Tüntetnek érte, de búcsúznak is a bezárt iskolától Makón

  • narancs.hu
  • 2022. június 23.

Kis-Magyarország

Szerintük az, hogy búcsúestet szerveznek, nem jelenti azt, hogy beletörődtek a döntésbe.

„Búcsúzunk méltósággal!” – olvasható abban a felhívásban, amely július 2-ra és augusztus 19-re este 6 órára hív a makói Bartók iskolába minden korábbi és jelenlegi bartókos diákot, pedagógust és segítőt, a Bartók búcsúest nevű rendezvényre. A meghívó szerint a résztvevők mindkét alkalommal végigjárják az épületet és a termeket, közösen énekelnek, megkondítják az iskola harangját és mécseseket gyújtanak. 

A meghívót a Szülői civil összefogás a Bartók iskoláért! nevű, másfélezer tagot számláló Facebook-csoportban tette közzé az adminisztrátor. Szintén ő még ez idő tájt várta a makói városháza elé a demonstrálókat, hogy együtt tiltakozzanak az iskola – vagy ahogy a tankerület írta: feladatellátási hely – bezárása ellen.

A búcsúest meghirdetéséből sokan arra következtettek, a tiltakozó szülők feladták a napi szintű tüntetést. A kommentelők szerint azonban több kezdeményezés is lehet, ahogy többféle vélemény, és attól, hogy méltó búcsút szerveznek, még nem kell föltétlenül beletörődniük a tankerület döntésébe. 

 

A Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Bartók Tagintézményének bezárását az évzárón jelentették be a diákoknak, a tanárok sem sokkal korábban értesültek róla. Bár ez azért történik, mert a diákokat egy felújított, bővített, modernebb épületbe járatják szeptembertől, erről előre nem tájékoztatták az érintetteket, így információink szerint az önkormányzatot sem.

A szülők tiltakozó Facebook-csoportot szerveztek, a Demokratikus Koalíció pedig esti tüntetéssorozatot az iskola elé, amelytől a szülők elhatárolódtak, mondván, úgy szeretnének eredményt elérni ebben az ügyben, hogy közben távol tartják magukat a politikától.

Utóbb aztán a szülők is demonstrációkat tartottak, de a városháza előtt. 

A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ a narancs.hu kérdésére válaszolva arra hívta fel a figyelmet, hogy az az épület, ahová a bartókosok és a zeneiskolások költöznek, 16 tantermes, 6 szaktanteremmel, 6 csoportszobával és számos kiszolgáló helyiséggel rendelkezik, és alkalmas lesz a zeneoktatásra is. 

Ezt a döntés ellen tiltakozók vitatták.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.