Cyber hírek

  • 2004. december 2.

Külpol

Nagy Testvér Díj Péterfalvinak Farostlemezre erõsített, két pc-kártya közé ékelt fröccsöntött ufót kapott múlt csütörtökön Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos, a Nagy Testvér Díj közönségszavazásának nyertese múlt csütörtök este a budapesti Szimpla presszóban. A díjat évente azoknak a magánszemélyeknek, intézményeknek és cégeknek ítéli oda a Technika az Emberért Alapítvány (www.bigbrotherawards.hu), amelyek a zsûri és a neten szavazók szerint különösen durván megsértették az állampolgárok magánszférához fûzõdõ jogait.
Péterfalvi, az idei jelöltek között egyedüliként, átvette a díjat. Az adatvédelmi biztos "a hazai privacy-kultúrára rombolóan ható nyilatkozataiért" kapta meg a neten szavazók csaknem 40 százalékának voksát; pontosabban azért, mert augusztus elején egyetértõen nyilatkozott az áruházi próbafülkék bekamerázásáról. Péterfalvi közönségdíja mellett további négy jelöltnek jutott a magyar Big Brother Díjból: az "állami intézmény" kategória díját a zsûri idén a Magyar Hivatalos Közlönykiadónak ítélte, mert a lap öt legfrissebb számához csak úgy lehet az interneten hozzáférni, ha a felhasználó megadja személyes adatait. Díjat kapott még a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (EMMA) miatt, mert az a zsûri szerint korlátozza a személyes adatok védelméhez fûzõdõ jogokat. A "Magánszemély" kategória gyõztese Ficsor Mihály lett, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökhelyettese: õ személyesen állt ki a sokat vitatott szoftverszabadalomra vonatkozó uniós irányelvtervezet mellett. A cikizés mellett a testület eddig minden évben egy-egy "pozitív" díjat is kioszt a privacy élharcosainak. Idén az elismerést az a Székely Iván kapta, aki önmaga is segédkezett a Big Brother Award honosítában, és ott bábáskodott az adatvédelmi biztosi hivatal születésénél. A Technika az Emberért Alapítvány 2001-ben osztotta ki elõször a díjat az ötletgazda, a Big Brother Awardot az Egyesült Államokban meghonosító Privacy International engedélyével. Eddigi története során az alapítvány olyan díjazottakkal dicsekedhetett, mint a Tesco áruházlánc, Répássy Róbert fideszes képviselõ, a Microsoft, Lakat T. Károly újságíró és a BRFK.

Merénylet-szimulátor Hogyan is lehetne méltóságteljesebben megemlékezni a legendás John F. Kennedy halálának 41. évfordulójáról, mint egy lövöldözõs játékkal, amelynek célja az amerikai exelnök virtuális likvidálása? Egy skót cég november 22-én, a gyilkosság évfordulóján dobta piacra JFK Reloaded (www.jfkreloaded.net) címû elnöklevadászós játékát. A játék kritikusai szerint gusztustalan és borzalmas, fejlesztõje, a State of Emergencyvel már hírnevet szerzett Kirk Ewing szerint viszont egyenesen a volt elnök iránti tiszteletbõl jött létre. Célja, hogy bebizonyítsa: nem igazak az évtizedek óta terjengõ konspirációs elméletek, és Kennedyvel valóban egy magányos gyilkos, Lee Harvey Oswald végzett.

Lehallgatás Az EPIC jogvédõ szervezet szerint a CIA beszállt az egyetemi kutatómunka finanszírozásába az Egyesült Államokban. Az egyik jelentõs támogatást elnyert projekt a csevegõszobák résztvevõinek automatikus megfigyelését és kapcsolataik feltérképezését célozza. A CIA által az amerikai nemzeti tudományos alapon (NSF) keresztül finanszírozott kutatások célja az, hogy az internetes csevegõszobákban azonosíthatóvá váljanak a potenciális terroristák. Az NSF és a CIA között született megállapodás szerint a 2001. szeptember 11-i támadások és a terrorizmus elleni harc túlterhelte ugyan az amerikai titkosszolgálatokat, de a fejlett technológiák javíthatják a lehallgatási képességeket. Az EPIC által megszerzett pályázati anyag olyan rendszer kifejlesztését vetíti elõre, amely bármely online csevegõszobában láthatatlan résztvevõként rögzíti az elhangzottakat. A szoftver emberi közbeavatkozás nélkül képes a titkosszolgálatok támogatására titkos csoportok és gyanús kommunikációs minták leleplezésében. n Lemaradás Egy év leforgása alatt lényegében változatlan maradt a számítógéppel ellátott háztartások aránya hazánkban, és nem csökkent a digitális szakadék - derült ki a World Internet Project (www.worldinternetproject.net) 2004-es felmérésének hazai eredményeibõl. A 2001 óta évente megismételt kutatásban a tavalyi huszonöt százalék után 2004-ben a lakosság huszonkilenc százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy szokott-e internetezni. A számítógépek otthoni elterjedtsége csupán harminckét százalékos, és ez a szám az elmúlt évben alig változott. A kutatásból az is jól kivehetõ, hogy az életkort és az iskolai végzettséget figyelembe véve két részre szakadt a társadalom. Az iskolai internetelérést biztosító Sulinet programnak köszönhetõen a 25 évesek vagy annál fiatalabbak hetven százaléka internetezik, az ennél idõsebbeknek azonban csak húsz százaléka. Különösen alacsony, mindössze két százalék az internetfelhasználók aránya a 60 évesnél idõsebbek körében.

MORZE

Terápia Egy spanyol szeméttelep-tulajdonos sajátosan segít a felgyorsult életviteltõl frusztrált embereken. Az empatikus üzletember negyven euró ellenében engedélyezi a stresszeseknek, hogy egy hatalmas kõtörõ kalapáccsal bármit szétverjenek a telepen, a mobiltelefontól a számítógépen át az autóig.

Elektronikus szem A szemüvegre szerelhetõ vakvezetõ kamera felismeri a zebrákat, közlekedési lámpákat, és hangutasításokkal irányítja a felhasználót. A kiotói mûszaki egyetem munkatársai által kifejlesztett szerkezet miniatûr kamerával egybekötött számítógép segítségével tapogatja le a gyalogátkelõ pontos helyét.

Portáldivat Egy Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban hétezer ember bevonásával végzett felmérés szerint ma már népszerûbb az internet, mint az újságok. A megkérdezettek hatvan százaléka naponta legalább egy hírportálra ellátogat.

Fájlcserélõk A legnagyobb hollywoodi stúdiók több mint kétszáz internetezõ ellen nyújtottak be keresetet kalózmásolatok letöltése miatt. A fájlcserélõ programok felhasználói filmenként akár harminc-százötvenezer dolláros büntetésre számíthatnak, ha bebizonyosodik, hogy szándékosan töltötték le a filmeket.

Repülõjegy A tavaly decemberi indítás óta internetes értékesítési rendszeren keresztül 1,01 milliárd forint jegyárbevételt ért el a Malév. A repülõtársaság magyarországi saját eladásainak 14 százaléka, összes jegyárbevételének 3,5 százaléka folyt be eddig az internetes jegyértékesítésbõl.

Védõréteg A TDK mérnökei olyan polimer védõréteget fejlesztettek ki, amely megvédi a karcolásoktól az optikai adattároló korongokat, és még a csavarhúzós támadásnak is ellenáll.

Mûpókháló A természetessel szinte teljesen azonos mûpókhálót sikerült elõállítani egy izraeli egyetemen pókgének segítségével. Az eljárást tömegtermeléssé szeretnék fejleszteni, mert ez az anyag kiváló golyóálló mellények, optikai szálak vagy pecabotok gyártásához. A mûpókhálószál hatszor erõsebb az azonos vastagságú nejlonnál és az acélszálnál.

Figyelmébe ajánljuk