Képregény

Marvel kapitány

  • - svébis -
  • 2019. június 23.

Könyv

Rossz szokás megjegyezni, hogy ha egy filmben nem értünk valamit, olvassuk el az alapját képező irodalmi művet. Na, most pont fordítva van: aki nem látta az idén bemutatott azonos című filmet, nem igazán fogja vágni a Marvel kapitány gyűjteményes kiadásának jó pár eseményét és motívumát.

A kötet a 2014-ben indított füzetek első tizenhárom számát tartalmazza, tehát egy olyan időszakról beszélünk, amikor már jócskán benne voltunk a Marvel-moziverzumban (az első Vasember-film 2008-ban jött ki). Pedig az itt szereplő Marvel kapitány útja ennél jóval rögösebb: Carol Danvers már 1968-ban feltűnt a Marvel Super-Heroes hasábjain, tehát bő ötven­éves múltra tekint vissza, ami alatt nemcsak ereje, de jelleme is hatalmas fejlődésen ment keresztül. Mindebből azonban semmit sem kapunk ezeken az oldalakon, a siker kulcsa ugyanis ezúttal nem az eredettörténet, hanem egy macska és egy mosómedve. Ez a kiadvány inkább szól a cukiságról, mint magáról Marvel kapitányról, akinek hatalmas ereje annyira felfoghatatlan, hogy nem is próbálják megértetni, elütik inkább humorral. A kiadó jó érzékkel csapott le arra a történetfolyamra, amelyben Carol cicájáról – a filmbéli Goose-t itt Csubinak hívják – kiderül, valójában nem is macska. Minderre pedig A galaxis őrzőiből ismert, genetikailag módosított mosómedve, Mordály mutat rá, természetesen egy gépágyúval.

Marvel kapitány mindeközben univerzumról univerzumra röppen, hogy mint jó cserkész, ahol tud, segítsen, és végül még a Mikulást is megmenti. Kábé ennyire komolyan vehető ez az egész.

Fordította: Kodaj Dániel. Fumax, 2019, 296 oldal, 7295 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Szélessávú internet növényeknek Siófok-Törekiben

A Digi Kft. megbízásából szélessávú internetezésre és televíziós szolgáltatások igénybevételére alkalmas optikai kábelt fektetnek a városrész egy balatoni panorámás hegyi utcájában. A kábel külterületen, ahol elvileg csak mezőgazdasági célú építmények állhatnak, a Digi tulajdonosa, a 4iG két felsővezetője, Jászai Gellért és Linczényi Aladin telkéhez vezet. Hivatalosan mindkét telken „mezőgazdasági” épület áll. A szőlő, az uborka, a fű vagy a tök netfüggő?