Tartalom

MaNcs, XIV. évf. 34. szám, (2002.08.22.) (2002-08-22)

Egotrip

Egotrip

Végel László: Balkáni tükör

A bácskai Zs. városka magyar polgármesterének kínszenvedései azzal kezdődtek, hogy a március 15-i ünnepségen a város előkelőségeivel karöltve Bocskaiban kellett megjelennie a városka főterén. Négy-öt évvel ezelőtt öltönyben szónokolt, de már akkor megszólták miatta, varratott tehát magának ő is egy vadonatúj Bocskait egy ismert erdélyi szabónál. Mert csak ott tudnak jó Bocskait varrni, Pesten már nem ápolják a nemzeti érzéseket. De évek múltán tudomásul kellett vennie, hogy kihízta a régi Bocskait, hiszen a polgármesteri kötelesség sokfelé szólította, vacsorákra, bankettekre, bálokra. Ez pedig a testsúly növekedésével járt. Nem csoda tehát, hogy március 15-én délelőtt tíz óra negyven perckor, öltözködés közben a varrás mentén fesleni kezdett az anyag.

Egotrip

Nádasdy Ádám: Modern Talking

"Tegnap délután olyan szinten bealudtam, hogy legalább tíz nem fogadott hívásom volt" - mondta a reptéri minibuszvezető a mellette ülő stewardessnek. Túl hangosan beszélt, turbózta magát a rettenetes szóáradattal, de hát reggel öt óra húsz volt, le a kalappal, mindketten frissek és parfőmszagúak voltak. Először azt hittem, a nője, de akivel együtt alszik az ember, annak nem nyom öt óra húszkor ilyen tűzijátékot. Nyilván csak vitte ki dolgozni, szolgálati jelleggel. Én próbáltam gyűrötten bóbiskolni, ám erre a mondatra már oda kellett figyelnem. Kilógott a szövegből a nem fogadott hívás kifejezés, jól fésült és alakias, úgy látszik, erre még nem találtak jobb szót a mobilfogyasztók: olyan volt, mintha egy betörő a vagyoni kár kifejezést használná. Érdekes volt az olyan szinten is (értsd: "annyira"), szép példája annak, hogy a fesztelen köznyelv folytonosan húzza le magához a műveltségi (tudományos, jogi, műszaki stb.) fordulatokat, mint az ösztönlény, a jegel vagy a se kép, se hang. De most nem ezekről lesz szó, mert ezek a szókincs elemei, a nyelvészt pedig leginkább egy dolog érdekli: a nyelvtan, vagyis ha módosul valamely szabály, vagy éppen új szabály jelenik meg a nyelvben. Az igazi csemege a fenti szövegben a bealudtam.

Publicisztika

Publicisztika

Major Iván: Papírreformok - pénzügyi válság (A MÁV állapotáról)

AMagyar Államvasutak 1995 óta az átfogó reformok időszakát éli. Mostanra, 2002-re sokadik, eddigi legsúlyosabb pénzügyi válságába került. A "permanens reform", avagy inkább az egymást követő papírreformok és az egyre súlyosbodó pénzügyi válságok között nincs közvetlen ok-okozati öszszefüggés. Közvetett, több áttételen keresztül érvényesülő kapcsolat azonban annál inkább.

Publicisztika

Fontos kérdések árvíz és tűzijáték tárgykörben

Az első az egyszerűbb, látszólag. Pret-a-porter a víz fölött. Tigrises pólóhoz viseljünk katonai helikoptert, garbóhoz bőrkabátot, és álljunk olyan testtartásban Matula bácsi ladikjában, mint Leonardo di Caprio a Titanicon, ha már cabrio az a lélekvesztő, mint hősleg tette ezt Orbán Viktor. A helikopterhez ma már kockás ing járja, bár a párizsi divat nagy barátja, Medgyessy Péter némileg karótnyeltnek tűnt, na ja, a Szajna sajna ritkán lép ki medréből a kifutóra, legalább az ing ujját, ha fölgyűrte volna, borzaska.

Publicisztika

A trutymó titka

A honi úgynevezett jobboldal időről időre hajlamos arra, hogy belevesszen saját korántsem rejtett eszmetörténetébe, s annak foglyaként rendre elkövesse ugyanazon hibákat - melyek nyomán az erős ressentiment-nel kísért bűnbakkeresés is ismétlődhet újra és újra.

Belpol

Belpol

Volt kormánytagok ügynökmúlttal: Hivatalból hárítók

Három név már ismert a Mécs-bizottság kormánypárti tagjai által összeállított tízes ügynöklistáról: Medgyessy Péter jelenlegi miniszterelnök után az előző kormány két tagja, Járai Zsigmond pénzügy-, illetőleg Boros Imre PHARE-ügyekért felelős miniszter ismerte be, hogy valamilyen formában együttműködött a szocialista rendszer állambiztonsági szerveivel. Érdekesség, hogy mindhárom pénzügyi szakember ugyanazon érvrendszerrel magyarázza múltját: a szolgálatokkal munkakörük okán kerültek kapcsolatba. A fennmaradó hét kiadó helyről élénk össznépi találgatás folyik. Vannak, akik nem járulnak hozzá a múltjukkal kapcsolatos adatok közzétételéhez. Közéjük tartozik Kövér László egykori titkosszolgálatokat felügyelő miniszter és Várhegyi Attila, az Orbán-kabinet kultusztárcájának politikai államtitkára, akik törvénysértőnek ítélik a bizottság működését.

Belpol

Medgyessy-bizottság: Hazamentek a legények

Felemás eredménnyel fejezte be munkáját a miniszterelnök titkosszolgálati munkáját vizsgáló bizottság múlt csütörtökön, miután a kormánypárti és az ellenzéki tagok nem tudtak megállapodni egy egységes jelentéstervezetben. Az eredmény persze nem meglepő: az ellenzék Medgyessy Pétert erkölcsileg megbélyegző változatát a kormánypárti képviselők nem fogadták el, helyette saját összegzést készítettek. Azt egyelőre nem tudni, hogy az őszi politikai nagyüzem idején folytatódik-e a Medgyessy múltját firtató munka.

Belpol

Magyar Sziget Kismaroson: Hamis próféták

Idén második alkalommal rendezte meg Kismaroson a Kárpát-medence magyar fiataljainak dzsemboriját a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom. A szervezők szerint a tavalyi százötven érdeklődővel szemben idén négyszázan vettek részt végig az ötnapos találkozón, a legnépszerűbb programokon nyolc-kilencszázan is megjelentek. A résztvevők érdekes információkkal gazdagodhattak a harmincöt-, újabb források szerint hetvenezer éves kárpát-medencei magyar rovásírás titkairól, vagy a Balaton küszöbön álló Ausztriához csatolásáról. A tábor programját jelentősen módosította a Duna áradása; a ott lévők többsége derekasan kivette a részét Kismaros és a szomszédos Verőce védelméből.

Belpol

Dunai árvíz: Jött, ment

A Duna magyarországi szakaszán a hétvégén 170 kilométer hosszan volt magasabb a vízállás a valaha mért legmagasabb szintnél. Hivatalos jelentések szerint eddig kétezer embert kellett kitelepíteni. Körülbelül huszonötezren védekeztek a Duna mentén. Szombaton és vasárnap a Dunakanyarban folyt a leghevesebb küzdelem.

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Sulinet Átfogó informatikai fejlesztési program indul jövőre azzal a céllal, hogy valamennyi iskolában hozzáférjenek a számítógéphez a diákok - közölte Magyar Bálint oktatási miniszter a kismarosi SuliNet táborban. A Fidesz-kormány időszakában a fejlesztés üteme lelassult, de ma így is mintegy 2300 tanintézetben internetezhetnek iskolai számítógépen a gyerekek.n Kábítószeres majmok Ezerlábú ördöggel cimborál Dél-Florida állatvilága, mivel a régióban elszaporodtak a hallucinogén állatok.

Külpol

Kulturális hírek

78 éves korában meghalt Ed Headrick: az aerodinamika törvényszerűségeit alkalmazó, 1966-ban szabadalmaztatott újításával alapvetően javított a Kaliforniában egyébként régóta használt - de frizbinek csak ezután nevezett - korong repülési tulajdonságain. Végrendelete szerint hamvait frizbikbe öntve adják át az örökkévalóságnak: a leendő frizbitörténeti múzeumba kerülnek majd.n LENI RIEFENSTAHL: 100 Jó ötven éve először, augusztus 22-én jelentkezik új produkcióval Leni Riefenstahl: századik születésnapján mutatja be Impressionen unter Wasser című búvárfilmjét az Arte tévécsatorna.

Külpol

"Én elég brutális vagyok" (Zoran Djindjic szerb miniszterelnök)

Lassan két éve, hogy Szerbia levetette Slobodan Milosevic jármát. A 2000 októberében győztes koalíció azóta felbomlott, az ellentétek a papíron is alig létező Jugoszláv Szövetségi Köztársaság elnöke, Vojislav Kostunica és Szerbia miniszterelnöke között időről időre polgárháborús hangulatot idéznek. A csatákat eddig jobbára a Demokrata Párt (DP) élén álló Djindjic nyerte: legemlékezetesebb diadala Milosevic tavaly nyári kiadatása volt. Szeptemberben elnökválasztás lesz Szerbiában, amelyen Kostunica revánsot vehet (még akkor is, ha a DP nem Djindjicet indítja ellene). Djindjicet a horvát Narancs, a spliti Feral Tribune faggatta: az itt következő interjút szíves hozzájárulásukkal közöljük.

Külpol

Bányaszerencsétlenségek Keleten: A föld alatt sincs szűz terep

Az ukrán bányászat teljesítménye az emberélet/millió tonna arányszámmal is mérhető: és a mutató évről évre romlik. Kínában a bányatulajdonosok a szerencsétlenségeket be sem jelentik. Romániában a Zsil-völgyi bányákban minden évben meghal valaki a sújtólégrobbanások miatt, és a hatóságok tehetetlenek: az egyik baleset után a felelősök 250 ezer forintnak megfelelő pénzbüntetést kaptak.

Külpol

Irak: Lesz-e háború?

Lapzártáig még nem dőlt el, lesz-e háború Irak ellen. Igazságérzetünk úgy diktálná, hogy már most is későn kezdődne az akció Szaddám Huszein eltávolítására. A reálpolitika azonban afelé mutat, hogy Irak újjáválasztandó elnöke ezúttal is megússza.

Könyv

Könyv

Több mondat Illyésről (Egy új kötet ürügyén)

Novemberben, a halottak napján ünnepeljük Illyés Gyula születésének századik évfordulóját. Pontosabban csak ünnepelnénk, mert ez a becses évforduló korántsem felhőtlen vagy egyértelmű hangulatban köszönt majd be. Sokan egyáltalán nem akarnak majd ünnepelni, mondván, az életmű teljesen elavult, és noha nem értéktelen, de abszolút érdektelen; és bár lesz, aki örömöst ünnepelne, de csakis mások ellenében, mintegy kurucos lendülettel, oppozíciós héjázással vágva egyesek szemébe az illyési hagyatékot. Higgadtabban és divatosabban szólva, kánonok állnak itt szemben egymással kibékíthetetlenül; és mintha mostanában csak az egyik, az úgynevezett népies kánon védőszentje lenne. Nem takargatható: a országot fatálisan megosztó politikával egyidejűleg (noha szellem és politika megosztottsága nem feltétlenül a két nagy párt mentén húzódik) megosztott az irodalmi világ is, és lámpással is nehéz olyasvalakit találni az úgynevezett urbánusok oldalán, aki Illyést a 20. század legnagyobb magyar költői közt tartaná számon. Szinte

Zene

Zene

Könyv: Egy régi kortársunk (Péterfy Jenő zenekritikái)

A Wilheim András által összeállított kötet a 19. század utolsó negyedében alkotó esszéista-kritikus zenei publicisztikáinak eddigi legteljesebb gyűjteménye. Itt jelennek meg először kötetbe foglalva a Pester Lloydban napvilágot látott német nyelvű kritikák, Grossmann-Vendrey Zsuzsa fordításában; a magyar nyelvű írásokat legutóbb 1931-ben jelentették meg gyűjteményes formában.

Zene

Könyv: A meg nem értett zseni (Makovecz Imre. Tervek, épületek, írások 1959-2001)

Van egy busafejű, nagy természetű építészünk, aki Ady Endré-s vehemenciájával, bajszos ábrázatjával és ösztönös tehetségével történetesen a világ ma élő legismertebb magyar építésze, ha tetszik, ha nem. Persze Makovecz Imre építészete ettől még nem éppen mindenki kedvence. Továbbá nem feltétlenül osztható a mester híveinek hol burkoltan, hol nyíltan kimondott azon véleménye sem, miszerint a kétségbevonhatatlan külhoni ismertségből és elismertségből szükségszerűen következik, hogy Makovecz a legnagyobb magyar építész korunkban. Két okból sem szerencsés ugyanis e megítélés. Egyrészt, mert nincs csupán egy legnagyobb kortárs magyar építész, legfeljebb több, ha egyáltalán. Másrészt, mert a gyakran igen kétes külhoni elismerések nemritkán csupán a szenzációnak, a botránynak vagy épp a vélt vagy valós helyi egzotikumnak szólnak (értsd: műdal, csikósromantika, Gulasch, virágzó pornóipar és társaik), és nem feltétlenül a valóban világraszóló kulturális értékeknek. Amikor mégsem pusztán az ungarische Wirtschaftról van szó, mint emigráns íróink, Molnár Ferenc vagy Márai Sándor esetében, akkor meg - e szerzők kvalitásait messzemenően elismerve - felmerülhet bennünk a kérdés: az imént említettek valóban jobbak, mint mondjuk József Attila vagy Petőfi? Csupán mert külföldön nagyobb becsben tartják őket? Esterházy minden további nélkül jobb, mint a Sinistra körzet írója? Csak mert németországi ismertsége nagyobb? Makovecz művészetében mellékesen külföldön is csak egy rajongó kisebbség fedezi fel a mester vélekedésével összhangban a Kárpát-medencebéli népek művészetének motívumkincsét, a régió építészettörténete kínálta formavilágot is kiaknázó, módszeresen megvalósított szerves építészet honi változatát. A többség számára másutt is "csupán" a - nyugati világban kevéssé ismert - kelet-közép-európai hagyományokkal meglehetősen szabadon játszó posztmodern historizálás a kíváncsiság forrása. Megítélésem szerint az új Nemzeti Színház kálváriájához sokban hasonló sevillai világkiállítás-balhé főszereplőjében, a tervezésének és megépülésének körülményei miatt morálisan és politikailag is joggal támadott, ámde

