KÖNYVMELLÉKLET - kritika

A teljes jelentés

Nick Cave, Seán O’Hagan: Hit, remény és vérontás

Könyv

Tudjuk, de a fülszövegben is kiemelik, hogy Nick Cave nem szeret interjút adni.

A könyvet olvasva azonban inkább úgy tűnik, hogy az ausztrál énekes inkább csak a régmúltról nem szeret anekdotázni, azaz nem akarja ezredszerre elmesélni, hogyan írta meg a Mercy Seatet, miért szállt ki Blixa Bargeld a Bad Seedsből, vagy hogy milyen volt Kylie Minogue-gal duettezni.

Seán O’Hagan ír újságíróval régi az ismeretségük, mégis, Cave sokáig ellentartott a kérésének, de miután rábólintott az interjúkötet ötletére, O’Hagannal közösen 40 órányi anyagot rögzítettek 2020 nyarától kezdve a következő bő egy évben. Az viszont igaz, hogy nem klasszikus értelemben vett interjúk szerepelnek a könyvben, a Hit, remény és vér­ontás inkább kötetlen beszélgetések sorozatából áll. Ezeknek a beszélgetéseknek furcsa dinamikájuk van. Cave fokozatosan nyílik csak meg, de O’Hagan kellően intelligens és tapintatos beszélgetőtárs, így a könyv egy mélyülő barátság története is egyben.

A Bad Seeds és az egykori Birthday Party frontemberének szerteágazó munkásságáról ez az első magyarul megjelent átfogó anyag. Cave mindkét regényét (És meglátá a szamár az Úrnak angyalát; Bunny Munroe halála) kiadták ugyan magyarul, továbbá egy kétnyelvű versgyűjteményét is, de sem az interjúiból összeollózott Sinner Saintet, sem Ian Johnston Bad Seed című biográfiáját nem fordították le magyarra.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk