Két volt gyulai fideszes alpolgármester rágalmazás miatt csapott össze egymással a bíróságon

Kis-Magyarország

Magánindítványában nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazással vádolta szerdán Gyula egyik volt fideszes alpolgármestere, Gajda Róbert egykori alpolgármestertársát, Galbács Mihályt. Végül mindkét fél számára elfogadható egyezség született.

Ennek eredményeként nem lesz rágalmazás miatti büntetőper Gajda Róbert, volt fideszes országgyűlési képviselő, egykori alpolgármester és ex Békés megyei kormánymegbízott, valamint Galbács Mihály volt fideszes alpolgármester között, aki jelenleg a Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester fémjelezte MMM színeiben ellenzéki képviselő a gyulai képviselő-testületben.

Gajdát 2016. január közepén még Lázár János kancelláriaminiszter javaslatára Orbán Viktor menesztette a Békés Megyei Kormányhivatal éléről, azóta a Külgazdasági és Külügyminisztérium politikai tanácsadója. Aligha függetlenül attól, hogy Szijjártó Péterrel egy időben közösen irányították a Fidelitast.

Dolgozat a Fidesz legfelső vezetőinek

Az elmúlt év augusztusában a Narancs.hu számolt be elsőként, hogy belharcok dúlnak a Fidesz gyulai szervezetén belül. Ennek keretében ismertettük azt a 23 oldalas, vádirattal felérő dolgozatot, amelyet Galbács Mihály írt és küldött el a kormánypárt legfelső vezetőinek, így Orbán Viktornak, Kövér Lászlónak és Kubatov Gábornak. Ebben a helyi fideszes vezetők, Görgényi Ernő polgármester és alpolgármesterei, Alt Norbert és Kónya István, valamint Gajda Róbert általa vélelmezett szennyesét teregette ki. Ráadásul mindezt összefüggésbe hozta egy jól körülhatárolható helyi üzleti és gazdasági körrel is.

Galács, dolgozatát megírta...

Galács, dolgozatát megírta...

Fotó: A szerző felvétele

Ennek nyomán több feljelentés született Galbács Mihály ellen, akit előbb a Fidesz frakcióból, utóbb pedig a Fideszből is kizártak. Ez felesleges volt, hiszen a pártszabályzat szerint önmagát kizárta azzal, hogy a tavaly őszi helyhatósági választáson a Fidesszel szemben polgármester- és képviselőjelöltként indult el.

Először nem hajlott az egyezségre

Gajda Róbert magánindítványban nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazással vádolta egykori fideszes alpolgármester társát, amiért a 23 oldalas dolgozatában az szerepelt, hogy 2010-es őszi önkormányzati választási győzelem után Gajda ajánlotta be a helyi városvezetésnek a Futizó Kft.-t (Galbács dolgozatában szerepel, hogy 2014 és 2019 között a gyulai önkormányzat által kiírt több tucat közbeszerzés pályázati összegének csaknem 80 százalékát ez a cég nyerte.)

Emellett az is szerepel a Fidesz vezérkarához eljuttatott összeállításban, hogy ezzel az üzleti körrel együttműködve Gajda tulajdonrészt szerzett egy gyulai apartman házban, s hogy Gajdán keresztül Piskolty Tibor, a Futizó Kft. tulajdonosa és barátja, Csizmadia Imre több trafikkoncesszióhoz jutott Gyulán és a környező településeken. Ezen közlések mindegyikét sérelmezte magánindítványában Gajda Róbert és szerda délután Gyulai Járásbíróságon tartott személyes meghallgatás elején nem hajlott az egyezségre, fenntartotta a magánindítványába foglaltakat.

Bárándy Gergely, Galbács Mihály védője mozdította ki a holtpontról a személyes meghallgatás menetét, amikor a sérelmezett részekkel kapcsolatban a tételes valóságbizonyítás elrendelésének lehetőségét vetette fel. Emellett jelezte, egy leendő büntetőperben a magánindítványban szereplő kifogásoknak nem sugalmazásokon, hanem nagyon konkrét ténybeli megfogalmazásokon kell alapulnia.

Rövid szünet és „sajnálom”

Ekkor Bárándy rövid szünetet kért a bíróságtól, hogy az esetleges egyezséget tető alá hozza a magánvádlóval. Ez végül sikerre vezetett.

„Sajnálom, hogy Gajda Róbertről a nagy nyilvánosság előtt a magánindítványban szereplő, becsületét sértő állításokat híreszteltem, ezért elnézést kérek” – jelentette ki az egyezség alapján Galbács Mihály, amit Gajda Róbert elfogadott.

Gajda Róbert, nem akart hosszú pert...

Gajda Róbert, nem akart hosszú pert...

Fotó: youtube.com

Senki nem vesztett

Úgy fest, Gajdának az elakadó politikai karrierje ellenére nem hiányzott, hogy elhúzódó, valóságbizonyítással terhelt büntetőper legyen az ügyből. Neki ez a sajnálatkérés elegendő volt. Nem nevezhető Galbács sem vesztesnek, mert az egyezségben szereplő mondat egyetlen része sem utal arra, hogy hazugságokat terjesztett volna dolgozatában Gajda Róbertről.

A valódi összecsapás a következő, februárban kezdődő perben várható, ahol Galbács Mihály a gyulai polgármesterrel, Görgényi Ernővel, valamint két helyi, és az utóbbi időben igen sikeres gazdasági nagyágyúval, Piskolty Tiborral és Csizmadia Imrével csap majd össze.

(Címlapfotónkon a gyulai városháza látható. A felvétel forrása: www.gyula.hu.)

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.