Proton Technologies: már a bombafenyegetést megelőzően eltérítették a Ryanair gépét Fehéroroszország fölött

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. május 27.

Külpol

Avagy: „Elnézést Virág elvtárs, ez az ítélet.”

Csütörtökön hozta nyilvánosságra a Proton Technologies AG nevű svájci, adatvédelemre szakosodott e-mailszolgáltató, hogy a bombafenyegetést, amelyre hivatkozva a fehérorosz légiirányítás minszki leszállásra kényszerítette a Ryanair légitársaság járatát, fedélzetén a később őrizetbe vett Raman Prataszevics ellenzéki újságíróval, a gép eltérítése után küldték – számol be róla az MTI.

Mint ismert, vasárnap őrizetbe vették Raman Prataszevicset, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét, illetve   barátnőjét, Szofija Szapegát is Minszkben a Ryanair légitársaság egyik repülőgépén, amely a fehérorosz fővárosban előre nem tervezett leszállást hajtott végre. A fehérorosz hatóságok vasárnapi tájékoztatása szerint a repülőgépnek azért kellett leszállnia Minszkben, mert a pilótáktól bejelentés érkezett egy, a fedélzeten elhelyezett pokolgépről. Emiatt egy MiG-29-es típusú vadászrepülőgépet is riasztottak az utasszállító „elkísérésére” a minszki repülőtérre.

Csakhogy a rendkívül nagy diplomáciai botrányt kiváltó esetről azóta több részlet is kiderült, és a hivatalos fehérorosz verzió sehogyan sem akar összeállni.

Szerdán Sz. Bíró Zoltán történész, a régió politikai viszonyainak szakértője egy publicisztikában foglalta össze, hogy mit lehet és mit érdemes tudni a minszki incidensről.

A svájci cég a csütörtöki bejelentésben nem árult el többet az üzenettel kapcsolatban, de megerősítette, hogy azután küldték, hogy a fehérorosz légierő eltérítette a gépet. „Nem láttunk hiteles bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a fehérorosz állítások igazak” - nyilatkozta a svájci cég a közleményben. Hozzátéve: „Támogatni fogjuk az európai hatóságokat vizsgálataikban, mihelyst jogi kérelmet kapunk erre”.

A fehérorosz hatóságok szerint a Hamász palesztin radikális iszlamista mozgalom bombafenyegetése miatt kényszerítették leszállásra a repülőgépet. A Hamász viszont tagadta, hogy tudomása vagy bármi köze lenne bármilyen bombafenyegetéshez, az európai vezetők pedig államilag szervezett emberrablással vádolják Fehéroroszországot.

A londoni székhelyű Dossier Center nevű kutatócsoport szerdán közzétette az e-mailt, amelyik az állítólagos Hamász-fenyegetést tartalmazta. Ebből az derült ki, hogy az e-mailt 24 perccel azután küldték, hogy a fehérorosz hatóságok tájékoztatták a gép személyzetét a bombafenyegetésről. Az e-mail elküldésének idejéről először a Daily Beast amerikai hírportál és a Newlines Magazine számolt be.

Az európai vezetők újabb szankciókat készítenek elő Fehéroroszországgal szemben a vasárnapi incidens miatt. Habár Orbán Viktor hétfői, Brüsszelből küldött videóüzenetében nem említette a kiemelt fontosságú ügyek között a minszki esetet, másnap a magyar külügy egy szűkszavú reakciót juttatott el az ATV-hez a televízió megkeresésére. Ebben annyi áll: Magyarország csatlakozott a kérdésben kiadott közös, uniós nyilatkozathoz, melynek szövege hazánk álláspontját is tükrözi.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

                                          

Neked ajánljuk