olvasópróba

Életre, halálra

Az önéletrajzi színház korát éljük.

A fiatal, független alkotók, legyenek színészek vagy kortárs táncosok, egyre gyakrabban állítják színpadra (többé vagy kevésbé direkt formában) a saját életüket. Persze, van ebben kényszer is. A szegény színház vízzel főz, és mi lehetne költséghatékonyabb megoldás, mint a saját maguk által írt szöveget egyedül, saját jelmezben, sőt, saját rendezésben előadni. Ezek a kísérletek általában akkor tudnak többek lenni az önfelmutatásnál, ha a személyes életanyagon keresztül képesek rányitni a szemünket valami közös emberi nevezőre is.

Karsai Dániel gyógyíthatatlan betegsége és küzdelme az életvégi döntések szabadságáért olyan emberi dráma, amelynek tükrében egy egész ország kénytelen szembenézni a saját, talán szintén szenvedésekkel teli halálával. És még arra is van ereje és elhivatottsága, hogy a művészet eszközeivel is megmutassa a történetét. „Színdarabot csinálni valahogy régi álmom volt, mert szép, kreatív dolog. De eddig hiányzott a drámám hozzá. Most megvan. Én bányászom a nyersanyagot, de a végső formáját az alkotótársaim fogják megadni, amíg lehet, az én közreműködésemmel. Elfogadom, ha esetleg én már nem látom az előadást. Nagyon szeretném, de ebben a játékban nem a győzelem, a részvétel a fontos” – olvasható az Egy tökéletes nap színlapján, amelynek Az életről, a halálról és más démonokról alcímet adták. Karsai Dániel szerzőtársai Szenteczki Zita és Bíró Bence voltak, Szenteczki Zita egyben az előadás rendezője is. Karsai Dániel betegsége a mozgás- és beszédképesség fokozatos elvesztésével jár, aki követi a videómegosztásait, láthatja ezt a riasztóan gyors folyamatot. Hogy a mozgás az előadásban is kiemelt szerepet kap, jelzi, hogy a szereplők között ott van Lőrinc Katalin táncművész is. Mellette Gyabronka József, Kurta Niké, Nagy Márk, Török-Illyés Orsolya és Vizi Dávid szerepel az előadásban. (6SZÍN, június 14., 7 óra)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!