Miskolc választott: veszekedő ellenzékiek helyett egy alig ismert rádióst

Kis-Magyarország

Pontosan az történt Miskolcon, amire számítani lehetett: a képviselő-testület belviszálya miatt az ellenzék annyira szétszakadt, hogy két jelöltet is ráindított a Fidesz által támogatott Tóth-Szántai Józsefre. Ebben az eleve kritikus helyzetben felbukkant további öt (ön)jelölt is, persze mind a változás ígéretével. A végeredmény: a borsodi megyeszékhelyet – ahogy ők mondják – „visszavette” a Fidesz.

„Nem azért nyertünk, mert az ellenfeleink gyengék voltak, hanem mert erősek vagyunk. Az erőnket pedig az elvégzett munkának és annak a bizalomnak köszönhetjük, amelyet a miskolciaktól kaptunk. És tudjátok, barátaim, azt szoktam mondani, minél nagyobb a bizalom, annál nagyobb az alázat” – kezdte ünnepi beszédét az újonnan megválasztott miskolci polgármester, Tóth-Szántai József vasárnap késő este a Fidesz központjának udvarán, ahol az eredményvárót tartotta a helyi szervezet.

A Fidesz által támogatott, de önmagát civilként azonosító Tóth-Szántai arról is beszélt, hogy az elkövetkező időkben nagyon sok munka lesz, de ebben mindenkire számít, „mert nincs két Miskolc, egy Miskolc van. A gyerekeink ugyanabba az iskolába járnak, ugyanazzal a busszal megyünk dolgozni, ezért ebben a munkában minden miskolcira szükségünk van.”

 
Miskolc visszavétele - Tóth-Szántai Józsefet és a megválasztott fideszes önkormányzati képviselőket ünnepli Csöbör Katalin országgyűlési képviselő
Fotó: A szerző felvétele

Tóth-Szántai szavait, miszerint az ellenfelek nem voltak gyengék, inkább csak úgy értelmezhetjük, hogy egymásnak betartásban valóban remekeltek az ellenzékiek. Miután Veres Pál tavasszal bejelentette, hogy nem jelölteti magát újra a polgármesteri posztra,

a már eleve megosztott ellenzék megindult egymással szembe, arra várva, hogy az utolsó pillanatban a másik majd csak elrántja a kormányt. Ám nem így lett.

Az MSZP-DK-LMP-Párbeszéd Barkai László gyerekorvost, míg a Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum szövetség Varga Andrea Klárát, a jelenlegi alpolgármestert indította polgármesternek.

Majd bejelentkezett a Jakab Péter-féle A Nép Pártján jelölésében Lehoczki László kutyás mentő, de a Mi Hazánk is külön jelöltet indított, továbbá volt egy duguláselhárító szakember és két másik önjelölt is. Összesen tehát nyolcan indultak Miskolc polgármesteri székéért – mindannyian nagy ambíciókkal, a Fidesz nagy örömére.

Hogy milyen belső villongások zajlottak az elmúlt években a miskolci ellenzéki frakcióban és hogy miért lépett vissza a 2019-ben civilként induló, de akkor még valamennyi ellenzéki párt támogatását bíró Veres Pál az indulástól, azt ebben a cikkben taglaltuk. És hogy hová vezetett mindez a mostani választásokra, azt pedig itt:

Egy szó mint száz, így történhetett, hogy

míg Veres Pál 2019-ben 54,8 százalékkal győzött, a politikusi múlttal nem rendelkező rádiós műsorvezető, Tóth-Szántai József 40,22 százalékkal is nyerni tudott vasárnap.

Ezúttal a miskolci képviselő-testületben is fideszes többség lesz, a 18 egyéni választókerületből 15-ben nyert a Fidesz (meglepetésre egy mi hazánkos egyéni választókerületi győzelem is született).

Mint Tóth-Szántai a vasárnap esti sajtótájékoztatón fogalmazott, lejárták a lábukat, több ezer miskolcival találkoztak a kampány alatt; a választási sikerüknek e rengeteg találkozás az egyik titka. „Mi miskolciak mindannyian vágyunk a sikerre, úgyhogy most mi jövünk. Most ennek a városnak kell jönnie. Eljött végre a mi időnk. Fel a fejjel, Miskolc!” – mondta Tóth-Szántai, utalva nyilván arra a sokat emlegetett tényre, hogy Miskolc, ellentétben például Nyíregyházával vagy Debrecennel, régiós viszonylatban igencsak lemaradt a gazdasági fejlődésben (amit sokan annak tudtak be, hogy ellenzéki vezetéssel a városnak nem volt kormányzati hátszele).

Rejtőzködött, mégis nyert

Ami Tóth-Szántai és a Fidesz helyi kommunikációs stratégiáját illeti, a fent említett aktivitásból, vagyis a lakosság közvetlen megszólításából nem sok mindent osztott meg a nyilvánossággal, mint ahogy az újságírók számára is mindvégig elérhetetlen volt a fideszes jelölt. De a Partizán-féle nyilvános polgármester-jelölti vitán, majd az aHang által szervezett utcai fórumon sem vett részt Tóth-Szántai. Interjút, még februárban, egyedül a Mészáros Lőrinc-féle Borsod Online-nak adott, illetve egyszer meghívta a borsod24.hu szerkesztőségét egy beszélgetésre, amiből aztán annyi lett, hogy le akarta tiltani az elkészült interjút.

 
Tóth-Szántai József fogadja a gratulációkat a miskolci Fidesz központban 2024. június 9-e estéjén
 A szerző felvétele

Valójában a választópolgárok szinte semmit nem tudtak Tóth-Szántai személyéről, ahogy választási programjáról sem. (Sajtókörökben csak „hírolvasóként” emlegették.) Amit tudni, pontosabban látni lehetett róla: a város oszlopait és az online felületeket elárasztó fotóit. A miskolci lakosság 40 százalékának ennyi elegendő is volt, hogy behúzza mellé az ikszet.

A Fidesz sajtótájékoztatójának végén újságírói kérdésekre nem volt lehetőség, mivel az újonnan megválasztott polgármester gyorsan a hívei közé vetette magát, így

nem kaphattunk arra sem választ, miért csak hangya betűkkel szerepelt a Fidesz-logó Tóth-Szántai választási plakátjain, s nem gondolja-e, hogy így némiképp megtévesztette a szavazókat.

Siófokon egyébként hasonló „kampányfogás” miatt elmarasztalták az egyik képviselő-jelöltet.

Indoklásában a helyi választási bizottság a Kúria egy idei határozatát szó szerint átvéve azt írta: „a választópolgár nem csupán a jelölt, hanem a jelölőszervezet irányában is kifejezi támogatását leadott szavazatával. A választópolgár akaratát nem csupán a jelölt személye, hanem a jelölőszervezet is befolyásolhatja. A választópolgárnak tisztában kell lennie azzal, hogy mely egyéni választókerületi jelöltet, mely jelölőszervezetet választotta.

Meglehet, Miskolc úgy lett újra narancssárga, hogy a választók egy része nem is tudja, hogy ebben az ő keze is benne van.

Az, hogy a kampány alatt mindvégig eléggé rejtőzködött Tóth-Szántai, azokat a sejtéseket erősítik, miszerint a Fidesz nem kimondottan erőskezű vezetőt akart a miskolci polgármesteri székbe. Persze, még ha akart volna sem talált ilyet: köztudott, hogy Miskolcon minden fideszes vagy Fidesz-közeli potentát – köztük Csöbör Katalin, helyi országgyűlési képviselő is – rettegett attól, egyszer csak odafönt kitalálják, hogy őt indítják polgármesternek. (Sosem volt hálás szerep Miskolcon fideszes polgármester-jelöltnek lenni.) Ellenzéki körökben az a hír járja, hogy sokkal inkább „akart a Fidesz egy bábot, aki köré – alpolgármesteri, jegyzői székekbe, és a városüzemeltető holding pozícióiba – beültetheti a saját embereit, akik majd elvezetik a várost oda, ahová ők akarják.”

