Megszavazta az EP, hogy blokkolják a magyar pénzeket

  • narancs.hu
  • 2024. április 24.

Külpol

Az Európai Parlament arra kéri a bizottságot, találja meg a módját annak, hogy a támogatások a kormány megkerülésével jussanak el a pályázókhoz.

Állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament a jogállam helyzetéről Magyarországon, ez a hetes cikk szerinti eljárás folytatása, kötelező ereje nincs, csak politikai jelentősége – írja a 24.hu.

A dokumentumra 399-en szavaztak igennel, 117-en nemmel.

Arra jut ez az állásfoglalás, hogy Magyarországon a jogállam helyzete riasztó, bizonyos területeken javulást, máshol romlást említ. Az ügyészek munkáján érződik a politikai befolyásoltság, és a bíró tanács tagjai is nyomást tapasztalnak. A szöveg elítéli a szuverenitási törvényt, és jónak tartja, hogy emiatt is kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen. Kétséges a dokumentum megfogalmazói szerint, hogy Magyarország képes lesz ellátni az Európai Unió soros elnöki tisztségével járó feladatokat. 

Az állásfoglalás arra kéri a bizottságot, találja meg a módját annak, hogy az uniós források eljussanak Magyarországon a végfelhasználókhoz, akár a kormányt megkerülve.

A szöveghez benyújtott módosító indítványokat is elfogadta az Európai Parlament. Ezekből kettőt Donáth Anna, a Momentum képviselője jegyez. Az indítványok arra kérik az Európai Bizottságot, hogy a Varga Judit-hangfelvétel miatt ismét blokkolja a kohéziós pénzek kifizetését, függessze fel a szuverenitási törvényt, és tegyen többet annak érdekében, hogy Magyarország csatlakozzon az európai ügyészséghez. 

A hvg.hu arról ír, hogy három ügyben indított kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben az Európai Bizottság. 

Az egyik eljárás Magyarország mellett Spanyolországot is érinti. A bizottság az autópálya-koncessziót kifogásolja, és két hónapot ad arra, hogy az érveire az országok válaszoljanak.

A másik ügy menekültjoggal kapcsolatos: a magyar kormány nem reagált az Európai Bíróság ítéletére, amely szerint Magyarország megsértette az irányelvet, amely a nemzetközi védelem megadására és visszavonására vonatkozó közös eljárásokról szól. Nem tette lehetővé, hogy harmadik országok állampolgárai, illetve hontalanok valóban hozzáférhessenek nemzetközi védelmi eljáráshoz. 

A kormány reakciójától függően a bizottság ismét dönt. Adott esetben visszautalhatja az ügyet a bíróságra, azzal a javaslattal, hogy ott szabjanak ki pénzbeni szankciót. 

A harmadik ügy szintén egy bírósági ítélettel függ össze. A magyar felsőoktatási törvény módosítása ellehetetlenítette a CEU működését, és – mint a bíróság megállapította – uniós jogot is sért. A magyar állam a határozatra úgy reagált, hogy 2021-ben módosította a törvényt, ezzel részben felelt csak meg az ítéletnek, mert – a bizottság szerint – továbbra is sérti az Általános Szolgáltatáskereskedelmi Egyezményt és az EU Alapjogi Chartáját. Ha a kormány két hónap alatt nem reagál megfelelően, ez ügyben megint per indul, amelynek pénzbüntetés lehet a vége. 

A Kormányzati Tájékoztatási Központ a három új eljárásról azt írja, Brüsszel már megint kettős mércét alkalmaz Magyarország kárára,„mondvacsinált okokra hivatkozva kötelezettségszegési eljárást indított a legmagasabb követelményrendszernek megfelelő autópálya koncesszió kapcsán, amelyet hasonló tartalmú beruházásoknál számos más tagállamnak engedélyezett”. A másik két ügyre nem reagál a központ.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk