KÖNYVMELLÉKLET

Milyen könyvekkel kezdjük az olvasást?    

  • Kőrizs Imre
  • 2021.09.01 21:00

Könyv

Minimum tizenegyes! a Magyar Narancs irodalmi sikerlistája – magyar irodalom

Harminckét különböző könyvre érkezett szavazat huszonöt zsűritagtól, míg a legutóbbi, vírusszempontból még steril könyvhéten, 2019-ben huszonnyolc kritikus negyven könyv­re adott pontokat. A különbség számottevő, a mezőny érzékelhetően szűkebb. Ennek azonban nemcsak a könyvpiac járvány miatti lanyhulása az oka, hanem az is, hogy tavaly óta gyakrabban jelentkezünk listával: ahogyan már 2020-ban, úgy idén sem csak a könyvhét eredeti, júniusi időpontjában, hanem a szeptemberre halasztott, bár tavaly így is csak virtuálisan megtartott rendezvény idején is összeállítottuk a magyar irodalmi tizenegyest.

Kosztolányi halála után a hátrahagyott művek sorozatában Illyés a hírlapokból vagy tízkötetnyi írást bányászott elő, ezekre és Krúdy akkoriban megjelent hasonló könyveire utalva írta Márai: „a halottak mostanában sokat és jól írnak”. Ez sajnos jelenlegi listánk alapján is elmondható.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk