Lemez

Maradjatok együtt!

The Beatles: Now and Then

Kritika

Hivatalosan 1970 áprilisában oszlott fel a Beatles, de valószínű, hogy a négy tag 1969 őszét követően már soha többet nem tartózkodott egy légtérben.

Az Abbey Road című album munkálatai 1969. augusztus 20-án fejeződtek be, azt követően állítólag még egyszer találkoztak, hogy megvitassák az esetleges következő albumukat. A jó hangulatban felvett és remekül sikerült Abbey Road után tehát ők maguk sem zárták ki a folytatást, de hogy aztán ott esetleg (ismét) összevesztek-e, vagy más okok játszottak közre, nem tudni. Ami viszont tudható, hogy Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr bevonult a stúdióba 1970. január 3-án, és rögzítette az I Me Mine című Harrison-szerzeményt. John Lennon távol maradt, és a többiek sem érezték úgy, hogy erőltetni kellene a további együttműködést.

A hivatalos feloszlást követően sokáig, lényegében Lennon 1980-as haláláig téma maradt az újjáalakulás, és ehhez akkor kerültek a legközelebb a tagok, amikor mindannyian közreműködtek Starr 1973-as, Ringo című szólólemezén (persze külön dalokban). De egy évvel később Lennon, az emlékezetes „elveszett hétvégés” időszakában jammelgetett párszor McCartney-val, és úgy volt, hogy szerepel is a Venus and Mars című Wings-lemezen, de az elveszett hétvége véget ért, Lennon pedig visszaköltözött Yoko Onóhoz. Az egykori dalszerzőpáros között állítólag még a Beatles összeállása is felmerült, de Ringónak valami útlevélproblémája volt, Harrisonnak meg nem is szóltak. Lennon és a „csendes Beatle” kapcsolata egy rövid ideig még jól alakult a feloszlás után (Harrison örömmel szerepelt a McCartney-t támadó How Do You Sleep című Lennon-számban), de aztán megromlott a kapcsolatuk. Állítólag azért, mert Harrison felkérte ugyan Lennont, hogy lépjen fel az általa szervezett Banglades segélykoncerten, viszont az volt a kikötése, hogy Yoko Ono nélkül. Ono elviselhetetlen színpadi viselkedésének ismeretében nehéz hibáztatni Harrisont, de Lennon természetesen nem volt megértő, így végül csak a fél Beatles (Harrison és Starr) lépett fel sok egyéb zenésszel kiegészülve a Madison Square Gardenben.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk