KISJÁTSZÓTÉR gyerek + könyv

Játékba hoz

Lőrincz Andrea – Nagy Ádám: Égi megbízás

Kritika

Az Ian Livingstone – Steve Jackson brit író és játéktervező páros nevéhez fűződő lapozgatós könyvek itthon a kilencvenes évek elején váltak népszerűvé a Kaland, Játék, Kockázat, később Fantázia Harcos címen megjelent sorozattal – az ötvenkilenc kötetből magyarul harminc olvasható.

Az egyszemélyes szerepjáték e formája néhány év alatt jócskán veszített népszerűségéből, de a műfaj újraélesztésére tett kísérletek időről időre megjelennek a gyermek- és ifjúsági irodalom berkein belül is. Az Égi megbízás egy tematikus sorozat első kötetének készült. A korábbiakban kidolgozott koncepció él tovább itt is, azaz a néhány bekezdésből álló számozott szakaszok végén az olvasónak döntenie kell, hogyan alakuljon a cselekmény, melyik oldalon folytatódjék a történet. Ám a műfaj hagyományaitól eltérően itt nem egy fantasy világ félelmetes teremtményeivel kell felvennünk a harcot, hanem a Paradicsomból ki­űzetett Ádám szerepében kellene végigjárnunk az emberiség történetének fontos korszakait, miközben döntéseinkkel a társadalom jövőjének alakulását is befolyásoljuk. A szerzők tehát a lapozgatós zsánert a magyar irodalom egyik meghatározó művével, Az ember tragédiájával hozták párbeszédbe. Ez, bár valóban roppant izgalmasan hangzik, megannyi buktatót rejt magában.

Nagy Ádám ifjúság- és neveléskutató, valamint Lőrincz Andrea magyar- és etikatanár azonban pedagógiai kiegészítő anyagokat is ígérnek a kötethez, amelyekre szükség is lenne, már csak azért is, mert az alapmű cselekményét alaposan átszervezték a szerzők, bizonyos színeket elhagytak, újak jöttek helyettük, és új történeti elemek is kerültek a szövegbe. De sajnos egyelőre nem egyértelmű, milyen segédlet állna a tanulók rendelkezésére, ugyanis a fülszövegben megadott címen nem érhetők el ilyen kiegészítések. Igaz, a könyv címe és a megadott link sem egyezik egymással. Remélhetőleg ezt a problémát orvosolni tudják majd.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk