Mezőtúron is megbomlott a megbonthatatlannak tűnő ellenzéki egység

Kis-Magyarország

Az alföldi városban 2019 őszétől egészen 2022 nyaráig kitartott az ellenzéki összefogás. A Tegyünk Együtt Közösségünkért Egyesület sokáig maradt egyben, ám most váratlan fejlemény történt.

2019-ben hat tagot adott az akkori 12 tagú önkormányzati képviselő-testületbe a Tegyünk Együtt Közösségünkért Egyesület (TEKE). Ez a hat képviselő állt szemben a szintén hattagú Fidesz-frakcióval. Sokáig nem kis büszkeség volt számukra, hogy egyben maradtak, miközben szerte az országban mondtak egymásnak búcsút a hasonló csoportokba tömörült ellenzékiek. Mint arról a Narancs.hu több cikkben is beszámolt, győztesből vesztes (vagy ahhoz közeli) állapotba került az ellenzék Egerben, Jászberényben, Szolnokon, de felbomlott az ellenzéki egység Gödön és Szekszárdon is, Szigetszentmiklóson pedig az ellenzéki városvezetők között van viszálykodás.

Mezőtúr eddig tartotta magát. Most azonban vége lett ennek a világnak, rés keletkezett a pajzson.

A napokban zajlott képviselő-testületi ülésen alpolgármestert választottak, miután egy július közepi időközi választáson új polgármestere lett a városnak Szűcs Dániel személyében. (Az időközi választásra azért volt szükség, mert a korábbi polgármester, Herczeg Zsolt – aki immár a térség fideszes országgyűlési képviselője – lemondott tisztségéről.)

Szűcs volt korábban a főállású alpolgármester, ezért kellett új embert jelölni a helyére. A jegyző ismertette, hogy ezzel együtt szükséges az szmsz módosítása, mert szerinte módosult a képviselő-testület létszáma, 12-ről 11-re, illetve a társadalmi megbízatású alpolgármester megválasztása eddig nem volt benne a szabályzatban.

És itt kezdődtek a gondok, mert máris vita alakult ki, hogy hány tagú a testület, hiszen ettől függött a minősített többség is. Szűcs ugyanis egyszemélyben képviselő és polgármester is, ezért a TEKE úgy volt vele, hogy így kell meghatározni a viszonyokat, ezért a minősített többség szerintük 7 fő. Azzal érveltek, egyszerűsítette a helyzetet, hogy az előző városvezető, Herczeg Zsolt úgy lett polgármester, hogy nem volt képviselő, vagyis akkor is 12 képviselő volt. Ezzel megerősítettnek vélte az álláspontját a TEKE. Most azonban új helyzet állt elő, hogy "kettő az egyben" szerepel a testületben Szűcs. A jegyző, vagyis a törvényesség őre szerint azonban nincs erről szól, immár csak 11 ember ül a testületben, annak fele 5,5, kerekítve 6, immár ennyi képviselő adja a minősített többséget a korábbi 7 helyett.

Ebben az ügyben egyébként állásfoglalást is kért az önkormányzat a főispántól, aki olyan választ adott, mint a Mátyás királyos mesében a lány, aki hozott is galambot, meg nem is. Levelének végére pedig odatette, hogy válaszáért felelősséget nem vállal, mert az nem tekinthető hivatalosnak, csak szakmai tájékoztatásnak, amire jogvita esetén hivatkozni nem lehet.

A TEKE szerint továbbra sem tisztázott a helyzet, ezért nem értett egyet a jegyzői magyarázattal. Maga a jegyző is megjegyezte, sajnos a kormányhivatal minden levelének a végére ilyen tartalmú szöveget "biggyeszt". Szerinte pedig amúgy a kormányhivatal ugyanazt írta le, mint amiről ők régóta beszélnek.

Kovács Attila, a TEKE frakcióvezetője szerint viszont tény, hogy be van töltve a 11 képviselői poszt, plusz a polgármesteri is. Ez 12. Megkérdezte, ha korábban 7 volt a minősített többség, akkor ettől most miért félnek. Ezért is javasolta korábban, hogy most ne is vegyék napirendre az szmsz módosítását, illetve ennek megfelelően az alpolgármester megválasztását. A frakcióvezető úgy vélte, a testület továbbra is 12 tagú, de az egész ügyben jelentős anomália van, ezért megfontolják, hogy jogi útra terelik.

Szűcs Dániel továbbra is vitatta a 12 tagot, mert mint mondta, belőle nincs kettő, tehát szerinte 11 tagú a testület. Példának Tiszafüredet hozta, ahol szintén 11 tagú a testület, mert ott is a polgármester még képviselő, ezért ott is 6 a minősített többség. Úgy vélte, nem fél senki attól, hogy 7 legyen a minősített többség, szerinte csak a törvényben előírtak betartásáról van szó.

Végül 6 igen és 5 nem szavazattal elfogadták az szmsz módosítását, amiben 11 tagú lett a testület és 6 a minősített többség.

