Fótot is elérte a Pest megyei hulladékkáosz: van, aki az önkormányzat elé borítaná a szemetet

Kis-Magyarország

Az önkormányzatnak a saját zsebébe kell nyúlnia, ha azt szeretné, hogy a szolgáltató helyett elvigyék a napok óta az utcákon rohadó szemetet, és még az is lehet, hogy nincs erre jogi lehetősége. Hetekbe, hónapokba telhet, amíg találnak megoldást, a lakosok pedig egyre ingerültebbek. 

„Már csak az a kérdés, hogy az el nem szállított hulladékot az önkormányzat elé vagy a NHKV elé vigyük és szórjuk ki” – ezt a hozzászólást fűzte hozzá egy fóti lakos Vargha Nóra önkormányzati képviselő Facebook-bejegyzéséhez a minap, aki arról posztolt, hogy a Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Kft. (DTkH) nem vitte el a zöldhulladékot és a szelektív hulladékot sem. A bejegyzése alatt elszaporodtak az ingerült hozzászólások, ami mutatja, milyen indulatokat vált ki a városban a hulladékhelyzet. 

A kriminális Pest megyei hulladékgazdálkodási állapotokkal már többször foglalkoztunk. Először a váci lakótelepen észleltük a problémát, ahol szintén hetekig nem vitték el a szelektív hulladékot, és már kifolyt a szemét az utcára. Pár napja pedig arról írunk, hogy a probléma a térség több települését (Csömör, Őrbottyán, Sződ, Váckisújfalu, Kosd, Dány), sőt még Nógrád megyét (Felsőpetény, Alsópetény) is érinti. 

Az esettel kapcsolatban Kistarcsa fideszes polgármestere, a térség hulladékgazdálkodás feltételeinek fenntartásáért és fejlesztéséért felelős önkormányzati társulás, a Zöld Híd elnöke, Juhász István is kikelt. Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. és a DTkH Nonprofit Kft. nettó 3,5 milliárd forint díjra lenne jogosult a hulladékgazdálkodást összefogó állami cégtől, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től (NHKV), de a közszolgáltató (aminek az állampolgárok fizetik az adót) által benyújtható számla összege nettó 2,1 milliárd forint, aminek kifizetése sem történt meg a mai napig. 

Megkérdeztük erről a NHKV-t, amelytől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a 2021. év második félévének elszámolása a szolgáltató cégek között folyamatban van. „Mivel a DTKH Nonprofit Kft. ezidáig nem tudta alátámasztani a forrásigényét a Díjrendelet alapján, annak kifizetésére a jogszabály nem ad lehetőséget” – írta a vállalat.

Magyarul valamilyen anyagi nézeteltérés áll a háttérben a felek között, ami megakasztja a Pest megyei hulladékszállítást. 

Fótot is elérte a káosz

„Tisztelt Fótiak! Sajnos az elmúlt időszakban a szelektív és a zöldhulladék elszállításában is jelentős késéseket tapasztaltunk. Mivel a szolgáltatás díját nekünk, fótiaknak továbbra is maradéktalanul be kell fizetnünk, jogos elvárásunk, hogy cserébe a szolgáltatást is pontosan elvégezze a Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. A hulladékszállítás ügye mindannyiunk életét megnehezíti, a megoldás pedig sajnos nincs a kezünkben, a probléma gyökere ugyanis sokkal mélyebb” – közölte a napokban Vass György, Fót polgármestere a Fótinfo nevű helyi oldalon. 

Megkerestük Vargha Nórát, Fót környezetvédelmi tanácsnokát és önkormányzati képviselőt, aki az elmúlt napokat azzal töltötte, hogy megoldást találjon a problémára. Mint mondta, a hulladékszállítás akadozását június első hetében érzékelték először. A kommunális hulladékot minden héten elviszi a szolgáltató, a szelektívet és a zöldet pedig heti bontásban. Az első, ami rajtuk maradt, a szelektív volt, de végül több nap csúszással ugyan, de azt még elszállította a DTkH. A következő héten (tehát a múl héten) a zöld hulladékot hagyták ott, ami jelenleg sincs elszállítva, ahogyan ígéret sincs arra, hogy mikor viszik el. Továbbá az e heti szelektív hulladékot sem gyűjötte be a szolgáltató, tehát kupacokban állnak a szemetes zsákok a lakók házai előtt.

„Itt-ott már folyik a szemét”

– mondja Vargha Nóra. 

