Kételyek, kérdések és kamuzások, avagy Simonka György vagyonnyilatkozatai

Kis-Magyarország

Nem egyszerűen érdekes, hanem aktuális vagyonnyilatkozata alapján egyenesen lehetetlen volna Simonka György fideszes országgyűlési képviselővel szemben 850 milliós vagyonelkobzást végrehajtani. De tíz évre visszamenően is; ráadásul nem ez az egyetlen furcsaság a súlyos bűncselekmények miatt bíróság előtt álló politikus vagyoni helyzetével kapcsolatban.

A Narancs.hu három évvel ezelőtt már foglalkozott azzal, hogy 2017-es vagyonnyilatkozata alapján Simonka György vagyontalan és gyakorlatilag jövedelem nélküli politikus, aki ehhez képest nagyon jó színvonalon él, luxusautót lízingel, házat bérel, Bajnokok Ligája-meccsekre utazik. Pedig ekkor még nem csaptak össze a feje fölött a hullámok. Akkor még nem emelt vádat ellene az ügyészség bűnszervezetben különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt.  Dél-Békés egykori korlátlan ura most éppen arra vár, hogy a parlament február 15-én kezdődő tavaszi ülésszakának legelején Polt Péter legfőbb ügyész kérésére immár másodjára is kiadja a törvényhozás mentelmi jogát. A rendszerváltás óta eltelt 31 évben Simonka György az egyik legsúlyosabb bűncselekményekkel megvádolt parlamenti képviselő.

Friss vagyonnyilatkozata hű eddigi gyakorlatához. Ahogy korábban fogalmaztunk, erre nagyjából a hazugság és az elhallgatás dokumentumaként lehet tekinteni. Most is, ahogy korábban, 2010-ig visszamenően, van egy 6,2 hektáros szántója Pusztaottlakán és egy kivett, közel 2500 négyzetméteres udvara Medgyesegyházán – semmi több. Az utóbbihoz,

a kivett udvarhoz az évekkel ezelőtti vagyonnyilatkozata szerint még tartozott egy ház és gazdasági épület, ez azonban mára kámforrá vált.

Néhány évvel ezelőtt egyetlen nagy értékű ingóságot említett (ma már ez nincs), a Volkswagen luxus kategóriáját jelentő Phaetont, amelyet lízingelt. A vagyonnyilatkozatából akkor nem derült ki, mennyi volt a havi lízingdíj, s az sem, hogy mindezt miből fizette. (Az autó újonnan 25 millió forintba került egykor, s akkor még sofőrje is volt a képviselőnek.)

Képviselő, akinek nincs jövedelme

Ahhoz következetesen tartja magát Simonka György, hogy vagyonnyilatkozatában hosszú évekre visszamenően – és most – sem ad meg semmilyen jövedelmet. Csupán azt a néhány százezer forintos összeget, amely földalapú támogatás formájában érkezik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalon (MVH) keresztül hozzá.

Így aztán rejtély, hogy miből él Simonka György és családja.

Ahogy az is, milyen forrásból fizeti az ország egyik legdrágább ügyvédjét, Bánáti Jánost, aki a folyó büntetőperben egy szolnoki ügyvéd mellett ellátja a jogi képviseltét. Az elmúlt évekhez hasonlóan most is közel 86 millió forint készfizető kezesség miatti tartozást tüntet fel Simonka, amelyhez hozzáteszi, „a tulajdonában lévő vagyonelemek terheltek”. Ez az ellene folyó büntetőeljárás miatt elrendelt bűnügyi zár eredménye, de erről az „apróságról” a vagyonnyilatkozat nem tesz említést. Ahogy nincs magyarázat arra sem, hogy ez 2015-ről 2016-ra hogyan, milyen forrásból csökkent 271 millió forinttal(!). Történt ugyanis, hogy a 2015-ös vagyonnyilatkozatát utóbb kiegészítette, s beírta, hogy 357 millió 699 ezer forint értékben van készfizető kezességi tartozása. Ám erről a bagatell tételről elsőre elfelejtett beszámolni a. Majd 2016-ra ez csökkent 86 millióra (ami ma is fennáll), de hogy a közel 300 milliós részt ő törlesztette, vagy az, akiért kezességet vállalt, nem derül ki a vagyonnyilatkozatból.

Simonka felháborodott és feljelentést tett

 
Fotó: Simonka György/Facebook.com

250 milliós végrehajtási jog

Külön cikkben foglalkoztunk azzal, hogy a vagyonnyilatkozatában feltüntetett és a világ végén található Medgyesegyháza-Bánkúton lévő „kivett udvar” valójában egy kerítés és felépítmény nélküli teljesen elhanyagolt dzsungel, amelyre egy bírósági végrehajtó mások mellett 250 millió forintos végrehajtási jogot jegyzett be. Nem soroljuk tovább, milyen egyéb kételyeink vannak Simonka vagyonnyilatkozatával kapcsolatban.

Már három évvel ezelőtt megírtuk Simonka vagyonnyilatkozatai kapcsán, hogy

a közéleti szereplők vagyonbevallása az illető személyi jövedelemadójának és közvetlen hozzátartozóinak bevallása nélkül nagyjából semmit sem ér.

Eredeti célját nem éri el: a valós jövedelmi és tulajdonviszonyokat, valamint a megtakarításokat és a tartozásokat nem mutatja. E nehezen minősíthető helyzeten belül is csúfot űz ebből a jogintézményből Simonka György. Hazugságok és elhallgatások jellemzik hosszú évekre visszamenően vagyonnyilatkozatát. Saját bevallása szerint nem létező, a valóságban pedig minimális jövedelme, valamint életvitele égbekiáltó ellentmondást sejtet.

Mindezek fényében lehetetlennek tűnik a Központi Nyomozó Főügyészségnek a Fővárosi Törvényszék előtti vádemelésében szereplő 850 milliós vagyonelkobzás, amelyet Simonka Györggyel szemben kívánnak érvényesíteni. A Fővárosi Törvényszék előtt most is zajló perben, amely a termelési és értékesítési szövetkezeteknél történt csalásokat tárgyalja, a kárérték eléri az 1,4 milliárd forintot. S ezt akár újabb per is követheti, amely az EU-támogatások felhasználásával kapcsolatos. Erről az ügyészség számolt be korábban. A jelenleg is tartó per vádiratának végén szól erről a vádhatóság.

Figyelmébe ajánljuk