Simonka szafariparkjába szóló belépőt kaptak a békéscsabai tankerület tanárai

Kis-Magyarország

Mindez Pusztaottlaka önkormányzatának ajándéka. Ott alpolgármester a bíróság előtt álló volt fideszes képviselő.

„A békéscsabai tankerület pedagógusai ajándékot kaptak: egy családi belépőt a pusztaottlakai Simonka-féle szafari-parkba. A rendelkezésünkre álló információk szerint a tankerület mintegy 40 millió forintot költhetett el a korrupciós botrányból korrupciós botrányba botladozó Mentor Menedzsmentnél, miközben a tankerület pedagógusai sokszor a munkájukhoz szükséges alapvető eszközök hiányával és megalázó bérezéssel küzdik végig a mindennapokat. Nem igazán látom, hogy lehet ennél jobban megalázni a pedagógusainkat” – írta szerdai Facebook-bejegyzésében Sebők Éva, a Momentum országgyűlési képviselője.

A történtekkel kapcsolatban a Narancs.hu Bánki Andráshoz, a Békéscsabai Tankerületi Központ igazgatójához fordult. Az iránt érdeklődtünk: megfelel-e a valóságnak, hogy a tankerület intézményeihez tartozó tanárok és más alkalmazottak az elmúlt napokban ajándékkártya formájában ingyenes családi belépőt kaptak a pusztaottlakai szafariparkba. Szintén kérdeztük: miért éppen a szafariparkot választották? Szerencsés-e olyan intézményt választani, amelyhez erősen kötődik Simonka György fideszes volt országgyűlési képviselő, aki vádlott költségvetési csalás miatt a Fővárosi Törvényszéken zajló perben? Azt is szerettük volna megtudni, hány családi belépőt vásároltak, és ez mindösszesen mennyibe került mindez a Békéscsabai Tankerületi Központnak. Az elismerésnek, a köszönetnek miért ezt a formáját választották? Megkérdeztük a Bánki Andrástól azt is, mit gondol arról, hogy több tanár szerint szerencsésebb lenne, ha bérezésükre, béremelésükre, valamint alapvető iskolai eszközök biztosítására helyeznének nagyobb hangsúlyt. 

 
Fotó: A szerző felvétele

„Tájékoztatom, hogy a Szafari park-belépőket Pusztaottlaka Község Önkormányzata ajándékozta tankerületi központunk valamennyi köznevelési intézményének és az ott dolgozóknak, így ez a tankerületi központunktól független felajánlás volt, ami semmiféle fizetési kötelezettséggel nem járt részünkről” – válaszolta portálunknak Bánki András. Ám azt nem közölte az igazgató, pontosan hány alkalmazottjuk van. Emellett jónéhány kérdésünkre nem reagált.

Bánki, ahogy arról korábban beszámoltunk, Simonka emberének tekinthető. Dél-Békés egykori megkérdőjelezhetetlen ura még országgyűlési képviselőként azt ugyan nem tudta elérni, hogy választókerülete központja, Orosháza legyen az egyik Békés megyei tankerület székhelye. Ám azt igen, hogy a békéscsabai tankerület vezetőjévé Bánkit tegyék meg. Bánki András vezetési módszereiről megoszlanak a vélemények, éppen ezért meglehetősen nagy a fluktuáció az intézmény felső vezetésében. Verbálisan agresszív személyiségnek tartják többen, akinek üldözési mániája van. Többször kijelentette beosztottjai előtt: „Tudom, hogy besúgók vannak köztetek, és meg is fogom találni őket.” 

 

Nem volt teljesen világos, hogy a legfrissebb népszámlálási adatok szerint mindössze 290 fős Pusztaottlaka önkormányzata miért ajánlott fel közel ezer családi belépőt a békéscsabai tankerület összes dolgozójának, amelynek eredményeként elvileg akár négyezer ember is ellátogathat, állatokat simogasson a szafariparkban. A Safari Park honlapja szerint egy felnőtt belépő 4 900, míg a gyerek belépők 4 400 forintba kerülnek, azaz egy négyfős családnak közel 19 ezer forintba kerül, hogy beléphetnek a kapun. Ha ezzel kalkulálunk, nem kevesebb, mint 19 millió forint értékű belépőről van szó. Ezért Pál-Árgyelán Elvirát, Pusztaottlaka polgármesterét, egyben Simonka rokonát kerestük, hogy mindezeket megkérdezzük tőle.

 
Fotó: A szerző felvétele

A polgármesteri hivatal munkatársai előbb azt mondták, csütörtökön szabadságon van, így megpróbáltuk elkérni a mobilszámát, ám nem adták meg. Miután jeleztük, hogy akkor pénteken keressük, azt mondták, szintén szabadságon lesz, esetleg valamikor a jövő héten érhetjük el.

Annak idején a Narancs.hu számolt be arról 2022 őszén, hogy miután büntetőügyei miatt Simonkát nem indította újra a Fidesz-KDNP az országgyűlési választáson, alpolgármester lett szülőfalujában. Így egyelőre nem tudni, hogy a rendkívül kis költségvetéssel rendelkező Pusztaottlaka megvásárolta a szafariparki belépőket vagy sem. Ugyanis az önkormányzatnak nincs tulajdona a parkot működtető Mentor Menedzsment Kft.-ben, amelyben korábban Simonka felesége és anyja is tulajdonos volt. Most unokahúga, Tóth Renáta és egyik legközvetlenebb munkatársa, Baráth Richárd a tulajdonos. Sokak szerint ez azt jelenti, hogy a valódi tulajdonosi jogokat Simonka gyakorolja.

Nem tudni, ha a pusztaottlakai önkormányzat 19 millióért vásárolta a családi belépőt, akkor erről van-e erről testületi határozat. Ha ajándékba kapta, s így adta tovább a Békéscsabai Tankerületi Központnak, annak pedig adóvonzata van. Kérdés, mekkora, s miért veri ilyen költségekbe magát a világ végén található kicsinyke zsákfalu. Amint elérjük Pál-Árgyelán Elvirát, megkérdezzük tőle.

 
Fotó: A szerző felvétele

Az esetről ugyancsak beszámoló hvg.hu-nak Simonka György azt írta, a pusztaottlakai Safari Park működtetője a pusztaottlakai önkormányzat, amelyet így megillet a jegyek és az ajándékutalványok kiállításának kizárólagos joga. Simonka szerint idén az önkormányzat úgy döntött, „minden pedagógus megbecsülése jeléül” a tankerület pedagógusai és a megye minden óvodájának alkalmazottja ingyen családi jegyet kapott ajándékutalvány formájában. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?