NAGY A BAJ A HULLADÉKSZÁLLÍTÁSSAL A képen szépen elvan egymás mögött a múlt heti zöldhulladék és az e heti szelektív....

Posted by Dr. Vargha Nóra on Tuesday, June 21, 2022

De miért történik mindez? Vargha értesülései szerint a DTkH-n belül szervezeti átalakítás történt, illetve a fizetések alacsonyak voltak, amihez egyre magasabb elvárt túlóra társult. Mindennek következtében május 31-ig 60-an mondtak fel, jelenleg már 70 azoknak a száma, akik távoztak a cégtől. (Nem véletlen, hogy jelenleg közel félmillió forintos fizetésért keresnek kukást a társaságnál). A képviselő szerint van olyan környező település, ahol már a kommunális hulladék elszállításával is elmaradásban volt a szolgáltató.

Megkerestük a DTkH-t, hogy többet megtudjunk a témában; azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a vállalat minden kapacitásával folyamatosan a hulladékgazdálkodási szektorban is tapasztalható munkaerőhiány, illetve az annak okán kialakult helyzet megoldásán dolgozik. „Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy vállalatunk az esetleges késések mellett is ellátja a szerződésben foglaltak szerinti hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatait”. 

Vargha szerint a polgármester felvette a kapcsolatot a katasztrófavédelemmel, ugyanis az ilyen helyzetekben, ha már tarthatatlan állapotok alakulnak ki, a hatóságnak kell intézkednie, eljárás keretében új szolgáltatót kijelölni és a finanszírozást biztosítani – de ez biztosan nem történik meg a következő napokban. A képviselő érdeklődött a szomszédos Dunakeszinél is, ugyanis a városban a Dunakeszi Közüzemi Kft. látja el a szemétszállítást, kézenfekvő lenne, ha ezt a feladatot Fóton is elvégeznék. Azt a választ kapta, hogy jelenleg nincs kapacitásuk, de ha még lenne is, akkor sem dolgozhatnak más működési területén, ezt a jogi környezet nem teszi lehetővé. 

Felmerült az is, hogy új szolgáltatóval kötnek szerződést, de akkor vagy be kell vásárolniuk magukat egy szolgáltatóba, amihez rengeteg érdeket kellene összeegyeztetni, vagy közbeszerzést kell kiírniuk. Utóbbin csak olyan koncessziós cég indulhat, ami rendelkezik a szükséges engedéllyel, és akkor még az sem biztos, hogy valaki pályázna – a fővárosi FKF kimehetne az agglomerációba, de ahhoz minden bizonnyal kapacitásbővítésre lenne szükség. Nem mellesleg,

ha felmondják a DTkH-val a szerződést, akkor is még fél évig a szolgáltató illetékes a feladatot ellátni. 

Magyarul nagyon nehéz helyzetben van Fót, és így vélhetően minden olyan település, ahol hasonló probléma áll fenn, mert ha a DTkH nem oldja meg a belső és a finanszírozási gondjait, akkor csak nagyon nyögvenyelősen lehet váltani. Vargháék azt találták ki, hogy – mivel minden lakos ingyen beviheti egy kerepesi hulladékudvarba a zöld- és a szelektívhulladékát – helyi vállalkozókkal szerződnek a szemét begyűjtésére és elszállítására, de ehhez a jegyzőnek utána kell néznie annak, hogy jogi szempontból ez lehetséges-e. 

Ezt az önkormányzatnak kell majd kifizetnie, ha sikerrel járnak, és biztosan többmilliós tételről (üzemanyagköltség, amortizáció, munkadíj stb.) beszélünk.

„Az amúgy kivéreztetett, megszívatott, megalázott önkormányzatoknak kell pénzt tenniük a szemét elszállításába, ha nem akarják, hogy a lakosok kiborítsák a városháza elé. Még nem volt erre példa, de Fóton minden lehetséges”

– mondja Vargha Nóra, aki szerint a nagyjából mondjuk tízmilliós költség alapvetően nem nagy tétel, de így is a járvány- és háborús helyzeben a kormány mindent az önkormányzatokra terhelt, jövőre például háromszor annyit kell majd fizetni a villanyért és a gázért, ami több százmilliós pluszkiadást jelent, ezért minden forinttal el kell számolniuk. 

(Vargha Nóra képviselő péntek este, miután beszéltünk vele és a DTkH-t is megkerestük, arról posztolt, hogy szombaton elvihetik a zöldhulladékot Fótról, a szelektívet meg talán a következő héten). 

(Címlapképünk illusztráció. Fotó forrása: Unsplash.com)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk