Íme, Banksy válasza az amerikai tüntetésekre

  • narancs.hu
  • 2020. június 7.

Képzőművészet

A graffitiművész is úgy érezte, meg kell szólalnia.

Banksy, a rejtőzködő graffitiművész az Instagramra feltöltött képpel reagált az amerikai zavargásokra és az afroamerikai George Floyd halálára.

A szombaton közzétett képén egy halottra emlékező virágokat és mécseseket látunk, valamit egy portrét, amelyen egy elnagyolt, sziluettszerű alak látszik. A portré mellett égő gyertya lángja azonban belekap az amerikai zászlóba.

Banksy

Banksy

Fotó: Instagram/Banksy

 

Banksy a képhez azt írta, elsőre azt gondolta, most be kell fognia és meghallgatnia, amit a feketék mondanak erről a dologról, azonban ez az ő problémája is.

"A színes bőrű embereket cserben hagyta a rendszer. A fehér emberek rendszere. Mint amikor egy csőtörés miatt elázik az alsó lakás. Ez a hibás rendszer nyomorúságossá teszi az életüket, de nem az ő dolguk kijavítani. Nem is tudják – mert senki nem engedi be őket az emeleti lakásba. Ez egy fehér probléma. És ha a fehérek nem szerelik meg, akkor valaki fel fog jönni és berúgja az ajtót" – írta.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.