Ezzel vett fordulatot a történet. Az eddig a TEKE soraiban ülő Kötél János ugyanis a Fidesszel szavazott.

Aztán következett az alpolgármester titkos szavazással történő megválasztása. Már az is előre jelzett némi vihart, hogy a szavazatszámláló bizottság munkájában nem kívánt részt venni a polgármester által jelölt négy TEKE-tag. Kötél viszont elvállalta a felkérést. Ezután Kovács Attila jelezte, nem tartja demokratikusnak a választást, ezért azt mondta, nem vesz részt a szavazáson. Őt még négy TEKE-tag követte. Kötél ebben sem lépett együtt velük.

Szűcs Dániel társadalmi megbízatású alpolgármesterre tett javaslatot a Fidesz-frakcióban ülő Patkós Éva személyében. Erre úgy reagált a TEKE részéről Kovács Attila, hogy ez a lépés méltatlan a városhoz, hiszen Patkós intézményvezető is, nem tudni, hogyan ülhet meg két lovat is egyszerre. 

A TEKE-frakció Kötél János nélkül ezek után nem vett részt a szavazáson. A többi hat képviselő szavazott, mindannyian Patkósra.

A TEKE és Kötél közötti szembenállás ezután a közösségi oldalon folytatódott. Vádaskodás, egymásra mutogatás ment Kovács Attila és Kötél János között. Kovács szerint Kötél végig elárulta őket, s bár a végsőkig bíztak benne, már olyan szinten hazudozott nekik, ami vállalhatatlan lett. Hozzátette, mérhetetlen csalódás van köreikben azért, hogy Kötélt ide juttatta a Fidesz és saját maga. Aláhúzta, végig bíztak benne, de te átverte őket.

Kötél erre úgy reagált, nem őt rakták ki a frakcióból, hanem maga lépett ki. Hozzátette, attól, hogy megszavazta Patkóst, még nem csatlakozik a Fideszhez és nem ért egyet a politikájukkal. Szerinte az ellenzék csak annyiból áll, hogy folyamatosan betart a városvezetésnek, holott úgy vélte, azt kellene szem előtt tartani, Mezőtúrnak mi a jó, hogy minden jól működjön a városban. Azt is mondta, nem tett volna jót, ha most nem választanak alpolgármestert. Kiemelte, soha nem volt fideszes, jobbikos volt, most független lesz. Azért lesz független mindentől és mindenkitől, hogy a saját belátása szerint dönthessen és ne kelljen magyarázkodnia. Úgy vélte sokat sejtetően, hogy mások is vannak ezzel így a TEKE-frakcióban és csak idő kérdése, hogy mikor szánják el magukat a hasonló lépésre.

Kovács Attila frakcióvezető lapunk érdeklődésre elmondta, Kötél János nem függetlenként került be a testületbe, hanem a TEKE színeiben. Mint a Fidesszel nem egyetértő ellenzékiként szavaztak rá a választók. A frakcióvezető szerint azzal, hogy most a Fidesszel szavazott (nem függetlenként) elárulta és átverte a rá ellenzékiként tekintő szavazóit. Kovács Attila úgy vélte, a jelenlegi polgármester taktikáját előrevetíti ez az ügy azzal, ahogy maguk mellé állították a többség megszerzése érdekében Kötél Jánost. Hozzátette: úgy tudják, 2019-ben Kötél tanácsnoki állást kapott Herczegh Zsolttól. Az érintett azonban azzal nyugtatta a TEKE-t, hogy sose szavaz át, mert ellenzéki.

A Narancs.hu megkereste Kötél Jánost is. A képviselőtől azt kérdeztük, miért szavazott a Fidesszel. Kötél úgy válaszolt, a napokban közleményt ad ki a történtekkel kapcsolatban.

Cigányozott, g.cizett

A most magát függetlennek nevező Kötél Jánosnak évekkel ezelőtt érdekes botrányára derült fény. A 24.hu írta meg, hogy a helyi jobbikos politikus "gárdázott Gyöngyöspatán és Hajdúhadházán. Még 2011-ben azt találta posztolni a Facebookon a romákra, hogy »Öljük már meg őket a rohadt kurva CIGÁNY anyjukat!!«. Pár nap múlva egy úgynevezett nemzeti rockdalt ajánlott a magyar miniszterelnöknek, jelzőhasználatával meghaladva korát, így: »Küldöm Geci ORBÁNNAK!! GONDOLKOZZON MERT ELÉG VOLT nincs türelem!!« Utóbb, 2013-ban »Csendőrséget!!« követelt, valamint kitett egy fotót, melyen revolver látható »segílyosztó« felirattal, alatta lőszerek »Puja csendesítő«, tár »cigánynevelő vasrészek« szöveggel." Kötél a cikk szerint később azt mondta, szégyelli a posztokat, és bocsánatot kér mindenkitől. 

(Címlapképünkön a mezőtúri városháza. Fotó: a szerző felvétele)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk