Van másik: Covid-tesztállomást nyitott a fideszes polgármester hamis érettségivel lebukott élettársa

Kis-Magyarország

Szabó Krisztina, a Sümeget vezető Végh László élettársa ügyében pár hete mondta ki a bíróság, hogy el kell kobozni a hamis érettségijét. Nemrég egészségügyi ellátással foglalkozó céget alapított, és Tapolcán nyitott tesztállomást.

Tapolca belvárosában, a Kossuth Lajos utca 9. szám alatt nyitott Covid-19 tesztállomást Szabó Krisztina. A Veszprémi Törvényszék nyilvántartása szerint a tesztállomást működtető céget, a Salud Center Kft.-t 2021. november 25-én jegyeztette be Szabó, aki a vállalkozás egyetlen tulajdonosa. A céget 3 millió forint törzstőkével alapította a sümegi polgármester élettársa, a cég alapító okiratában pedig a „Dr.” Szabó Krisztina nevet tüntette fel. (Lejjebb részletezzük, hogy a Dr. előtagnak miért van jelentősége.) A vállalkozás humán-egészségügyi ellátással, továbbá bentlakásos, nem kórházi ápolással, idősek, fogyatékosok bentlakásos ellátásával és járóbeteg-szakellátásával foglalkozik. De szerepel a tevékenységi körök között a „fizikai közérzetet javító szolgáltatás”, bármit is jelentsen ez a kifejezés. Szabó egyszemélyes vállalkozásáról az Alfahír is beszámolt. A lap cikke szerint a Salud Center Kft. székhelye megegyezik Szabó tapolcai lakcímével, míg telephelye az az ugyancsak tapolcai cím, ahová Szabó tavaly februárban Padányi Alapítvány nevű civil szervezetét is bejegyeztette. 

Szabó Krisztina a fideszes sümegi polgármester, Végh László élettársa. Az országos sajtó a közelmúltban sokat foglalkozott vele. Mint lapunk annak idején elsőként megírta, ő az, aki úgy lehetett a Sümegi Járóbeteg Szakellátó Központ vezetője, hogy hamis volt az érettségi bizonyítványa.

A dokumentumról december közepén mondta ki a Pécsi Járásbíróság, hogy el kell kobozni. Ellenzéki politikusok ezt megelőzően kezdeményezték, hogy Szabó diplomáit is vonják vissza. (A két felsőoktatási intézmény, ahol Szabó Krisztina a hamis érettségi alapján szerzett oklevelet, a győri Széchenyi István Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem. Hivatalosan csak az után tudnak lépni, hogy a bíróságon jogerőre emelkedik hamis dokumentum ügyében született elkobzó végzés.) A botrány miatt időközben Szabó távozott a sümegi járóbeteg szakellátó éléről, amelynek vezetőjeként egyébként úgy keresett 1,6 millió forintot, hogy arról Végh László a tavalyi járványhelyzet alatt egyszemélyben döntött.

„Számomra rendkívül irritáló, hogy a Fidesz mindennel nyerészkedik, ami a coviddal kapcsolatos. Közel 20 ezer forint egy PCR teszt, a gyógyszertárban kapható gyorstesztek is aranyárban vannak a patikákban, az antitest vérvizsgálatról nem is beszélve – írja a történtektől nem függetlenül friss Facebook-posztjában a tapolcai körzetben induló ellenzéki jelölt, Rig Lajos. „Lenyúltak csomó pénzt a túlárazott és használhatatlan lélegeztető gépek, a tesztek, oltások kapcsán és sorra jönnek létre a fizetős magán-tesztelő pontok. Milyen jó biznisz ez a járvány, igaz? Milyen jó kihasználni a tehetetlen, bizonytalanságba taszított lakosságot, ugye? Mélységesen elítélem ezt a fajta járványhiénázást!” – fogalmazott a Jobbik politikusa, aki lapunk megkeresésére emlékeztetett: számos esetben negatív PCR-teszt szükséges a külföldre utazáshoz, a tesz árát 19 500 forintban maximalizálta a kormány. Rig Lajos szerint erre a piaci résre repülnek rá „élelmes” vállalkozók az ország sok pontján. Miközben ha a háziorvos küldi be a az Országos Mentőszolgálat működtette tesztközpontokba az embereket, ott ugyanezt a vizsgálatot ingyenesen elvégzik.

„Az igen magas tesztköltség a bizonyíték arra, hogy az egészségügyi ellátás egyáltalán nem ingyenes, sőt meglehetősen drága.

Közben éppen a Fidesz vádolja azzal az egyesült ellenzéket, hogy fizetőssé szeretné tenni az egészségügyet. De arról se feledkezzünk meg, a közelmúlt egyik botránya nagy volt, hogy több millió Covid-teszt szavatossága a kormány hanyagsága miatt lejárt ” – mondta a jobbikos képviselő, „járványhiénáknak” nevezve a Covid miatt nyerészkedőket.

Kérdéseinket elküldtük Szabó Krisztinának is. Többek között afelől érdeklődtünk, hogy az előzmények fényében a cég alapító okiratában a nevét „Dr. Szabó Krisztinaként” megalapozottan használja-e. Amint válaszol, közzétesszük.

A sümegi ellenzék közben azt firtatja, hogy mennyire etikus a járványhelyzetet kihasználva Covid-tesztállomást csinálni egy a botrányai miatt az egészségügyi állását is elveszítő személynek.

(Címlapképünk illusztráció)

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk