olvasótapló

Nyaraló lélekbúvárok

Az elmélyülés, pihenés heteiben nagy segítség lehet egy-egy, a lelki egészséggel foglalkozó munka. Sláger­terület, nehéz a raklapszám megjelenő kötet között eligazodni.

Máté Gábor, a magyar származású, Torontóban élő orvos az egész eddigi pályáját szintetizáló, 2022-ben megjelent Normális vagy után (a cím az eredeti – The Myth of Normal – nem túl szerencsés fordítása) egyet visszalép, és ismét egy részterületre, nevezetesen a gyereknevelésre fókuszál. Máté elsősorban a traumát magát kutatja, illetve mindent, ami a szervezetünkben és ezáltal a személyiségünkben a sérülések által megváltozik. Ahogy a testünket is egyetlen egységként kezeli (sokat foglalkozott a függőség természetével, illetve azzal, hogy a stressz hogyan befolyásolja a betegségek kialakulását), úgy az egyént a társadalom „szervezetének” részeként vizsgálja. A család ereje című, Ragaszkodj a gyermekeidhez alcímű, Gordon Neufeld pszichiáterrel közösen jegyzett munkája azt tekinti át, hogy a gyermek hogyan viszonyul a családjához, az őt körülvevő szűk kortárs közösségekhez. A mű eredeti nyelven 2004-ben jelent meg, hozzánk csaknem tizenöt év késéssel érkezett, majd most, az új ki­adásban az egy fejezettel kibővített változatát olvashatjuk. Máté népszerű előadó is, járja a világot, így nem meglepő, hogy az anyagai bővülnek, főleg egy olyan témában, amelyben a digitális forradalom, utóbb pedig a Covid-járvány sok alapvetést átírt. Persze a legfontosabbat nem tudta átírni, hogy tudniillik a szülőség nem más, mint a kapcsolat maga. A könyv arról beszél, hogy hogyan tudjuk a kapcsolódásokat megtartani és megerősíteni, hogyan lehet szülőként a közösségi média és a külső kapcsolatok mellett megmaradni a gyerek legbiztosabb hátországának. Mint Máté többi művénél, most is sok ponton vitatható, amiről beszél, de a stílusa élvezhető és világos, fontos dolgokra hívja fel a figyelmünket, és mindig kellően megalapozza az állításait, s azokat részletes jegyzetapparátussal és magyarázatokkal is megtámogatja. (Open Books)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.