A teljes Fidesz-frakciót kizárná az Európai Néppárt

  • narancs.hu
  • 2021. január 13.

Külpol

Úgy módosítanák a működési szabályzatot, hogy egy szavazással, egyszerű többséggel ki lehessen zárni egy egész képviselőcsoportot.

 

A Fidesz-frakció kizárásának jogi lehetőségét keresi az Európai Néppárt, ennek érdekében egy munkacsoportot hoztak létre – értesült a Politico, mely közzétette az erre vonatkozó határozatot. Az információ szerint az ötfős testület arra vonatkozó javaslatot készít elő, hogy a frakcióból ne csak egy személyt, hanem egy egész képviselőcsoportot is ki lehessen zárni. De az is az elképzelések között szerepel, hogy a kizáráshoz a kétharmados többség helyett legyen elegendő az egyszerű többség.

A néppárti frakció keddi ülésén megválasztották a munkacsoport öt tagját, közöttük Othmar Karast, aki legutóbbi Deutsch Tamás kizárását kezdeményezte. De a többi tagról, Esther de Lange, Paulo Rangel, Jan Olbrycht, Esteban Gonzalez Pons is ismert, hogy

a Fidesz kemény kritikusainak számítanak.

A néppárti képviselőcsoport február végéig szeretne dönteni az eljárási szabályzat módosításáról. A tervek között az is szerepel, hogy a jövőben nem jelent automatikus frakciótagságot, ha egy párt néppárti színekben szerez EP-s mandátumokat.

Mint ismert, a Fidesz és a Néppárt évek óta tartó konfliktusának legutóbbi epizódja az volt, hogy december közepén a képviselőcsoport felfüggesztette a Fidesz delegációvezetőjének, Deutsch Tamásnak valamennyi jogosultságát. Ennek előzménye az volt, hogy Deutsch több interjúban azt mondta, Manfred Weber frakcióvezető nyilatkozatai a náci Gestapo és a kommunista ÁVO módszereire emlékeztetik. Bár a magyar politikus többször bocsánatot kért és visszavonta a szavait, de ez csak ahhoz volt elég, hogy ne zárják ki a frakcióból. Mivel a döntés határozatlan ideig tart és semmilyen funkciót nem tölthet be, ezért Deutsch lemondott a Költségvetési Ellenőrzési Bizottságban betöltött alelnöki posztjáról.

(Politico)

Figyelmébe ajánljuk