20.00 Mayberian Sanskülotts – koncert

A zenekar Balogh Gallusz és Csordás Zita káposztásmegyeri panelek között visszhangzó nyarak magányát dalba foglaló akusztikus duójából nőtte ki magát, és a nyolcvanas évek magyar under­groundját idéző dalaikat ma már hattagú zenekarral adják elő. Az esemény ingyenes!

(Szabadtéri színpad, Bp. VI., Hunyadi tér)

 

szombat június 8. 21.00 The Durgas Are Back in Budapest – koncert

Legendás és sokszor átalakult zenekar régi barátokkal egy európai turné nyitóállomásán. A Make Love Tour 2024 Brnótól Frankfurtig, punk, rock és folk, vagy amit akartok.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

vasárnap június 9. 10.00 Látogatóban Picassónál. Juan Gyenes – kiállítás

A magyar származású fotós a spanyol királyi család hivatalos fotográfusa is volt, életműve több mint 10 millió felvételt tartalmaz. Most Picassóról készített fotóit láthatjuk. A tárlat tizenkilenc eredeti fekete-fehér és egy színes fényképet mutat be a spanyol nemzetközi fejlesztési együttműködési ügynökség, az AECID gyűjteményéből. Augusztus 19-ig.

(Mai Manó Ház, Bp. VI., Nagymező utca 20.)

 

vasárnap június 9. 18.00 Igenis, miniszterelnök úr!

Voksolj és nézz! felkiáltással az önkormányzati és az európai parlamenti választások napján arra invitálja a nézőket a Kultúrbrigád, hogy töltsék az estét az épületben, Antony Jay és Jonathan Lynn válságkomédiáját nézve. Znamenák István rendezte, Alföldi Róberttel a címszerepben. Utána a Bisztróban a Partizán élő eredményváró műsora.

(Átrium, Bp. II., Margit krt. 55.)

 

vasárnap június 9. 19.00 Az Őrült, az Orvos, a Tanítványok és az Ördög

Máté Edina, a Szegedi Hittudományi Egyetem másodéves hallgatója meglátja az emberiség jövőjét és őrültekházába kerül. Sorsa egyre több hasonlóságot mutat egy kétezer évvel ezelőtti zsidó szekta alapítójának életútjával. De nem kell megijedni, ez csak egy Pintér Béla-előadás.

(Szkéné Színház, Bp. XI., Műegyetem rkp. 3.)

 

hétfő június 10. 18.00 Keskeny út a boldogság felé

A Pride-hónap kiemelkedő eseménye Oláh Kata dokumentumfilmjének bemutatója, amelyet angol és magyar nyelvű kerekasztal-beszélgetések követnek, a vallás, társadalmi és szociális nehézségek, előítéletek és tévképzetek témakörében, különös tekintettel a roma közösségekre. A beszélgetések után egy kötetlen koccintáson lehet találkozni a film szereplőivel és az alkotókkal. Az est háziasszonya Karafiáth Orsolya.

(Eötvös10, Színházterem, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

hétfő június 10. 18.30 Amanda

A 24 éves Amandának, amióta csak az eszét tudja, nem voltak barátai. Leghőbb vágya, hogy legyenek, és épp egy csecsemőkori ismerőst akar meggyőzni. Carolina Cavalli új filmje az Itáliai utazás sorozatban. A vetítésen vendég lesz a film producere.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

hétfő június 10. 19.00 Blue Jasmine

A film boldog kritikusai szinte kivétel nélkül azt állapították meg, hogy a filmet A vágy villamosa inspirálta. De talán ennél is fontosabb, hogy a sztori csupán egy drót, amelyre Woody Allen sorsgyöngyöket fűz fel. Ezek közül pedig Jasmine (Cate Blanchett) sorsa a leglátványosabb. A filmet angol nyelven, magyar felirattal vetítik. A 2013-as alkotáshoz Réz András fűz fel- és levezetőt magyarul.

(Müpa, előadóterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

kedd június 11. 10.00 Emlékek a Britannia Szállóból

1913-ban nyílt meg a körút új szállodája, a Britannia, amelyet egy korábbi lakóépületből alakítottak át. 1926 októberétől Németh Aladár (1890–1974) vette át a szálloda igazgatását, s elkezdte felújítani azt. A szálló és az igazgató emlékezetét, hagyatékát már az 1970-es évek óta őrzi a múzeum, az új állandó kamarakiállítás ebből készült.

(Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Bp. III., Korona tér 1.)

 

kedd június 11. 19.00 Babaház (Nóra)

Ibsen 1879-ben megírt drámáján akkoriban felháborodott a polgári közönség, azt latolgatva, mit vár el a társadalom egy nőtől, illetve mit bocsát meg egy férfinak. De vajon a mi korunk meghaladta-e már Ibsent? A Miskolci Nemzeti Színház vendégjátékát Béres Attila rendezte, a címszerepet Czakó Julianna, Helmert Görög László játssza.

(Városmajori Szabadtéri Színpad, Bp. XII., Városmajor)

 

szerda június 12. 19.00 Legszebb férfikor

Egy sikerfilmből rendezett, könnyekig mulatságos bohózat Valló Péter rendezésében Gubás Gabival, Szabó Győzővel, Nagy Viktorral, Csőre Gáborral és más, menő színészekkel a színpadon.

(Thália Színház, Bp. VI., Nagymező u. 22.)

 

szerda június 12. 19.30 3tél

Tena Štivičić kortárs horvát drámaíró 3tél című díjnyertes darabja igazi kelet-közép-európai történetet mutat be. Három idősíkon keresztül – 1945-ben, 1990-ben és 2011-ben – tárul fel a Kos család több generációjának története, hogy e régi ház privát tereit miképpen töltik meg élettel, szeretettel és fájdalommal. A Radnóti Színház vendégjátéka az Országos Színházi Találkozón. Alföldi Róbert rendezte.

(Csiky Gergely Színház, Kaposvár, Rákóczi tér)

 

szerda június 12. 20.00 JÜ-koncert

A trió tagjai a hazai zenei élet sokat foglalkoztatott zenészei, a tagok többek között a Qualitonsból, a Zubolyból és a Dresch Quartetből érkeztek. Ezúttal Hock Ernő basszusgitáros, Mészáros Ádám gitáros és Miklós Szilveszter dobos játszik velük.

(K11 Művészeti és Kulturális Központ, Kultudvar, Bp. VII., Király u. 11.)

 

csütörtök június 13. 16.00 Bringa- és punknap a Tilos Maratonon

A rengeteg koncert – Aberrált és a Feloszlottak, Yellow Spots (Halál; Orgazmus), Tudósok, Prosectura, Lopunk stb. – és zenei program mellett az idén is lesz Mutáns­bringa Szépségverseny és Felvonulás, Goldsprint, Én és a Biciklim fotózás, valamint Bringaszerviz! Lehet támogatni a rádiót, amely mindenkié.

(Dürer Kert, Bp. XI., Vízpart u. 1.)

 

csütörtök június 13. 19.00 Golda

Guy Nattiv tavalyi filmje a Szánsájn fesztivál műsorán az 1973-as jom kippuri háború rendkívül feszült 19 napját meséli el. Miközben milliók élete forog kockán, Golda Meirnek, Izrael első és mind­eddig egyetlen női miniszterelnökének (Helen Mirren) olyan döntéseket kell meghoznia, melyek nemzetének sorsát dönthetik el.

(Cirko-Gejzír, Bp. V., Balassi Bálint u. 15–17.)

 

csütörtök június 13. 19.00 A király meztelen

Az egykori fiatalok, akik szeretett tanáruk lábai előtt térdeltek, ma végre felállnak, és egyenes derékkal folytatják eddig földbe döngölt életüket. Vagy nem, és mondjuk isznak. Erről szól ez a szomorú komédia 16 éven felülieknek Kövesdi László, Kása Tímea, Vasvári Emese és mások előadásában, Cziczó Attila rendezésében.

(Fém Arts & Café, Bp. V., Váci u. 40.)

 

csütörtök június 13. 19.00 Úgy tűnik, az érzelmek megint kezdenek divatba jönni – kötetbemutató

„A hús sül. Én álmodozom. Közben / a hamburgeremet átjárja a plázaszél, / és egy hipermarket épp most realizál / hatalmas profitot a mandarinillaton. / A többit majd otthon elmesélem” – Nagy Dániel első kötete a FISZ gondozásában jelent meg. A szerzővel Vajna Ádám költő, műfordító beszélget. A kötet kedvezményesen megvásárolható.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk