A Pandora-iratok

Árnyékos paradicsomok

Külpol

Nem ez a mostani az első nagy kiszivárogtatás az off­shore-ozás, a globális vagyonmentés és adóelkerülés világából, de ez a legszélesebb merítésű a hasonló esetek között. Kik buktak le a múlt héten?

A Panama-iratok 2016-os nyilvánosságra kerülése után több kormány, így az izlandi vagy a pakisztáni is belebukott az ügybe, és számos ország szigorításokat jelentett be. Hogy ezekkel mire mentünk, jól mutatja, hogy 2017-ben egy újabb szivárogtatási ügy (ezúttal az ún. Paradise-aktáké) borzolta a kedélyeket; az idén pedig napvilágra kerültek a Pandora-iratok. Ez utóbbiakban nem egy olyan politikus neve merül fel, aki azt követően került közel a tűzhöz, hogy elődje belebicsaklott a 2016-os botrányba.

A Panama-papírok története jól ismert: 2014 végén egy John Doe néven emlegetett (ez egyébként az ismeretlen holttestek angol hatósági „beceneve”) szivárogtató kódolt üzenetben kereste meg Bastian Obermayert, a Süddeutsche Zeitung újságíróját, hogy felhívja a figyelmét a nemzetközi politikai-gazdasági és bűnözői elit jelentős részét érintő pénzügyi machinációra. Obermayer felkérte kollégáját, Frederik Obermaiert (a nevek hasonlósága a véletlen műve; az utóbbival interjúnk is készült: „Az offshore mindenkit érint”, Magyar Narancs, 2016. december 15.), és a két oknyomozó zsurnaliszta nekiállt, hogy a John Doe-tól kapott anyagokat átnézzék. A mennyiség elképesztő volt, 4,8 millió e-mail, 3 millió adatfájl, és 2,1 millió PDF dokumentum került hozzájuk. A németek ekkor fordultak az International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) nevű nemzetközi újságíró-szervezethez, amelynek égisze alatt korábban sosem látott összefogás alakult ki az iratok minél alaposabb feltárására. 80 ország csaknem 400 újság­írója dolgozott évekig az iratokon, mire előálltak velük.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.