Üvegtörők – 75 éve volt a Kristályéjszaka

Külpol

Hetvenöt éve hajtották végre a náci Németország addigi legnagyobb szabású pogromsorozatát – amely mintegy nyitánya is volt az európai zsidóság néhány éven belüli tragédiájának.

Az évforduló minden esetben alkalmat kínál a szembenézésre is: nem történt ez másképpen most sem – mármint Németországban. A Berlinben megnyílt Es brennt! (Lángokban áll!) című (az Elpusztított sokszínűség címet viselő éves programsorozat keretében megrendezett) tárlat 26 zsinagóga sorsán keresztül mutatja meg, mi történt a zsidó kulturális örökséggel az 1938. novemberi dúlás során. Kellő számú dokumentumot gyűjtöttek össze ahhoz, hogy szemléltessék az úgynevezett Kristályéjszaka előtti és utáni állapotokat, s ha lehet, azt is, miként élték meg eme épületek a jelent (már ha megélték: sokuknak csak a hűlt helyét lehetett megtalálni). Andreas Nachama, a Topographie des Terrors (A terror topográfiája) elnevezésű dokumentációs központ igazgatója a kiállítást bemutató tájékoztatóján felülről szervezett, pontosan megtervezett és a népharag spontán kitörésének beállított pogromsorozatnak nevezte az eseményt, amely 1938. november 10-re virradó éjjel kezdődött, és több napig tartott.

false

 

Valójában a történészek még mindig viszonylag keveset tudnak a Kristallnacht valódi mozgatórugóiról, s csak találgatják, mely náci vezető(k) személyes ambíciója vezetett el ehhez az addig példátlan erőszakcselekmény-sorozathoz. Ehhez kontrasztként sorra születnek az interneten kivételes gazdagsággal burjánzó szélsőjobboldali, „revizionista” történeti irodalom fantazmagóriái: ők természetesen jól tervezett és szervezett nemzetközi zsidó konspirációt látnak az ügy mögött.

A pontos parancsnoki láncolat felderítése nem csak azért nehézkes, mert – ahogy ilyenkor lenni szokott – az események korántsem mutatták minden esetben a tervezettség látszatát: sok helyen, ha átmenetileg is, kicsúszott az események irányítása a Kristályéjszaka vélelmezhető kezdeményezői kezéből. A náci hatóságok, a Gestapo és a bűnügyi rendőrség (Kripo) korántsem tett meg mindent a pogromsorozat kivizsgálására – habár az események értékeléséhez hozzátartozik, hogy utólag őrizetbe vettek 174 embert, akik az összetört zsidó boltokat fosztogatták önkényesen, a tervezett „gyári programon” kívül.

A hagyományos kronológia az 1938. november 7-én Párizsban végrehajtott merényletet nevezi meg az erőszakcselekmények kiváltó okaként – hozzátéve: alighanem ez már csak ürügyként szolgált az amúgy is tervbe vett nagyobb volumenű, erőszakosabb zsidóellenes lépések kivitelezésére. E napon ugyanis Herschel Grynszpan, a Németországban született, onnan 1936 őszén illegálisan Franciaországba emigráló, 17 éves, lengyel zsidó származású diák (akinek családját nem sokkal korábban toloncolták ki Németországból) revolverével többször rálőtt Ernst vom Rathra, a párizsi német követség beosztott diplomatájára. A szintén fiatal, harmadtitkári beosztású német életét, akit öt golyó talált el, a leggondosabb ellátás sem tudta megmenteni (pedig még Hitler háziorvosa, a bűnei miatt a háború után felakasztott Karl Brandt is kezelte), halálhíre november 9-én késő este ért Németországba. Az ezután következő, a náci hivatalosságok szerint ösztönös zsidóellenes erőszakcselekmények spontaneitásáról sokat elmond, hogy szinte varázsütésre kezdődtek el Németország szinte minden pontján, emellett dramaturgiájuk, rituáléjuk is kísérteties hasonlóságot mutatott.

false

Először a zsidó boltokat rombolták le, országosan több mint 800-at pusztítottak így el – a rengeteg utcára került üvegcserép után kapta a valójában több napig tartó erőszaksorozat a Kristallnacht (Kristályéjszaka) elnevezést. Ezután következtek a zsinagógák, amelyeket módszeresen dúltak fel, s ha a környező házak nem zavartak be, gyújtottak fel. Németország-szerte vagy 200 zsinagóga esett a rombolás áldozatául – de összesen vagy 1000, többé-kevésbé vallási rendeltetésű épületet rongáltak meg. Egyedül Bécsben, ahol különösen kegyetlen jelenetek kísérték a pogromot, 94 zsinagógát, imaházat és vallási központot romboltak le, néha gyújtottak fel több-kevesebb alapossággal. Mindezt kísérte a zsidó vallási emlékek, könyvek szertartásos elégetése – lehetőség szerint szép számú érdeklődő előtt.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Reinhard Heydrich – akkor éppen a Biztonsági Rendőrség (SiPo) és az SS saját biztonsági szolgálata (SD) főnöke – még a november 9-ről 10-re virradó éjjel titkos táviratot küldött a SiPo és a náci párt (NSDAP) félkatonai szervezete, az SA vezetői számára. Ebben pontos utasításokat közölt a zavargások kezelésére vonatkozólag, amelyben mindenekelőtt a nem zsidó üzletek és érdekeltségek, továbbá a külföldiek (többek között a külföldi illetőségű zsidók) védelmére utasította a címzetteket. Ugyanakkor felhívta a figyelmüket: a zsinagógákban és a zsidó közösségi központokban talált iratokat, dokumentumokat sürgősen szállítsák be az SD központjaiba – a többiről nem esett szó, minden más tehát mehetett a tűzre. A rendőrségnek ezen felül gondoskodnia kellett arról is, hogy elegendő számú egészséges, lehetőség szerint fiatal zsidó férfit gyűjtsenek össze, akiket azután a koncentrációs táborokba szállíthatnak. Ezen felül azonban a hatóságoknak egyenesen tilos volt közbeavatkozniuk, amíg a pogromok „spontán” résztvevői meg nem sértették a fentebb kialakított szabályokat és forgatókönyvet.

