Két volt gyulai fideszes alpolgármester rágalmazás miatt csapott össze egymással a bíróságon

Kis-Magyarország

Magánindítványában nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazással vádolta szerdán Gyula egyik volt fideszes alpolgármestere, Gajda Róbert egykori alpolgármestertársát, Galbács Mihályt. Végül mindkét fél számára elfogadható egyezség született.

Ennek eredményeként nem lesz rágalmazás miatti büntetőper Gajda Róbert, volt fideszes országgyűlési képviselő, egykori alpolgármester és ex Békés megyei kormánymegbízott, valamint Galbács Mihály volt fideszes alpolgármester között, aki jelenleg a Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester fémjelezte MMM színeiben ellenzéki képviselő a gyulai képviselő-testületben.

Gajdát 2016. január közepén még Lázár János kancelláriaminiszter javaslatára Orbán Viktor menesztette a Békés Megyei Kormányhivatal éléről, azóta a Külgazdasági és Külügyminisztérium politikai tanácsadója. Aligha függetlenül attól, hogy Szijjártó Péterrel egy időben közösen irányították a Fidelitast.

Dolgozat a Fidesz legfelső vezetőinek

Az elmúlt év augusztusában a Narancs.hu számolt be elsőként, hogy belharcok dúlnak a Fidesz gyulai szervezetén belül. Ennek keretében ismertettük azt a 23 oldalas, vádirattal felérő dolgozatot, amelyet Galbács Mihály írt és küldött el a kormánypárt legfelső vezetőinek, így Orbán Viktornak, Kövér Lászlónak és Kubatov Gábornak. Ebben a helyi fideszes vezetők, Görgényi Ernő polgármester és alpolgármesterei, Alt Norbert és Kónya István, valamint Gajda Róbert általa vélelmezett szennyesét teregette ki. Ráadásul mindezt összefüggésbe hozta egy jól körülhatárolható helyi üzleti és gazdasági körrel is.

Galács, dolgozatát megírta...

Galács, dolgozatát megírta...

Fotó: A szerző felvétele

Ennek nyomán több feljelentés született Galbács Mihály ellen, akit előbb a Fidesz frakcióból, utóbb pedig a Fideszből is kizártak. Ez felesleges volt, hiszen a pártszabályzat szerint önmagát kizárta azzal, hogy a tavaly őszi helyhatósági választáson a Fidesszel szemben polgármester- és képviselőjelöltként indult el.

Először nem hajlott az egyezségre

Gajda Róbert magánindítványban nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazással vádolta egykori fideszes alpolgármester társát, amiért a 23 oldalas dolgozatában az szerepelt, hogy 2010-es őszi önkormányzati választási győzelem után Gajda ajánlotta be a helyi városvezetésnek a Futizó Kft.-t (Galbács dolgozatában szerepel, hogy 2014 és 2019 között a gyulai önkormányzat által kiírt több tucat közbeszerzés pályázati összegének csaknem 80 százalékát ez a cég nyerte.)

Emellett az is szerepel a Fidesz vezérkarához eljuttatott összeállításban, hogy ezzel az üzleti körrel együttműködve Gajda tulajdonrészt szerzett egy gyulai apartman házban, s hogy Gajdán keresztül Piskolty Tibor, a Futizó Kft. tulajdonosa és barátja, Csizmadia Imre több trafikkoncesszióhoz jutott Gyulán és a környező településeken. Ezen közlések mindegyikét sérelmezte magánindítványában Gajda Róbert és szerda délután Gyulai Járásbíróságon tartott személyes meghallgatás elején nem hajlott az egyezségre, fenntartotta a magánindítványába foglaltakat.

Bárándy Gergely, Galbács Mihály védője mozdította ki a holtpontról a személyes meghallgatás menetét, amikor a sérelmezett részekkel kapcsolatban a tételes valóságbizonyítás elrendelésének lehetőségét vetette fel. Emellett jelezte, egy leendő büntetőperben a magánindítványban szereplő kifogásoknak nem sugalmazásokon, hanem nagyon konkrét ténybeli megfogalmazásokon kell alapulnia.

Rövid szünet és „sajnálom”

Ekkor Bárándy rövid szünetet kért a bíróságtól, hogy az esetleges egyezséget tető alá hozza a magánvádlóval. Ez végül sikerre vezetett.

„Sajnálom, hogy Gajda Róbertről a nagy nyilvánosság előtt a magánindítványban szereplő, becsületét sértő állításokat híreszteltem, ezért elnézést kérek” – jelentette ki az egyezség alapján Galbács Mihály, amit Gajda Róbert elfogadott.

Gajda Róbert, nem akart hosszú pert...

Gajda Róbert, nem akart hosszú pert...

Fotó: youtube.com

Senki nem vesztett

Úgy fest, Gajdának az elakadó politikai karrierje ellenére nem hiányzott, hogy elhúzódó, valóságbizonyítással terhelt büntetőper legyen az ügyből. Neki ez a sajnálatkérés elegendő volt. Nem nevezhető Galbács sem vesztesnek, mert az egyezségben szereplő mondat egyetlen része sem utal arra, hogy hazugságokat terjesztett volna dolgozatában Gajda Róbertről.

A valódi összecsapás a következő, februárban kezdődő perben várható, ahol Galbács Mihály a gyulai polgármesterrel, Görgényi Ernővel, valamint két helyi, és az utóbbi időben igen sikeres gazdasági nagyágyúval, Piskolty Tiborral és Csizmadia Imrével csap majd össze.

(Címlapfotónkon a gyulai városháza látható. A felvétel forrása: www.gyula.hu.)

Neked ajánljuk