Zene

Film: Gizdák a Ginzán (Wasabi)

Jean Reno megjárta Pados doktor ispotályát, és most úgy néz ki, mint Éles István, de közel sem olyan szellemes, konkrétan azon kéne nevetnünk, hogy laposra ver mindenkit, aki szembejön és napszemüveget visel. Ilyenkor azt kellene mondani, hogy: hej, pedig milyen jó színész volt valaha, haj, de nem volt, vagy nem emlékszem. A nagy kékségben? Miért? A Nikitában, Victor, a takarító? Az már ugyanez a tészta: jön, oszt lő. A többit hagyhatjuk is: Léon, a műkedvelő.

Zene

Film: Tizenhét vitorla (Péterffy Zsófia: Kalózok szeretője)

Mint arról múlt heti számunkban hírt adtunk, van még egy magyar résztvevője az 59. Velencei Filmfesztiválnak. Buvári Tamás Posztkatona című kisjátékfilmje mellett, tehát az animációs filmek szekciójában is érdekeltek vagyunk, Péterffy Zsófia alig nyolcperces festménymozijával. Ez annál is nagyobb szó, hiszen a műfajban nekünk igen magasan van a léc. Az utolsó magyar résztvevő, Csermák Tibor Piros pöttyös labda című munkája Ezüst Oroszlánt nyert. Mikor is? 1964-ben. Azóta magyar animáció nem járt ezen a filmfesztiválon. Az idei kecskeméti Animációs Filmszemle nagydíját is elhódító alkotástól tehát igazi kalózcsíny, hogy harmincnyolc év hánykódás után behajózott Marco Polo (bocs, érte sem tenném tűzbe a kezem) városába.

Zene

Lemez: Az éjszaka zenéi (Martha Argerich koncertlemeze)

Az EMI egyre-másra adja ki a szó minden értelmében elbűvölő argentin Martha Argerichnek az amszterdami Concertgebouwban rögzített zongorakoncertjeit, a mostani CD a harmadik a sorban. Az 1978 májusában, illetve 1979 áprilisában előadott műsoron a romantikus zongorazene egyik csúcsa (Schumann: Fantasiestücke) mellett két Ravel-darab szerepel (Szonatina; Gaspard de la nuit) - érdekes párosítás, mely mindkét komponistának jót tesz, csökkenti Schuman szentimentalizmusát, erősíti Ravel formaérzékét. Romantika és posztromantika áll itt szemben egymással, összeköti őket a különféle zenei karakterek odaadó megrajzolása. Sem a Schumann- mű, sem a Gaspard de la nuit nem nevezhető tisztán programzenének, de némi irodalmi ihletés tagadhatatlan mindkettőjüknél.

Zene

Háromkirályság

Magyar Narancs: A magyar bőgősökre nem nagyon jellemző, hogy önhöz hasonlóan éppúgy játsszanak klasszikus zenét, mint népzenét és dzsesszt. Kubában ez természetes?

Tudomány

Tudomány

Szuggesztiók az orvosi gyakorlatban: "Kilépünk a beteg lábbal"

Betegként leginkább az orvos tanácsait igyekszünk betartani, és miközben rendszerint kellemetlen, érthetetlen dolgok történnek velünk, kommunikációnk is nehézkessé válik. Üzenetek garmadáját kapjuk, amelyek gyakran betegérzetünket erősítik meg. A pozitív szuggesztió gyakoribb tudatos alkalmazásával és negatív párjának elhagyásával elesettségünk csökkenthető lenne.

Lélek
Gasztro

Gasztro

Pisztrángfogás a Rómain: Gesamtkoszt (Az Evezős (Pléh))

Az a jó, ha minden egyszerre van, ha egybecsúsznak a dolgok, ha összemosódik jó és rossz, ha nincs az a jó ízlés, ami szétválasztaná az ízeket az illatoktól, a bűzt a tájtól. Ha semmiképpen sem lehet már disztingválni, ha minden egyre megy, ha már úgyis egy helyre, a fenébe is, ha stílustalanság van, ha kócos kicsit minden.