Nemcsak Simonkára, hanem feleségére, unokahúgára és sofőrjére is súlyos fegyházbüntetést kér az ügyészség

Kis-Magyarország

A Központi Nyomozó Főügyészség nemcsak Simonka György fideszes országgyűlési képviselőre, hanem feleségére, unokahúgára, barátaira és üzlettársaira is súlyos fegyházbüntetéseket kér a Fővárosi Törvényszéken a jövő év elején kezdődő büntetőperben – értesült a Narancs.hu. A vádirati indítvány szerint Simonka és sok társa feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

A Narancs.hu szeptemberben elsőként írta meg, hogy az ügyészség a vádiratában 8 és fél év fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást kért a bűnszervezetben különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt megvádolt Simonka Györgyre. Mindez az új büntetőeljárási szabályok szerint akkor léphet életbe, ha a Fővárosi Törvényszék előtt a jövő év januárjában kezdődő per előkészítő ülésén Simonka elfogadja a vádiratban foglaltakat, és lemond a védekezés lehetőségéről. Már most tudjuk, ez nem így lesz, hiszen a kormánypárti képviselő ártatlannak vallja magát.

A vádiratban foglalt és az ügyészség által indítványozott büntetési tételek súlyosodnak és szigorodnak, ha azokat a vádlottak nem fogadják el. Egy az ügyet jól ismerő Békés megyei ügyvéd a Narancs.hu megkeresésére azt mondta, ilyen esetekben a büntetési tétel 5 és 15 év között van. Ámbár ironikusan azt is megjegyezte, "ugyan, mit tud majd a bíróság elkobozni Simonkától?” Tény, az a nagyértékű újkígyósi ingatlan, amelyben Simonka a családjával él, az elmúlt években többször cserélt gazdát, és ma két kiskorú gyermeke nevén van.

Simonka tüzet olt...

Simonka tüzet olt...

Fotó: Simonka György/Facebook.com

A legsúlyosabb vádak a rendszerváltás óta

A rendszerváltás óta eltelt három évtizedben nem fogalmazódtak meg olyan súlyos vádak egyetlen politikussal szemben sem, mint a Fidesz dél-békési egyéni országgyűlési képviselőjével szemben. A Központi Nyomozó Főügyészség vádiratában gyakorlatilag egy maffiaszerű alakzatot ír le, és bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat Simonka György és 32 társa ellen.

Az ügyészség szerint a dél-békési parlamenti képviselő tisztában volt azzal, hogy jelentős összegű pályázati források nyílnak meg a termelési és értékesítési szövetkezetek (tész) beruházásaira és ezekre rástartolt. Simonka és társai 2009 év végén elhatározták, hogy mások segítségével, azok cégeinek a felhasználásával egy olyan személyi kört építenek fel, amelynek az volt a célja, hogy a döntéshozókat megtévesztve jogtalan vagyoni haszonhoz jussanak. A hamarosan kezdődő pernek Simonka a harmadrendű vádlottja, mert az eredeti nyomozás még öt évvel ezelőtt, 2014-ben kezdődött T. Szilveszter és társai ellen – tájékoztatta egy a Simonka által kezdeményezett és elvesztett rágalmazási ügyben még 2018 februárjában a Központi Nyomozó Főügyészség a Gyulai Járásbíróságot. T. Szilveszter társa K. Mihály, Simonka üzlettára, aki az ügy kapcsán volt már előzetes letartóztatásban és házi őrizetben is.

Simonkáék házának erődszerű bejárata

Simonkáék házának erődszerű bejárata

Fotó: A szerző felvétele

Simonka György és társai a beruházásokat és az eszközbeszerzéseket felülárazhatták, vagyis a kérelmekben valótlan adatokat tüntettek fel azért, hogy jogellenesen megnövelt összegű támogatásokat vegyenek fel.

Az ingatlanokat olcsón megszerezték, majd azokat minimális fejlesztéssel, fiktív értékbecsléssel szerepeltették az elismerési tervekben. A beszerzett eszközök döntően használtak voltak, amelyek csak töredékét képviselték az értük kifizetett összegnek. Simonka György meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a nekik átutalt, vagyis felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45 százalékát – szolgáltassák vissza neki készpénzben.

A vád szerint Simonka ez irányú ténykedése:

- kétrendbeli, felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének,

- kétrendbeli, bűnszervezetben, gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntettének,

- kétrendbeli vesztegetés elfogadása bűntettének,

- kétrendbeli, társtettesként bűnszervezetben elkövetett, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettének,

- kétrendbeli folytatólagosan, és felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségének megalapozott gyanúja megállapítására alkalmas.

Feleség, unokahúg, üzlettárs

Simonka, valamint a már említett T. Szilveszter és K. mellett további 30 vádlottja van az ügynek. A Narancs.hu birtokába jutott vádiratból kiderül, hogy a fideszes parlamenti képviselő feleségére, unokahúgára, sofőrjére, közeli ismerőseire és üzlettársaira is súlyos fegyházbüntetés kiszabását kéri a Központi Nyomozó Főügyészség a Fővárosi Törvényszéktől.

Az V. rendű vádlott feleség esetében 6 év fegyház végrehajtási fokozatú szabadságvesztést kér az ügyészség és 6 évre eltiltaná a közügyektől. Egyben azt indítványozza, hogy a bíróság véglegesen tiltsa el a gazdasági társaság tisztségviselői feladata ellátásától. (Ha mind Simonkát, mind a feleségét letöltendő szabadságvesztésre ítélné a bíróság, akkor két gyerekük felneveléséről másnak kell majd gondoskodnia. A két kiskorú nevén van az újkígyósi villájuk tulajdonjoga.)

Simonka és háttérben a felesége, egy biciklitúrán

Simonka és háttérben a felesége, egy biciklitúrán

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Öt év fegyházbüntetést kér a vádhatóság a Simonka ügyleteiben sokszor felbukkanó unokahúgára, T. Renátára, egyben őt is örökre eltiltaná attól, hogy gazdasági társaságban vezető szerepet vállaljon. T. volt az, aki néhány évvel ezelőtt potom pénzen megvásárolta Simonkáéktól otthonukat, majd szinte jelképes összegért kiadta nekik.

G. Pálné több Simonkához köthető cégben, így a Paprikakert TÉSZ Kft.-ben és a Magyar Termés TÉSZ Kft.-ben is fontos szerepet játszott. De feltűnt a Dél-Békés Termelőiért Közhasznú Alapítványban is, amelynek közbeszerzési pályázatain a Simonka családi és üzleti köréhez közel álló Public Sector Kft. sokszor volt győztes. G. az Aktív Klub Szolgáltató Kft.-ben is tulajdonos volt. Ez a cég akkor szerzett tulajdonjogot a Simonkáék által lakott újkígyósi ház egy részében, amikor azt – nem tudni, milyen megfontolások alapján – eladták a politikus unokahúgának, akitől ugyanezzel a mozdulattal havi 60 ezer forintért vissza is bérelték. G. Pálné VII. rendű vádlott esetében hat év fegyház és hat év közügyektől eltiltást lát célravezetőnek az ügyészség.

Sofőr, Kerényi és Koncz

Szemtől szembe: Simonka és Kerényi János

Szemtől szembe: Simonka és Kerényi János

Fotó: Simonnka György/Facebook.com

Kicsit olcsóbban úszná meg a vádhatóság indítványa szerint U. András, akit Simonka sofőrjeként ismernek. Rá három és fél év fegyházat és négy év közügyektől eltiltást kér a vádhatóság. A IX. rendű vádlott sok ügyletben feltűnt Simonka mellett. Korábban egy mezőhegyesi címre volt bejelentve, noha életvitelszerűen nem élt ott. Tulajdonos volt a fideszes képviselő neve által fémjelzett Likefest Kft.-ben és a Paprikakert. Kft.-ben, egyben ügyvezetője volt Szerviz-Bodzás Kft.-nek, amely 22,5 millió forintot nyert gépjármű-beszerzésre. Ebben a cégben korábban Simonka anyja és felesége is tulajdonrészt birtokolt.

Végül az ügy XII. és XIII. rendű vádlottja K. Gyula és K. Ákos, akik ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokiratok felhasználása a vád. K. Gyula annak a Varga Gábor fideszes országgyűlési képviselőnek az apósa, aki az előző parlamenti ciklusban Simonka szomszédja volt az Országház patkójában, míg K. Ákos a sógora, ahogy ezt a 24.hu megírta. Mindkettejükre 2 év 6 hónap fegyházban letöltendő szabadságvesztést kér az ügyészség, míg a közügyektől 3 évre tiltatná el őket.

Az ügy IV. rendű vádlottja Kerényi János fideszes parlamenti képviselőnek, a kormánypárt dél-alföldi pártigazgatójának az unokaöccse.

Nincs feltételes szabadság, betlehemi láng, szószék

A Központi Nyomozó Főügyészség a vádiratban arra tett javaslatot, hogy az általa javasolt büntetési tételek mellett sem Simonka, sem további tizennégy vádlott esetében az esetleges jogerős szabadságvesztés után feltételes szabadságra ne legyenek bocsáthatóak.

Simonka a battonyai templomban lángot ad...

Simonka a battonyai templomban lángot ad...

Fotó: Battonya/Facebook.com

Mindeközben Simonka György a hétvégén a választókerületében lévő Battonyán, a helyi katolikus templomban a betlehemi lángot hozta el és adta tovább az ott megjelent híveknek. Mi több, a súlyos vádakkal hamarosan a bíróság elé kerülő korménypárti képviselő a szószékről is prédikált.

(Címlapfotókon Simonka egy katasztrófavédelmi gyakorlaton. A politikus már más szemüvegen keresztül nézi a világot? A felvétel forrása: Simonka Gyürgy/Facebook.com.)

Figyelmébe ajánljuk