Cyber hírek

  • 2004. december 16.

Külpol

Tyúkgéntérkép Meghatározták a tyúk genetikai állományának teljes bázissorrendjét. Az ember és több emlõs, illetve néhány alacsonyabb szervezõdési szintû élõlény után a tyúk az elsõ madár, amely beállhat a "feltérképezett organizmusok" sorába - adta hírül az [origo] a Nature nyomán.
A program során a bankivatyúk (Gallus gallus) DNS-ét vizsgálták, ennek az Ázsiában õshonos baromfinak a háziasított változata a mai házityúk. A tyúk DNS-állománya körülbelül egyharmada az emberének, összesen egymilliárd bázispárból áll. A gének száma azonban nem kevesebb: a tyúknak is mintegy 20-30 ezer génje van. A genom elõzetes elemzése, a gének azonosítása során máris több érdekes dologra derült fény. Eddig úgy gondolták, hogy a tyúkoknak rossz a szaglásuk, de rengeteg olyan gént találtak, amelyeknek más élõlényeknél a szaglásban van szerepük. Egy másik meglepõ felfedezés, hogy a keratin nevû fehérje génje - ez az emberben a haj és a köröm, a madaraknál pedig a csõr és a tollak anyaga - nagymértékben eltér egymástól az emlõsök és a madarak esetében. Eddig azt gondolták, hogy a gén egy közös, õsi génbõl alakult ki mind a két állatcsoport esetében, de most úgy tûnik, hogy a keratin génje a két állatcsoportnál külön-külön, egymással párhuzamosan jelenhetett meg. A tyúk genetikai állományának részletes elemzése fontos adatokkal szolgál a madarak evolúciójáról is. Jelenleg úgy gondolják, hogy az emlõsök és a madarak legutolsó közös õse egy 310 millió éve élt hüllõ lehetett. A genom szekvenciájának adatai szabadon hozzáférhetõk az interneten.

Bocsánatot kérnek Az interneten kérnek bocsánatot a határon túli magyaroktól a december 5-i népszavazás kudarcáért a kettõs állampolgárság támogatói - adta hírül az Index. Néhány hete a netre feltöltött fényképes üzenetek formájában, arcukat vállalva kértek elnézést a világtól a Bush választási gyõzelmével elégedetlen amerikaiak a sorryeverybody.com weboldalon. Most egy magyar weblapon (www.tubi.hu/bocsassatokmeg/) indult mozgalom azoknak, akik kifejezésre szeretnék juttatni csalódottságukat a népszavazás eredménytelensége miatt. "A december ötödikei, határainkon túl rekedt magyar testvéreink kettõs állampolgárságról szóló népszavazás közönye és eredménytelensége miatt mélységesen szégyellem magam. Szégyellem magam azok helyett is, akik nem mentek el szavazni és azok miatt is, akik nemmel voksoltak. Szégyellem, hogy ez az ország ilyenné züllött. Bocsánatot szeretnék kérni minden magyartól ezért" - fogalmaz Tubi. Aki hasonlóan érez, az oldalon saját képével kérhet bocsánatot a határon túli magyaroktól, a gyûjteményben már több száz felvétel található.