false

Közvetve az események szervezettségét erősíti, hogy már november 7-én megtartották a későbbi események főpróbáját Kasselben, ahol ekkor támadták meg, dúlták fel a város híres, 19. századi zsinagógáját (melyet néhány nappal később a városi tanács rendeletére az elszenvedett károkra tekintettel le is romboltak). Jellemző, hogy ezt az esetet a Kristályéjszaka későbbi, nagy nyilvánosság előtt zajló eseményeivel szemben igyekeztek eltitkolni, hiszen nem vágott volna egybe a pogromokat vom Rath halálával magyarázó náci szcenáriókkal.

A kezdeményezők között sok történész emlegeti Goebbelst, aki egyes hipotézisek szerint az 1938 őszére több okból is megtépázott renoméját igyekezett helyreállítani Hitler előtt egy ilyen akcióval. Valójában leginkább a sörpuccs évfordulóján rendezett november 9-i emlékvacsorán elmondott beszédét szokás emlegetni, melyben a Führerre hivatkozva gyakorlatilag eltiltotta a nemzetiszocialista pártot attól, hogy hivatalosan zsidóellenes demonstrációkat szervezzen – de ha ezek spontán törnének ki, úgy nem lehet hivatalos akadályuk. Ezt, legalábbis utólagos vallomásaik ezt támasztják alá, több jelen lévő náci vezető is a pogromra való egyenes felhívásként értelmezte.

A Kristallnachtnak nevezett pogromsorozat a vallási, kulturális emlékekben, üzletekben, magánlakásokban és más zsidó tulajdonú javakban okozott pótolhatatlan károkon kívül számos emberéletet követelt. Máig is a hivatalosan megadott 91 halálos áldozatot emlegetik – pedig valójában most sem tudjuk pontosan, hány zsidót gyilkoltak meg (többnyire vertek agyon) a rombolás és gyújtogatás során. A kalapáccsal, baltákkal támadó náci csőcselék, soraikban civil ruhás SA-tagokkal, több olyan személyt is bántalmazott, sőt meggyilkolt, akikről utólag kiderült: alaptalanul nézték őket zsidóknak. Az áldozatok számát növeli, hogy az ekkor már kegyetlenül zaklatott zsidó polgári lakosok közül szintén határozatlan becslések szerint több százan követtek el öngyilkosságot. Az események közben s a következő napokban mintegy 100 ezer németországi zsidót vettek őrizetbe, s körülbelül 30 ezer személyt, zömmel fiatal férfiakat szállítottak koncentrációs táborokba. A kegyetlen bánásmód, a verések és változatos kínzások, az őrszemélyzet által elkövetett gyilkosságok következtében közülük mintegy kétezren haltak meg – mindezzel együtt a Kristályéjszaka halálos áldozatainak számát mintegy két és fél ezerre becsüli a történettudomány.

false

Ugyanakkor ez az esemény, bár mintegy előre jelezte az új, a korábbiaknál is brutálisabb zsidópolitikát, még nem a végső megoldás közvetlen kezdete. Jellemző módon azokat, akik túlélték az első hetek tortúráit, néhány hónap elteltével kiengedték a lágerekből – amennyiben megfogadták, hogy elhagyják Németországot. Pár hónap leforgása alatt 115 ezer – Németországban zsidónak minősülő – személy hagyta el hazáját; ha szerencséje volt, akkor olyan messzire került, ahová már a háború alatt sem ért el a német hadigépezet és a nyomában érkező népirtó masinéria.

Az otthon maradt német zsidókat 1 milliárd birodalmi márka sarc megfizetésére kötelezték – magától értetődő módon ők állták a törött ablakok és kirakatok pótlásának 4 millió márkás költségét is. Egy tekintetben azonban mindenképpen elszámították magukat az eseményeket vélhetően kitervelő, de mindenképpen jóváhagyóan eltűrő náci vezetők. A Kristályéjszaka rombolása és erőszakorgiája a Németországban dolgozó külföldi tudósítók szeme előtt zajlott – a világsajtó aprólékos beszámolói napok alatt semmivé tették azt az amúgy meg nem érdemelt renomét, melyet Hitler Németországa a gyors gazdasági újjáépítés, a berlini olimpia sikeres megrendezése, vagy éppen az „európai béke megteremtése érdekében tett erőfeszítései” (ne felejtsük: néhány hónappal vagyunk a müncheni szerződés aláírása után!) révén szerzett. Ráadásul a titkosszolgálatok jelentései szerint a lakosság többsége sem egyértelműen lelkesült az anarchikus erőszak-cselekedetek és a rombolás láttán.  Ebből azután okultak is: utóbb ügyeltek rá, hogy a „végső megoldás” későbbi stációi már a külvilág (sőt lehetőség szerint a német lakosság nagyobb részének) szemétől elzárt helyeken és régiókban kerüljenek megvalósításra.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.

High-tech a pusztában?

Tudományos technológiai parkot terveznek komoly egyetemi háttérrel, a beruházást előzetesen majd’ 12 milliárd forintra becsülik. Mindezt Békés megye egyik leghátrányosabb településére, Pusztaföldvárra „álmodták meg”. Az összeg több mint fele a kormánypárti polgármester cégére menne.