Könyv

Stian Hole: Garmann utcája

  • - köves -
  • 2013.12.07 15:11

Könyv

Brooklyn nem tágul, de Garmann univerzuma igen. Arról a jóléti norvég kisfiúról van szó, akit nemcsak az elmúlás, hanem az iskolakezdés szele is meglegyintett Stian Hole díjnyertes képeskönyvében, a Garmann nyarában.

Nagy lehetett a nyomás az egyébként könyvborító-tervezéssel foglalkozó szerzőn, hogy a folytatásban még nagyobbat dobjon, mondjuk ragadják el Garmannt az űrlények, vagy találjon időgépet a kert végében, és vezesse győzelemre a vikingeket.

Ám bármennyire vonzóak is lehettek e csábítások, Garmann-nal már megint nem történik más, mint ami bármely kortársával könnyűszerrel megeshet: mindig akad egy korban és biciklierőben előbbre tartó fiú, aki terrorizálja a kisebbeket (nincs is gyerekkor egy kis bullying nélkül), és minden utcában lakik egy ártalmatlan bolond, akit kipécéznek a fiatalok. Garmann is átesik az első bullyingon és az első bátorságpróbán, de továbbra sem a cselekmény teszi Stian Hole hősét a gyerek/felnőtt könyvespolcok kívánatos darabjává, hanem a garmannizmusok hada. Az a sok vizuális kacat, innen-onnan eldigitalizált apróság, melyből Garmann világa felépül. Stian Hole nemcsak a Photoshophoz ért kiválóan, hanem a 6-7 éves fiatalemberek fantáziavilágába is könnyűszerrel belehelyezkedik. Ez a képesség főleg akkor jön jól, ha 6-7 éves hirtelenszőke gyerekemberekről készítünk képeskönyvet. Ez esetben viszont elengedhetetlen tudni, hogy mi fér el egy korosztályos könyvespolcon: Lego űrhajó, műanyag teve, földgömb, s felettük Batman-plakát. Aki mást mond, nem volt gyerek.

Fordította: Földényi Júlia. Scolar, 2013, 44 oldal, 2450 Ft

Neked ajánljuk

Riviéra–Erzsébetváros motortúra

  • Támogatott tartalom

Lengyel Gábor hosszú évtizedeken át dolgozott az orvosiműszer-kereskedelemben, és kizárólag olvasóként tekintett az irodalomra. A helyzet azután változott meg, hogy elhagyni kényszerült vállalkozását, s az ezzel járó traumát úgy dolgozta fel, hogy írni kezdett – terápiás céllal.

Lezárt műhely, levert lakat

Miközben nagyszabású kiállítással emlékeztek meg a Ludwig Múzeumban a magyar film születésének 120. évfordulójáról, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum – MűvészetMalomban ugyancsak a magyar film a főszereplő, konkrétan a rendszerváltás utáni idők talán legizgalmasabb hazai filmes műhelye, az Inforg Stúdió.

A balfácán napja

Nem vennénk rá mérget, hogy a Netflix gyártásában készült friss svéd történelmi krimisorozat készítői valóban Harold Ramis 1993-as klasszikusából, az Idétlen időkigből vették a dramaturgiai inspirációt, de A valószínűtlen gyilkost nézve könnyen érezhetjük úgy, hogy Stig Engström is belekeveredett egy Phil Connorséhoz hasonló időhurokba. 

Dzsúdló és a magány

  • Puskás Panni

Dzsúdló nem azonos Jude Law-val, hanem egy magyar zenész, akinek leghíresebb száma a Lej. Ilyen és ehhez hasonló titkokat tudhatunk meg e „Z generációs pandémia paradigmából”, de csak akkor, ha valaki olyan szerencsés, mint én, és egy Z generációs digitális bennszülöttel nézheti végig a darabot. A tizenhat éves húgom árulta el azt is, miért nevet a főleg fiatalokból álló közönség azon, hogy az egyik szereplő annyira depis, hogy a frufruját is majdnem levágta.