Két volt gyulai fideszes alpolgármester rágalmazás miatt csapott össze egymással a bíróságon

Kis-Magyarország

Magánindítványában nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazással vádolta szerdán Gyula egyik volt fideszes alpolgármestere, Gajda Róbert egykori alpolgármestertársát, Galbács Mihályt. Végül mindkét fél számára elfogadható egyezség született.

Ennek eredményeként nem lesz rágalmazás miatti büntetőper Gajda Róbert, volt fideszes országgyűlési képviselő, egykori alpolgármester és ex Békés megyei kormánymegbízott, valamint Galbács Mihály volt fideszes alpolgármester között, aki jelenleg a Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester fémjelezte MMM színeiben ellenzéki képviselő a gyulai képviselő-testületben.

Gajdát 2016. január közepén még Lázár János kancelláriaminiszter javaslatára Orbán Viktor menesztette a Békés Megyei Kormányhivatal éléről, azóta a Külgazdasági és Külügyminisztérium politikai tanácsadója. Aligha függetlenül attól, hogy Szijjártó Péterrel egy időben közösen irányították a Fidelitast.

Dolgozat a Fidesz legfelső vezetőinek

Az elmúlt év augusztusában a Narancs.hu számolt be elsőként, hogy belharcok dúlnak a Fidesz gyulai szervezetén belül. Ennek keretében ismertettük azt a 23 oldalas, vádirattal felérő dolgozatot, amelyet Galbács Mihály írt és küldött el a kormánypárt legfelső vezetőinek, így Orbán Viktornak, Kövér Lászlónak és Kubatov Gábornak. Ebben a helyi fideszes vezetők, Görgényi Ernő polgármester és alpolgármesterei, Alt Norbert és Kónya István, valamint Gajda Róbert általa vélelmezett szennyesét teregette ki. Ráadásul mindezt összefüggésbe hozta egy jól körülhatárolható helyi üzleti és gazdasági körrel is.

Galács, dolgozatát megírta...

Galács, dolgozatát megírta...

Fotó: A szerző felvétele

Ennek nyomán több feljelentés született Galbács Mihály ellen, akit előbb a Fidesz frakcióból, utóbb pedig a Fideszből is kizártak. Ez felesleges volt, hiszen a pártszabályzat szerint önmagát kizárta azzal, hogy a tavaly őszi helyhatósági választáson a Fidesszel szemben polgármester- és képviselőjelöltként indult el.

Először nem hajlott az egyezségre

Gajda Róbert magánindítványban nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazással vádolta egykori fideszes alpolgármester társát, amiért a 23 oldalas dolgozatában az szerepelt, hogy 2010-es őszi önkormányzati választási győzelem után Gajda ajánlotta be a helyi városvezetésnek a Futizó Kft.-t (Galbács dolgozatában szerepel, hogy 2014 és 2019 között a gyulai önkormányzat által kiírt több tucat közbeszerzés pályázati összegének csaknem 80 százalékát ez a cég nyerte.)

Emellett az is szerepel a Fidesz vezérkarához eljuttatott összeállításban, hogy ezzel az üzleti körrel együttműködve Gajda tulajdonrészt szerzett egy gyulai apartman házban, s hogy Gajdán keresztül Piskolty Tibor, a Futizó Kft. tulajdonosa és barátja, Csizmadia Imre több trafikkoncesszióhoz jutott Gyulán és a környező településeken. Ezen közlések mindegyikét sérelmezte magánindítványában Gajda Róbert és szerda délután Gyulai Járásbíróságon tartott személyes meghallgatás elején nem hajlott az egyezségre, fenntartotta a magánindítványába foglaltakat.

Bárándy Gergely, Galbács Mihály védője mozdította ki a holtpontról a személyes meghallgatás menetét, amikor a sérelmezett részekkel kapcsolatban a tételes valóságbizonyítás elrendelésének lehetőségét vetette fel. Emellett jelezte, egy leendő büntetőperben a magánindítványban szereplő kifogásoknak nem sugalmazásokon, hanem nagyon konkrét ténybeli megfogalmazásokon kell alapulnia.

Rövid szünet és „sajnálom”

Ekkor Bárándy rövid szünetet kért a bíróságtól, hogy az esetleges egyezséget tető alá hozza a magánvádlóval. Ez végül sikerre vezetett.

„Sajnálom, hogy Gajda Róbertről a nagy nyilvánosság előtt a magánindítványban szereplő, becsületét sértő állításokat híreszteltem, ezért elnézést kérek” – jelentette ki az egyezség alapján Galbács Mihály, amit Gajda Róbert elfogadott.

Gajda Róbert, nem akart hosszú pert...

Gajda Róbert, nem akart hosszú pert...

Fotó: youtube.com

Senki nem vesztett

Úgy fest, Gajdának az elakadó politikai karrierje ellenére nem hiányzott, hogy elhúzódó, valóságbizonyítással terhelt büntetőper legyen az ügyből. Neki ez a sajnálatkérés elegendő volt. Nem nevezhető Galbács sem vesztesnek, mert az egyezségben szereplő mondat egyetlen része sem utal arra, hogy hazugságokat terjesztett volna dolgozatában Gajda Róbertről.

A valódi összecsapás a következő, februárban kezdődő perben várható, ahol Galbács Mihály a gyulai polgármesterrel, Görgényi Ernővel, valamint két helyi, és az utóbbi időben igen sikeres gazdasági nagyágyúval, Piskolty Tiborral és Csizmadia Imrével csap majd össze.

(Címlapfotónkon a gyulai városháza látható. A felvétel forrása: www.gyula.hu.)

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper azt vizsgálja, meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

„Ekkora szakadék máshol nincs”

Mivel elégedetlenek a mai fiatalok, és miért a magyarok a leg­op­ti­mistábbak a visegrádi négyek közül? Mi lehet az oka a politikai hovatartozás szerinti megosztottságnak, és mi az az egy kérdés, amelyben mégis egyetért fideszes és ellenzéki fiatal?