A vesztes cég tulajdonosa is jól járt az átadás előtt szétrepedt bringaút építésével

Kis-Magyarország

A 245 milliós projekt során a közbeszerzésen vesztes vállalkozás tulajdonosának másik cége végezhette el a munkát.

A Narancs.hu tavaly októberben írta meg, hogy az EU-forrásból megvalósuló Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében olyan kerékpárutat építettek bruttó 245 millió forintért a román határ mentén található Kötegyánban, amely már az átadás előtt néhány szakaszon szétrepedt. A hibák augusztus végén mutatkoztak először (az utat végül az ősz folyamán helyreállították). Az vita tárgya volt, hogy mi lehetett a repedések oka: nagy tengelyterhelésű gépjármű ment rá, vagy technológiai hiba okozhatta. A TOP-támogatást a kötegyáni önkormányzat Nemes János (Fidesz-KDNP) polgármestersége alatt nyerte el, a közbeszerzés kiírása, elbírálása és a kivitelezés már a 2019 októberében megválasztott Hajdu-Szűcs Mária Kornélia (Fidesz-KDNP) polgármestersége idején történt.

Cikkünkben megírtuk azt is, hogy a beruházásra kiírt közbeszerzési pályázatot egy építőiparral és kivitelezéssel nem foglalkozó cég, a gyulai székhelyű Rowell Terra Kft. nyerte. A vállalkozás fő profilja a mérnöki munka és műszaki tanácsadás. Igen jól jártak az elnyert közbeszerzéssel, hiszen csak ezzel az egyetlen munkájukkal nettó áron annyit tettek hozzá tavalyi árbevételükhöz, amennyi összesen 2019-ben volt, azaz kis híján 180 millió forintot. Már ha tényleg a Rowell Terra Kft.-hez futott be a pénz. 

A pályázaton részt vett az INNOCONSYS Kft. is, ám végül nem ők nyertek. Viszont úgy tűnik, a vesztes cég tulajdonosa mégsem veszített. Ugyanis a gyulai és Gyula környéki közbeszerzéseken az utóbbi években taroló Piskolty Tibor másik, egyébként nagyobb építőipari cége, a Futizo Kft. végezte el a tényleges munkát, azaz építette meg a kötegyáni kerékpárutat. A témáról szóló előző cikkünkben ugyanis foglalkoztunk azzal,

e cég gépeit és autóit látták a kivitelezés ideje alatt a helyszínen.

Minderről fotók is megjelentek a Békés megyei híroprtálon, a Beol.hu-n.

A cég valószínűleg alvállalkozóként vett részt a munkában, ami azt is jelenti, a beruházásra elnyert bruttó 245 millió forint nagy része a Futizo Kft. számlájára érkezhetett. Mindez azért lehet előnyös a Piskolty cégeinek, mert nevük így nem kerül nyilvánosságra, nem szerepel hivatalos papírokon, de a bevételük tovább dagad. 2019-ben csak a Futizo Kft. bevétele megközelítette az 5,2 milliárd forintot.

Cikkeink nyomán a kötegyáni kerékpárút ügye elérte a parlamentet is, ahol Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezetője tett fel az ügyben írásbeli kérdést Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek. Végül azonban a Pénzügyminisztérium államtitkára, Rákossy Balázs válaszolt az ellenzéki politikusnak, ám az általa adott tájékoztatás több pontban is ellentmondásban volt a kötegyáni fideszes polgármester korábbi nyilatkozataival.

Mindezek után kíváncsiak voltunk a pályáztatás, a közbeszerzés és ezen belül az ajánlattételi felhívás minden elemére a beruházással kapcsolatban. A projekt ajánlattételi felhívásában a TOP-forrást elnyerő kötegyáni önkormányzat ajánlatkérőként a gazdasági és pénzügyi alkalmasság kérdésében sem szabott szigorú feltételeket. (Erre egyébként lehetőséget ad számára a közbeszerzésről szóló törvény.) Így az eljárásban az ajánlatkérő nem kívánt sem gazdasági, sem pénzügyi, sem műszaki, sem alkalmassági követelményt előírni „figyelemmel arra, hogy minél szélesebb körben kívánja a versenyt lebonyolítani”. Feltehetőleg ennek eredményeképpen nyerte el a kivitelezést a Rowell Terra Kft., és így végezhette el a munkát a Futizo Kft.

Hasonló érdekességeket mutat a kötegyáni kerékpárút projektjének pályázati kiírásában és közbeszerzésében közreműködő cég is, a lebonyolítást végző ALL-READY Kft.

Ennek a cégnek az egyik tulajdonosa az a Beleznai Róbert, aki, igaz 12-13 évvel ezelőtt, de ugyanebben a cégben társtulajdonos volt Piskolty Tiborral.

Utóbbi cége a pályázaton vesztes INNOCONSYS Kft., másik építőipari vállalkozása pedig a Futizo Kft. Mindez akár lehetne véletlen is, mint ahogy az is, hogy Beleznai és Piskolty szomszédok Gyulán, a Mátyás király utcában. 

Korábban lapunk részletesen beszámolt arról, miként nőtt tizenhatszorosára a Futizo Kft. árbevétele 2010 és 2014 között, majd huszonnégyszeresére 2018-ra. (A témával e cikkünk szerzője az Átlátszón megjelent korábbi írásában is foglalkozott.) Piskolty Tibor, illetve egy barátja és üzlettársa, Csizmadia Imre cégei 2014 eleje és 2019 közepe közötti öt és fél évben csak Gyulán a közbeszerzések összértékének közel 80 százalékát nyerték el.

Azzal kapcsolatban, hogy a közbeszerzési folyamatot hogyan szabályozzák és vélhetően hogyan zajlik, Galbács Mihály, Gyula volt fideszes, de a városvezetéssel mára szembekerült alpolgármestere írta le: „Piskolty jól képzett csapatával a meghirdetett pályázatokat beárazza, azaz megmondja, mennyiért kell kiírni a pályázatot. A polgármesterrel megbeszélik, kiket kell meghívni a pályázatra. Ekként van egy szűk réteg, akik csak pályáznak, de tudják, hogy nem fognak nyerni. Van egy kör, akik pályáznak, de megmondják nekik, mikor nyernek. Általában öt céget hívnak meg, ám már nem mindenki adja be a pályázatát. A meghívott cégek listáját közlik a közbeszerzési bizottság elnökével, aki ezt megszavaztatja a grémiummal, majd a közbeszerzési szakértő kiírja a pályázatot. Itt már nem lehet tévedés.” Galbácsot ezen állításai miatt Piskolty Tibor, Csizmadia Imre és Görgényi Ernő gyulai fideszes polgármester rágalmazás miatt beperelte

Figyelmébe ajánljuk