Könyv

Velence tükörben

Roger Crowley: Kalmárköztársaság

Könyv

Az egykori Velencei Köztársaság már a maga korában kitűnt politikai-földrajzi környezetéből, és azóta is afféle kuriózumnak, szabályt erősítő kivételnek számít a középkori és kora újkori történelemmel foglalkozók számára. A nevében szereplő államforma anakronizmusnak hangzik a mai olvasó fülében, még ha akkor a köztársaság nem pont azt jelentette, mint manapság (habár, ugye, köztársasága válogatja…). Pedig abban az időben még számos más városköztársaság, tengeri repubblica is akadt az itáliai és dalmáciai régióban, mindenekelőtt a rivális Genovai.

Roger Crowley-nak, az ismeretterjesztő történeti munkák jeles, izgalmas stílusú brit szerzőjének érdeklődése sem véletlenül fordult a néhai velencei tengeri birodalom felé. Számára jól kivehető módon egy későbbi, immár világméretű tengeri birodalom (a sajátja) előképeként szerepel Velence, amelynek virágzása és bukása is komoly tanulságokkal és erős párhuzamokkal szolgál. A bizánci eredetű önelnevezésével La Serenissima, azaz a legfenségesebb államalakulat fittyet hányt az államokat hagyományosan naggyá tévő szabályoknak, és korát (meg minden más szempontot) megelőzve kitüntetetten a tengert és a kereskedelmet akarta uralni. Ezért mindent meg is tett, ami cselszövésből, számításból és kegyetlenségből telik, kíméletlenül, célratörően, ha úgy tetszik, kalmárszellemben építette saját, globális kapitalista birodalmát.

Crowley ugyan nem szaktörténész, de profi historikusok által is elismert precizitással és élvezetesen dolgozza fel témáit. Velence története előtt, talán nem véletlenül, Konstantinápoly 1453-as elestének, illetve a Földközi-tenger feletti uralomért folytatott 16. századi küzdelemnek szentelt nagy sikerű könyveket. A vezérfonal egyértelmű: számára igazán mély történelmi jelentőségűnek csupán a tengeri hatalmak egymás közötti rivalizálása ítéltetik. A tengeri köztársaság históriájából is jórészt a tengeri hegemóniáért folytatott küzdelmet emeli ki – górcső alá véve a genovaiak elleni, mindkét fél számára pusztító hatású 150 éves háborút. Sokkal kevesebb figyelmet szentel annak, kik voltak Velence legfontosabb riválisai a szárazföldi hátországért folytatott küzdelemben – ekkor ugyanis néhány említésnél jóval többször került volna elő a középkori Magyar Királyság neve. Ritka, amikor egy történeti munkában a szakszerű utószót kell kiemelni, de ezúttal ez a helyzet. B. Szabó János történész rövid, ám lényegre törő írásában egészíti ki Crowley könyvét mindazzal, ami úgy látszik, már nem fért bele: hogyan alakult a magyar–velencei viszony hosszú évszázadokon át, milyen – magyar szempontból is váltakozó sikerű – háborúkat vívtak egymással mindenekelőtt Dalmácia és az ottani kikötővárosok (Zára, Trau, Sebenico, Spalato, Ragusa) birtokáért, és hogyan harcoltak alkalomadtán egymás szövetségeseként a török ellen. E ponton B. Szabó cáfolja is Crowley azon tételét, hogy Velence a kontinentális hatalmak által magára hagyatva harcolt volna az oszmánok ellen.

Crowley sokat ad a drámaiságra, némi hatásvadászat sem áll távol tőle, ismeri olvasóközönsége kegyetlenség, vér és szenvedés iránti diszkrét érdeklődését, és eleget is tesz neki. Minderre nem kínálhatna jobb alkalmat Velence – a középkori Magyar Királyságéval időben is nagyjából egybeeső – élet-halál harca egy új rivális, a tengeren és szárazföldön is hatékony nagyhatalom, az Oszmán Birodalom ellen. A könyv utolsó lapjain a szemünk láttára omlik össze a velenceiek vérrel és verejtékkel szerzett, a kereskedelem és flotta pókhálószövedékével összetartott, szabálytalan, kikötők és kereskedelmi támaszpontok hálózatából álló birodalma. Bizony, e könyv olvasása közben nem árt néha elővenni a történelmi atlaszt, és megkeresni a lapokon burjánzó helyneveket: hol volt egykor Negroponte, Modon, Lepanto, Durazzo vagy Kaffa – és mit találunk manapság a helyükön. Ilyenkor elámulhatunk azon, mekkora is volt e tengeri impérium akciórádiusza, hogy egyszerre lehetett Velencéé Kréta, Ciprus, Rodosz, Korfu, a Moreának nevezett Peloponnészoszi-félsziget, és szinte beltengerének számított az Adria.

Crowley már a könyve keretét adó időhatárok önkényes kiválasztásával is ítéletet mond a nagyravágyó velencei kísérlet felett: az oszmánok elleni véres háborút lezáró 1503-as megalázó békéig vezet végig a velencei történelmen – innentől kezdve a városállam is inkább csak afféle alvállalkozó az oszmánok által uralt mediterrán kereskedelemben. Csupán mellékesen, az utószóban tesz említést Ciprus 1570-es vagy éppen Kréta 1669-es elvesztéséről, de ekkor is érzékelteti, hogy egy önmagát túlélt birodalom már szinte tét nélküli veszteségeiről van szó. A véget (amikor Napóleon hadserege bevonul Velencébe, a köztársaság pedig felszámolja önmagát) szinte csak érintőlegesen tárgyalja. Ilyenkor persze nem tudjuk elhessegetni a gondolatot: nem véletlen, hogy e sorokat egy néhai tengeri nagyhatalom elmúlt dicsőségére némi nosztalgiával tekintő szerző vetette papírra.

Fordította: Makovecz Benjamin. Park Könyvkiadó, 2018, 484 oldal, 4900 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.