Lemez

Egy férfi, két eset

Zlatko Baracskai & Áron Porteleki: Years Apart; Dóra Győrfi & Áron Porteleki: Kapa-Kapa, Eke

  • - minek -
  • 2023. október 11.

Kritika

A kis kiadók közé tartozó, de annál izgalmasabb muzsikákkal foglalkozó Prepost Records kivételes küldetést teljesít, amikor sorra publikálja a műfajokon túlnyúló szabadzenei szcéna hangfelvételeit.

E törekvésük jegyében már korábban is számos élő hanganyagot adtak ki, mindenekelőtt a jazz, az improvizációs, az elektronikus, az extrém és a kísérleti zenék műfajában, de a kiadón belül elindult egy önálló sorozat, Prepost Pirate Live Series címen, kifejezetten azzal a céllal, hogy zenekarok és alkalmi felállások stúdióban feljavított koncertfelvételeit publikálja. Némileg a kalózfelvételek hagyományait követve, de így természetesen a zenészek teljes körű beleegyezésével.

Ezúttal két olyan különleges zenei élménnyel kecsegtető kiadványt szemlézünk, amelyeket összeköt az egyik kulcsszereplő személye. A kivételesen izgalmas dobos és ütőhangszeres Porteleki Áron néha a brácsát is a kezébe veszi, és már eddig is számtalan jazz- és szabadzenei formációban mutatta meg, milyen kifejezőerővel bír a játéka, és mekkora ereje van a műfajhatárokat semmibe vevő fúziós zenének.

Az idén szeptemberben megjelent, az obligát letöltés mellett kazettán is beszerezhető két élő fellépése közül Győrfi Dóra énekesnővel közös koncertjének felvétele a Lumenben készült még 2021-ben, és ez volt kettejük első közös koncertje. Győrfi Dóra különleges hangképzésén jól hallható, hogy korábban jávai gamelán éneklést tanult, ám Portelekivel közös koncertjén előbb kettejük összefonódó ütőhangszeres játéka hoz létre nehezen definiálható, erős atmoszférát. De a számok többségén a jávai énekstílus és Porteleki hol erőteljes, hol finoman technikás, „beszélő” dobjátéka hoz létre teremtő feszültséget. Az utolsó szám (Két dal) különösen drámai hatású: a két jávai tradicionális dallam mellé társul az erdélyi Buza községben gyűjtött népdal Porteleki énekével, a két zenei tradíció szimbiózisa pedig biztosítja a katarzist.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!