Faltenisz agyelektródákkal Súlyosan sérült betegeknek adhat reményt az a két kísérlet, melyet agymûtéten átesett betegekkel hajtottak végre a wisconsini Madison Egyetemen. A páciensek koponyájának egy darabját eltávolítva elektródákat építettek az agyukba, így képesek voltak pusztán a gondolataikkal irányítani egy egyszerû videojátékot - írta az Index a Milwaukee Journal Sentinel nyomán. Az elektródákat egy számítógéphez kötötték, és a páciensek két hetet töltöttek azzal, hogy megtanulják a gondolataikkal mozgatni a kurzort. "Olyan volt, mint egy harc a számítógép és a saját belsõ számítógépem között" - mondta Chandra Malmquist, a két alany egyike. A tíz nap alatt, amíg a kórházban volt, Malmquist megtanult egy kurzort mozgatni, és eltalálni vele egy vonalat. A harminchat éves, kétgyermekes családanya azért egyezett bele a kísérletbe, mert egy jóindulatú agytumor okozta rendszeres rohamai miatt már elõ volt jegyezve agymûtétre. A másik alany, egy wisconsini férfi, akinek a múlt hónapban volt agymûtéte, szintén képes mozgatni a kurzort, és alapvetõ betûzési feladatokat is végre tud hajtani. A kutatók azt remélik, hogy az úgynevezett agy-gép interfész technológia hamarosan segíteni tud súlyosan sérült betegeknek, például gerincsérülteknek, amitrofiás laterális szklerózisban szenvedõknek vagy azoknak, akik agyvérzésen estek át. A technológiát arra is lehetne használni, hogy a sérült gerinc megkerülésével közvetlenül az izmoknak küldjön utasításokat az agy.

Élelmiszerhiány Olyannyira fogytán van az élelmiszer a Nemzetközi Ûrállomáson, hogy ha a következõ szállítmány év vége elõtt nem ér oda, a személyzetnek vissza kell térnie a Földre, és az állomás üresen marad. A két asztronautának azt mondták, egyenek kevesebbet. A következõ Progressz teherûrhajóra a szokásos 54 konténeren kívül további öt - két orosz és három amerikai - élelmiszertartályt raknak fel. A Progresszt a tervek szerint december 24-én indítják útnak Bajkonurból, a szállítmány december 26-án éri el az ISS-t.

MORZE

Vírusok A Netsky nevû féregvírus P variánsa volt az idei év legveszélyesebb számítógépes károkozója - derül ki a Sophos tanulmányából. Az antivírus szoftvereket fejlesztõ cég 2004-ben több mint tízezer új számítógépes vírust, férget és trójai programot regisztrált, ez 51,8 százalékkal több új komputervírust jelent, mint egy évvel korábban.

Netfüggõség Egy 33 éves lengyel nõtõl jogerõsen megvonta a gyámság jogát a bíróság. Az eljárás során bebizonyosodott, hogy a nõ kóros internetfüggõségben szenved, négy gyermekét elhanyagolta, és minden idejét a PC elõtt töltötte. A segélyeken élõ családnál semmilyen közüzemi számlát nem fizettek be, csak az internetet.

Szuperszámítógép 530 processzor, 1 terabyte memória, 11 terabyte tárhely, másodpercenként 2,3 billió mûvelet. Svájci fõhadiszállásán mutatta be a Forma-1-es Sauber csapat az autósportban hasz-nálatos egyik legnagyobb teljesít-ményû szuperszámítógépet. Az ALBERT névre keresztelt szuperkomputer a csapat aerodinamikai tesztjeit értékeli.

Fájlcsere Bár a lemezkiadók szinte minden lehetséges jogi eszközt bevetnek a netes fájlcserélõ hálózatok fenntartói és használói ellen, a Pew Internet & American Life Project felmérése szerint a zenészeknek és általában a mûvészeknek csupán fele gondolja, hogy az internet veszélyt jelent a szerzõi jogaira.

Cenzúra A kínai kultuszminisztérium betiltotta a Football Manager 2005 címû számítógépes játékot, mert az Kínától különálló, független államként tünteti fel a vitatott hovatartozású Tajvant.

Nyugdíj Nyugdíjazták az ûrhajózás történetének eddigi leghosszabb ideig szolgáló ûrhajósát, a 74 éves John W. Youngot, aki negyvenkét évet dolgozott le az amerikai ûrkutatási hivatalban. Kétszer járt a Holdon, és õ irányította az elsõ ûrsiklót.

Toronyház Dubaiban épül fel a világ legmagasabb épülete, a nyolcszáz méteres, százhatvan emeletes Dubai-torony, amely sokkal magasabb lesz a jelenlegi csúcstartónál, a tajvani TFC 101 elnevezésû felhõkarcolónál, amely csupán ötszázkilenc méteres.

Figyelmébe ajánljuk