Csöbör Katalin vasárnap este arról beszélt, hogy itt volt az ideje, hogy újra fideszes polgármestere legyen Miskolcnak, amely az elmúlt években nagyon lecsúszott. „Lesz feladat bőven, polgármester úr” – jelezte kedélyesen Tóth-Szántainak, s szavait lelkes taps kísérte.

Önmagát veszejtette el

Kevésbé emelkedett hangulat uralkodott az MSZP helyi központjában, ahol az MSZP-DK-LMP-Párbeszéd által indított polgármester-jelöltet, a civilben gyermekorvosként dolgozó Barkai Lászlót kértük, hogy értékelje a választási eredményeket.

„Varga Andrea, illetve Jakab Péter csapatának is együttműködést ajánlottunk, de ez a két erő nem értette meg a legalapvetőbb matematikát: hogy ha csatlakoznak hozzánk, mint legerősebb ellenzéki szövetséghez, akkor ez a választás a mi győzelmünkkel végződött volna. Ami történt, az a konokságuk és önmaguk túlértékelésének az eredménye. A számok azt mutatják, hogy a miskolciaknak 60 százaléka nem akarja a Fideszt, mégis ők tudtak nyerni.”

 
Választások 2024
Fotó: A szerző felvétele

Barkai szerint egy fontos üzenete volt a választás napjának: „A Fidesz oldalán nem volt program, a jelöltjük nem találkozott a néppel, interjút csak egyszer adott, tehát

a miskolciak úgy választottak meg egy polgármestert, hogy arról szinte semmit nem tudtak.

Elég volt annyit tennie a kormányzó pártnak, hogy sok száz millióból teleplakátozza a várost, és esetleg megtámogat olyanokat, akik széttöredezhetik az összefogást. Ez sokat elárul a demokrácia jelenlegi állapotáról.” 

 
Barkai László
Fotó: A szerző felvétele

„Határozottan visszautasítom az olyan állításokat, hogy miattam veszítette el az ellenzék a várost” – jelentette ki lapunk megkeresésére Varga Andrea Klára. A Függetlenek SZIVE-Jobbik-Momentum szövetség által indított jelölt szerint „Miskolcot az ellenzék saját maga miatt veszítette el: az elmúlt négy és fél év miatt, amikor nem működött együtt, és ahelyett, hogy az eredményekre koncentrált volna, egymás marására koncentrált. Ami most történt, az az elmúlt éveknek a következménye. Nem véletlenül nem tudott kialakulni az összellenzéki szövetség: a tisztességet hiányoltuk, nemcsak mi, hanem a Momentum és a Jobbik is.

Csak bizonyos értékek mentén tud az ember politizálni, s ha ezek az értékek folyamatosan sérülnek, akkor egy idő után nem dolgozunk együtt azokkal, akik egyfolytában keresztbe tesznek az állítólagos szövetségeseiknek.”

Varga Andrea szerint Veres Pál visszalépésével a miskolci választók egy rendkívül kétséges, bizonytalan helyzetbe kerültek, annál is inkább, mert ez alig két héttel az aláírásgyűjtés megkezdése előtt történt. Ez az idő nem lehetett elegendő arra, hogy új erők felépítsék a saját kampányukat. „Nyolc hét alatt nem tudtuk kellőképp eljuttatni az üzenetünket a választópolgárokhoz. Ráadásul az emberek végtelenül kiábrándultak a politikából, így nagyon nehéz volt velük kapcsolatot létesíteni. És ha nincs kapcsolat, akkor lehetőség sincs, hogy megmutassuk, miben különbözik a mi programunk másokétól. Lehet, hogy így most tényleg elsősorban a plakátok mennyisége döntött” – vélekedett Varga Andrea.

És hogy volt-e tanulság? A választások másnapján az online közösségi térben az ellenzéki szereplők továbbra is csak egymásra mutogattak, ám bocsánatot senki sem kért a 60 százaléknyi nem-fideszes miskolci szavazótól – akik végül elszenvedői lettek politikusaik békétlenségének.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!