Könyv

Vállán holló

Húsz évvel ezelőtt a varsói egyetem egyik hallgatója megkérdezte a szerzőt, hogy mihez kezdene akkor, ha egyik pillanatról a másikra elvesztené azt a képességét, hogy írjon.

A vágóasztal lovagjai

G. W. Pabst nagy filmrendező. A filmtörténet meghatározó alakja. A Metropolis egyenesen a világ legjobb filmje. 

  • - turcsányi -
  • 2024. június 12.

Hátrább az agarakkal

Fukuyama a múlt század végének egyik legbefolyásosabb szerzője, akit valószínűleg többen értettek félre, mint ahányan érteni vélik – és ebben talán ő maga is ludas.

Kafka mítosza

Ejtsük ki bárhol a nevét, mindenki tudja, kiről – pontosabban miről – van szó. Az is, aki egy sort nem olvasott tőle. Nem egyszerűen egy író, hanem jelenség. Hiszen a neve is több, mint szerzői név. Túlnőtt a viselőjén. Kafka – mitikus személy lett, éppúgy, mint az általa teremtett K. vagy Josef K., vagy Gregor Samsa.
  • Földényi F. László
  • 2024. június 12.

Író lesz

Meghökkentő, hogy valaki harmincévesen önéletrajzi regénnyel rukkol elő, de a szerzőnek van miről írnia, és van mit mondania – mégpedig rafinált vallomásossággal.

 

Felvágás  

Fenyő László Városliget című könyvét egy kollégám asztalán találtam, felvágatlanul, ahogy régen gyakran hoztak forgalomba egyes könyveket.

Diszkrét ragyogás

Alice Munrót kétszer vesztették el olvasói. Egyszer 2012-ben, Drága élet című utolsó kötetének megjelenésekor, amikor bejelentette, hogy nem ír többet. Aztán 2024 májusában, amikor Port Hope-ban meghalt.
  • Tönkő Vera
  • 2024. május 29.

Kafka és a nyelvek

A Monarchia Prágáját, Franz Kafka környezetét jellemző multietnikus világ a Trianon utáni Magyarországról nézve alig elképzelhető. Kafka fiatalkorában 400 ezer cseh, 10 ezer német és 25 ezer zsidó polgár lakott a városban.

  • Szántó T. Gábor
  • 2024. május 22.

„Az idealista gyerek”

Magyarul is megjelent az idén Lea Ypi: Szabadon – Mire felnőttem, véget ért a történelem című memoárja, amelyben gyerekkori emlékein és családja történetén keresztül dolgozza fel a kommunista Albánia utolsó éveit, valamint a rendszerváltás utáni átmeneti időszakot az 1997-es polgárháborúig.