Lesznek genitáliák is – Nagy Kriszta akcióra készül

Képzőművészet

Ma lesz a Kiscelli Múzeumban Nagy Kriszta kiállításának katalógusbemutatóval egybekötött finisszázsa, amit a művésznő terve szerint 10 perces akció előz meg: bemutatja azokat a kiállításra szánt műveit, amelyeket a múzeum vezetése a megnyitó előtt leszedetett. Nagy Krisztát kérdeztük.

magyarnarancs.hu: Mikor döntöttél úgy, hogy mégis bemutatod a képeket a Kiscelliben?

Nagy Kriszta: A balhé óta volt egypár megkeresés galériák részéről, hogy állítsam ki náluk a képeket, de szerintem ennek nem lett volna értelme. A Kiscelliben szerettem volna… Ahová megálmodtam őket. Írtam Fitz Péternek, a múzeum igazgatójának, hogy mit szólna hozzá, de nem válaszolt semmit.

magyarnarancs.hu: Semmit?

NK: Semmit. Ezért most az ő beleegyezése, jóváhagyása nélkül mutatom be a képeket.

false


magyarnarancs.hu: Pár napja ország-világ tudja, hogy erre készülsz. Azóta sem reagált?

NK: Nem. Úgy gondolom, a saját képeimet, a saját kiállításomon hat lány kezébe rakva bemutathatom nyitvatartási időben. De lehet, hogy tévedek. Este hatra van meghirdetve a katalógusbemutató, azt tervezem, hogy előtte 10 perccel felvonulok a lányokkal. A kezükben a cenzúrázott hat kép… Ők az elé a fal elé állnak, ahonnan le lettek szedve a képek. Ha lesz valami reakciója a múzeumnak, akkor másként lesz. A legrosszabb esetben a bejárat előtt állunk meg.

magyarnarancs.hu: A katalógusbemutatón is részt veszel?

NK: Elvileg igen. De arról semmit nem tudok, mert nagyon nevetségesen az történik, hogy a Kiscelli sem tud semmit, noha ők szervezik! Azt már tudják, hogy én mit fogok csinálni, de azt még nem, hogy ők mit. Például nem tudják, ki lesz a moderátora a beszélgetésnek. Éjjel, éjfél előtt 10 perccel tették ki a meghívót a fészre, egy nappal előtte, tulajdonképpen tíz perccel azelőtt, hogy aznap, hehe.

magyarnarancs.hu: Azt már tudják, hogy kik mutatják be a katalógust?

NK: Oltai Kata művészettörténész, mert ő írta a bevezetőt, Fitz Péter, mert ő a múzeum igazgatója, Simon Magdolna, mert ő a kiállítás kurátora. Meg én. És a meghívó szerint nem lesz moderátor.

magyarnarancs.hu: Minek fárasztották volna magukat reklámmal, a Godot Galéria elég jól beharangozta a készülő akciódat.

NK: Mert a saját eseményüket kötelességük meghirdetni időben. Én egy hete csináltam a reklámot, a Kiscelli úgy érzi, egy eseményre a meghívót aznap kell küldeni.

magyarnarancs.hu: És klassz a katalógus?

NK: Klassz, és benne vannak azok a képek is, amiket leszedettek velem. Cenzúráznak egy kiállítást, vagy ahogyan ők használják a szavakat, kurátori munkát végeznek a kész, felinstallált kiállításon – majd a kiállítást dokumentáló katalógusban bemutatják a kikurált melókat. Elég vicces.

magyarnarancs.hu: Tulajdonképpen mit ábrázolnak a képek?

NK: Genitáliákat. És ami Fitz szerint Mapplethorpe-hoz képest is kiveri a biztosítékot, az az, hogy a genitáliák akcióban vannak fotózva.

magyarnarancs.hu: Azért ez a katalógusos dolog elég nagy blamázs. Mit mondtak erre?

NK: Amikor a megnyitó előtt arra kértek, hogy engedjem leszedni a képeket a falról, akkor Aknai Katinak, aki a kiállítást megnyitotta és nekem azt ígérték, hogy ha nem állok ellent, akkor katalógusba mehetnek a képek.

magyarnarancs.hu: Végül is ez történt?

NK: Szóról szóra. És biztosan meg vannak róla győződve, hogy így korrekt.

Figyelmébe ajánljuk