Találkozott és tárgyalt egymással a két Korea

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. április 27.

Külpol

1953 óta Kim Dzsong Un az első észak-koreai vezető, aki Dél-Korea területére lépett.

A hosszú másodpercekig tartó, a demarkációs vonalon átnyúló történelmi kézfogás után Kim Dzsong Un Dél-Korea területére lépett, majd az ő javaslatára Mun Dzse In dél-koreai elnökkel együtt a demarkációs vonal túloldalán, Észak-Korea területén is tettek egy-két lépést, adta hírül az MTI. A szöuli elnöki hivatal illetékesei szerint ez utóbbi meglepő gesztus volt Kim részéről, mert nem szerepelt a protokollban. Ezután elvonultak tárgyalni a demilitarizált övezet déli oldalán lévő Béke Házába, ahol az észak-koreai vezető az alábbi bejegyzést írta a vendégkönyvbe:

"Új történelem kezdődik most. A béke korszaka a történelem kezdőpontjától."

false

 

Fotó: MTI/EPA/Korea-közi csúcs sajtószolgálata/pool

A tárgyalások a sajtó számára is nyilvános kezdetén Kim Dzsong Un kijelentette: "Azzal a reménnyel érkeztünk ide, hogy új lapot nyissunk a két Korea történelmében. Biztos vagyok abban, hogy Mun Dzse In elnökkel konstruktív tárgyalásokat tudunk majd folytatni, amelyeknek nagyon jó és jelentős eredményei lesznek."

Mun Dzse In arra szólította föl tárgyalópartnerét, hogy együtt teremtsenek békét és virágoztassák fel a Koreai-félszigetet. "Ettől a naptól a demarkációs vonal többé nem a viszály, hanem a béke jele" – fogalmazott a dél-koreai vezető.

false

 

Fotó: MTI/EPA/Korea-közi csúcs sajtószolgálata/pool

Kim és Mun tárgyalásainak első fordulója másfél-két órán át tartott, utána újságíróknak nem nyilatkoztak. A dél-koreai elnöki hivatal közleménye szerint Kim elfogadta tárgyalópartnere meghívását Szöulba, tetszőleges időpontban.

A megbeszélések után a két vezető külön-külön költi el ebédjét, majd a békét és virágzást jelképező fenyőfát fognak együtt elültetni, rövid sétát tesznek, de csak kettesben, kíséret nélkül – ezután tartják a megbeszélések második fordulóját.

false

 

Fotó: MTI/EPA/Korea-közi csúcs sajtószolgálata/pool

Utoljára tíz évvel ezelőtt tartottak csúcstalálkozót a jogilag egymással még mindig hadban álló két Korea vezetői, de még sosem fordult elő a háború óta, hogy phenjani vezető Dél-Korea területére lépett volna.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk