Kulturális hírek

  • 2004. december 2.

Külpol

MEGHALT ARTHUR HAILEY 84 éves korában, bahamai otthonában elhunyt Arthur Hailey. A világ egyik legolvasottabb írójának mûvei 40 országban mintegy 170 millió példányban keltek el, több könyvébõl népszerû filmet is forgattak.
A második világháborúban a brit királyi légierõnél szolgált - élményei nyilván hozzájárultak ahhoz, hogy oly hitelesen tudta papírra vetni a számára világsikert hozó thriller, a Repülõtér világát (1970-ben Burt Lancaster, Dean Martin és Jean Seberg fõszereplésével George Seaton vitte filmre). Hasonló alapossággal dolgozta fel a szállodák, a bankok vagy a nyomozók világát is (Hotel; Bankemberek; Detektívek) - és egyáltalán bármit, amiben izgalmas hátteret látott ahhoz, hogy hétköznapi hõseit kiélezett szituációkba helyezhesse. Magyarul olvasható még tõle Az Orion-terv; Felsõ körökben; Hírhajsza; Túlterhelés.

AZ EREDETI PLATH Ariel: The Restored Edition címmel a New York-i HarperCollins kiadó megjelentette Sylvia Plath költeményeit, pontosan úgy, olyan válogatásban és sorrendben, ahogy az 1963-ban öngyilkosságot elkövetõ szerzõ tervezte. A kézirat és a gépirat facsimiléjét is tartalmazó kötet a központozásig bezárólag mindent visszaállít Sylvia Plath eredetijébõl, amit az eddigi kiadások megváltoztattak. A legnagyobb változtatásokat férje, Ted Hughes hajtotta végre, amikor Sylvia halála után két évvel megjelentette az Arielt, de az asszony íróasztalán hagyott kézirathoz képest több mint tíz verset másokkal helyettesített. A mostani kiadás elõszavát író Frieda Hughes, Sylvia és Ted lánya szerint apját egyrészt az a szándék vezette, hogy a lehetõ legjobb kötetet állítsa össze, másrészt nem akarta, hogy a család egyes tagjaira nézve kellemetlen versek nyilvánosságra kerüljenek. Sylvia Plath összegyûjtött költeményeinek 1981-es kiadásában Ted Hughes már közzétette az eredeti Ariel-tartalomjegyzéket, a mostani kiadással pedig negyven év elteltével teljesült a szerzõ akarata is.

GYÁSZ 46 éves korában autóbalesetben elhunyt Bubik István Jászai Mari-díjas érdemes mûvész. November eleje óta játszotta Ritka (a) magyar címû önálló estjét az Új Színházban, ahol a mostani szezonban számos szerepet kapott. A fõiskola elvégzése után több mint tíz évig a Nemzeti, majd a Mûvész és a Thália társulatának tagja volt, filmekben szerepelt (a legutóbbi idõkben: Hídember; Az ember, aki nappal aludt), s heves temperamentumának megfelelõen hobbizenészként dobolt is.

71 éves korában, rákban elhunyt Philippe De Broca: a francia rendezõ Chabrol és Truffaut asszisztenseként kezdte pályáját, legsikeresebb filmjeit (Cartouche, 1962, Riói kaland, 1964) Belmondóval forgatta.

62 éves korában meghalt Terry Melcher dalszerzõ és producer: a 60-as években több slágert készített vele a Byrds (Mr. Tambourine Man) és a Beach Boys - társszerzõként a nevéhez fûzõdik utóbbi legnagyobb kései sikere, a Kokomo. 1969-ben a tõle bérelt házban gyilkolták meg Sharon Tate színésznõt és barátait, a tettesek vezére, Charles Manson néhány nappal korábban nála szeretett volna lemezszerzõdést kapni, de kosarat kapott tõle.

500 DAL Zenészek, producerek, lemezkiadói emberek és kritikusok véleményét begyûjtve a Rolling Stone magazin összeállította minden idõk legjobb ötszáz rockdalának listáját. A legtöbb szerzeménnyel, 22-vel a Beatles szerepel, a Rolling Stonesnak 13, Bob Dylannek 12 dala került a listára - viszont õ vezeti. Íme az elsõ 30:

1. Bob Dylan: Like A Rolling Stone (1965)

2. Rolling Stones: (I Can't Get No) Satisfaction

(1965)

3. John Lennon: Imagine (1971)

4. Marvin Gaye: What's Going On (1971)

5. Aretha Franklin: Respect (1967)

6. Beach Boys: Good Vibrations (1966)

7. Chuck Berry: Johnny B. Goode (1958)

8. Beatles: Hey Jude (1968)

9. Nirvana: Smells Like Teen Spirit (1991)

10. Ray Charles: What'd I Say (1959)

11. Who: My Generation (1965)

12. Sam Cooke: A Change Is Gonna Come (1964)

13. Beatles: Yesterday (1965)

14. Bob Dylan: Blowin' In The Wind (1963)

15. Clash: London Calling (1980)

16. Beatles: I Want To Hold Your Hand (1963)

17. Jimi Hendrix: Purple Haze (1967)

18. Chuck Berry: Maybelline (1955)

19. Elvis Presley: Hound Dog (1956)

20. Beatles: Let It Be (1970)

21. Bruce Springsteen: Born To Run (1975)

22. Ronettes: Be My Baby (1963)

23. Beatles: In My Life (1965)

24. Impressions: People Get Ready (1965)

25. Beach Boys: God Only Knows (1966)

26. Beatles: A Day In The Life (1967)

27. Derek & The Dominoes: Layla (1970)

28. Otis Redding: (Sittin' On The) Dock Of The Bay

(1968)

29. Beatles: Help! (1965)

30. Johnny Cash: I Walk The Line (1956)

Egy évvel ezelõtt az albumokról készült hasonló szavazás, akkor a Beatles Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band címû lemeze végzett az élen.

MORZE

SVEJK NEW YORKBAN A New York-i színpadon csetlik-botlik Jaroslav Hasek hõse, Svejk: Colin Teevan színpadi adaptációjában, a The Duke nevû színházban Stephen Spinella alakítja a rendíthetetlen katonát. A Village Voice kritikusa szerint Svejk Sancho Panza kései leszármazottja, Joseph Heller Yossarianjának és Kurt Vonnegut Billy Pilgrimjének az elõképe.

LIPCSEI MÚZEUM Lipcsében új képzõmûvészeti múzeum nyílt: a késõi középkortól napjainkig terjedõ gyûjtemény 3500 festményt, ezer szobrot és több mint 60 ezer grafikát tartalmaz, a hatemeletes épületben mintegy 7 ezer nm szolgálja a közönséget. A 74,5 millió eurós beruházással a gyûjtemény 1943-ban lebombázott épületét pótolja a város - ez egyúttal a világháború óta az elsõ új múzeumi épület Németország keleti részén.

MAGYAR FILMEK KÜLFÖLDÖN Tarr Béla tizenegy filmjét tûzte mûsorra egy retrospektív sorozat keretében a tajvani nemzetközi filmfesztivál, New Yorkban pedig, az újonnan megnyitott Museum of Modern Art filmtörténeti sorozatában vetítették rövidfilmjét, a Prológust. A film.hu információja szerint Jancsó Miklóst kérték fel a thesszaloniki filmfesztivál zsûrielnökének, a mûsorban pedig helyet kapott Janisch Attila filmje, a Másnap.

KONCERT SZOMÁLIÁÉRT December 8-án Londonban, a Royal Albert Hallban koncertet rendeznek a darfuri menekültek megsegítésére. Fellép többek között David Gray, Chrissie Hynde, Mick Hucknall és Alison Moyet. Nagy-Britanniában árusítani kezdték a Do They Know It's Christmas? címû jótékony kislemezt is, hasonló célból. Ára 3,99 font, online csak 1,49.

RODDY DOYLE ÉS AMERIKA Legújabb mûvének színterét áthelyezte Amerikába a Booker-díjas ír szerzõ, akinek magyarul is megjelent korábbi regényei (A Commitments, A méregzsák, A mozgóbüfé) Írországba vezetik el az olvasót: Az Oh, Play That Thing egy trilógia középsõ darabja, fõhõse, Henry Smart az IRA-szolgálat elõl Amerikába menekül, s az 1920-as évek Chicagójában bekerül Louis Armstrong zenekarába. A trilógia elsõ kötete, az A Star Called Henry színhelye még a századfordulós Dublin, a harmadik pedig - még Roddy Doyle fejében van.

Figyelmébe ajánljuk