rés a présen

„Mint egy családi összejövetel”

  • rés a présen
  • 2022. november 16.

Képzőművészet

Gábor Enikő képzőművész

rés a présen: Különös technikával készíted a képeidet. Ez mindig így volt, vagy ez egy korszakod? 

Gábor Enikő: Festészeti tanulmányaim mellett kalandvágyból kezdtem el fotográfiával foglalkozni. Középiskolás éveimben készítettem az első, egészen nagy méretű fotóimat. Kifordítottam a nagyítógépet, és a falra kifeszített fotópapíron, ecsettel hívtam elő a képet. Ebben a legizgalmasabb számomra – amellett, hogy a fotólabor varázslatos világa egy szempillantás alatt magával ragadott – a határok feszegetése volt. Azok a jelenségek, amelyek a két műfaj határán történnek, sokkal érdekesebbnek bizonyultak.

rap: Mi volt az első egyéni kiállításod témája?

GE: A Képzőművészeti Egyetem első évében, 1993-ban kaptam meghívást az Angelus Iván által vezetett Tam Tam Galériába. Nagyon izgalmas helyszín volt és jó alkalom arra, hogy bemutassam ezeket a nagy méretű munkákat. Abban az időben klasszikusnak számító fényképeket készítettem, de az előhívás során mindig átalakítottam azokat. A most kiállított anyagban is szerepel egy munkám az első kiállítási sorozatból Braun Etelka metamorfózisa címmel, ahol az előhívás során két képet helyeztem egyszerre a nagyítógépbe és az így létrejött szokatlan jelenetet ecsettel hívtam elő.

rap: Melyik a kedvenc csoportos kiállításod?

GE: Számos olyan csoportos tárlaton vettem részt, amelyekre szívesen gondolok vissza az adott téma, a különleges helyszín vagy a remek társaság kapcsán. A Bolt Galériának 1994-től rendszeres kiállítója voltam, és ott találkoztam először olyan progresszív fotográfusokkal, képzőművészekkel, akik a fényképezés és a képzőművészet határterületén alkottak. Az Esztergomi Fotográfiai Biennálé szintén fontos szerepet játszott a pályámon, hiszen ezen a nagy múltú eseményen, 2000-ben Camera Reluxa című sorozatommal fődíjat nyertem. 2002-ben Light as a feather címmel nyílt kiállításunk New Yorkban, amelynek kapcsán a helyi fotóművészet fontos képviselőivel találkozhattam. 2017-ben Udinében rendeztek egy bemutatót Donne & Fotografia címmel, ahol olyan neves fotográfusok képei között szerepelhetett a munkám, mint Berenice Abbott, Sarah Moon vagy Annie Leibovitz.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk