Tartalom

MaNcs, XVI. évf. 18. szám, (2004-04-29) (2004-04-29)

Egotrip

Tandori Dezső: Ugri

Egotrip

futi(Fejlődőképes dolgok)

Lóverseny-dolgokban szegény, jó gyarló hírem-nevem azzal egyenes arányban, sőt, mértani sorok sebességével lépést tartva növekszik, ahogyan én magam a lóverseny angol-ír dolgaihoz egyre kevésbé értek. Sőt! E visszafejlődésem a szorzatok örök tulajdonságai szerint, már ahol a szorzatoknak ilyen a tulajdonsága, észre nem vevődik, mert mint a már rég kihunyt csillagok fénye, elérkezik adott helyekre, fejlődés jeleként, hogy volt egy hapsi, aki decemberből megszúrta Promalee-t (anyja Oralee), mert hogy az írhoni ugri-futi ló így-meg-úgy, és az idomár meg a zsoké tudja már, milyen hibák küszöbölendőek, s ha jövő márciusban a cheltenhami fesztiválon, melyet ez a hapsi (csekélységem) a londoni Piccadilly (ah!) környékéről, kihalt délután csodált, esni fog az eső aznap éppen (és esett!), alkalmasint rá lehet tenni ennyit meg ennyit, és ezt már mind írtam. Tétre (győzelemre) mily kivételes szépet kerestem.

Egotrip

Podmaniczky Szilárd: Déli velő(Körözött túró)

Tavasz van, minden zöld, még a kék is, csak az akácok keresik riadtan csupasz kézzel lombkoronájukat. A diófa robbanásra készen áll a kertben. Mióta télen és nyáron is van paradicsom, uborka, retek és zöldhagyma, az az érzésünk támadhat, hogy a konyhakert örökzöld természetű. Pedig dehogy. Örökzöldet fenyőben, tujában és slágerben képzeljünk el. Például azt, hogy "Isten véled, édes Piroskám, remélem, a zsűri kirostál".

Publicisztika

Publicisztika

Dobrovits Mihály: Az erkölcsi győztes

A hét végén népszavazás volt Cipruson az ország egyesítéséről. A lehetőséget, hogy a sziget egységes államként lépjen az EU-ba, a török lakosság kétharmada támogatta, ugyanennyi görög pedig elutasította.

Publicisztika

Vad Lajos: Miért jó nekünk az al-Kaida, és hogyan szabaduljunk meg szomszédainktól?

Mielőtt megkísérelnénk választ adni a feltett kérdésre, legalábbis az első felére, érdemes volna rekapitulálni, mi is történt itt a házunk táján, a kertjeink alján mintegy, az utolsó néhány hétben. Március 11. után egyrészt rajtaütöttek egy madridi zug-mobilkeres-kedőn és szűkebb retyerutyáján, másrészt Otto Schily német belügyminiszter egy sebtiben összehívott, de korántsem sebtiben fogalmazó európai grémium ülése után arccal a tömegtájékoztatásnak fordulva bejelentette, hogy márpedig iszlám terrorizmus igenis van.

A szerk.

A szerk.

Fémfűrésszel Európába

Most még jelentős tömegek hiszik úgy, hogy miután álomba merülnek a péntek esti, Gáspár Lacival, mazsorettekkel, Uniteddel, óvodásokkal, plusz tűzijátékkal kísért utcadiszkót követően, eljön közénk a tündér, s reggel szemüket kinyitván egy másik, szebb világra ébrednek. Eltűnik majd a szemhatárról Miskolc, Tatabánya, Komló, "zd vagy Gyoma (elnézést a lokálpatriótáktól) sziluettje, s helyette valami csodálatos, jancsiszöggel kivert, csokival leöntött álomvilág lesz lakhelyük, ahol málnás fröccs folyik a szökőkútból, és mindenkinek lesz három-öt saját mazsorettje/csippendélje. Azután jön a keserű ébredés, majd a jól ismert másnapos kiábrándulás: dejszen maradt minden a régiben, legfeljebb most már rajta a stempli: Ez itt Európa! Erről pedig a magyarnak rögvest eszébe jut majd, mindig is tudtam, hogy Európa egy nagy rakás szar. Ezt a hitét erősítheti a tetszőleges, szemétből kiemelt reklámújság: az egyikben például a cég saját áruit társítani próbálja leendő testvérországainkkal. Francia étel lesz így a mirelit Cordon bleu és a helyben gyártott dijoni mustár, angol az angolszalonna, német a frankfurti virsli, ír a skót whisky, és egy hiányos földrajzi műveltségű marketinges jóvoltából spanyol a veronai.

A szerk.

Álsakál

A gaz Tóbiás! A rettentő Ron! Hogy, de hogy kibújt a szög a zsákból, amikor a szemfüles újságíró kiderítette, milyen egy szörnyű, velejéig brutális kampányra készülnek a szocialisták! Azt se tudtuk, melyik sarokba kuporodjunk a rémülettől

Belpol

Belpol

Magyarország útja a csatlakozási megállapodásig: Így jöttünk

Bár a kelet-európai államok az 1990-es fordulat óta vágyakoznak rá, az európai döntéshozók nem siették el a dolgot. Sokáig tudomást sem vettek rólunk, és az uniós tagság a horizonttal együtt távolodott. Mikor következett be az áttörés, és hogyan? Mire játszott a tagfelvétel legfőbb patrónusa, Németország, mire spekuláltak a lengyelek, és hogyan taktikázott a magyar diplomácia? A csatlakozás titkos, váratlan és invenciózus húzásoktól, nemzetközi intrikáktól fülledt történetének a Narancs Brüsszelben, Berlinben, Varsóban és Budapesten járt utána.

Belpol

Roma szállóvendégek: Kívül tágasabb

Április eleje óta három alkalommal tett tanúbizonyságot egy debreceni panziótulajdonos arról, hogy romák nem szállhatnak meg nála. Pechére először az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal munkatársát utasította el, majd az esetet követően a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) által odaküldött tesztelők közül a romákat. A tesztelők között volt munkatársunk is. A panzió nevét a be nem fejezett eljárások miatt nem közölhetjük.

A Zengő-ügy

Belpol

Csata a csúcson

Noha a Zengőre tervezett katonai radarállomás elleni lakossági tiltakozás eredetileg konkrét okok (az építkezés miatti tájrombolás, a sugárzástól, a telekárak drasztikus esésétől való félelem, a lokátor mint lehetséges katonai célpont) miatt indult, a protestálók mára jól kivehetően elvi síkra terelték a vitát. (Az egy kivétel talán a bazsarózsakérdés.)

Külpol

Külpol

Kulturális hírek

n CANNES-I KONTROLL Magyar résztvevője is lesz a május 12-én kezdődő idei cannes-i filmfesztiválnak: ha nem is a hivatalos verseny-, illetve versenyen kívüli programban, de a szintén komoly érdeklődésre számot tartó Un Certain Regard sorozatban mutatják be Antal Nimród Kontrollját. A sorozat vetítéseit Léa Fazer Bienvenue En Suisse című alkotása nyitja és az egyiptomi Youssef Chahine műve, a La Rage Au Cur zárja, közte olyan rendezők munkái kaptak helyet, mint például Abbas Kiarostami, Beno”t Jacquot vagy Ousmane Sembéne.

Külpol

Cyber hírek

n Folyadékpáncél Speciális védőruházatot fejlesztettek ki az amerikai hadsereg kutatóközpontjában, közölte a Pentagon. A "folyadékpáncéllal" a teljes testfelületet be lehet borítani, viszont könnyű és rugalmas, így a katonák mozgékonyabbak,a védőfelszerelés ugyanis nem akadályozza őket a futásban és a célzásban.

Zene

Zene

Könyv: Türelmi zóna (Szepes Erika: Szerep és személyesség)

Szepes Erika verselemzései értelmes és mérlegelésre méltó javaslatokat kínálnak az olvasónak, aki manapság másról sem hall, mint arról, hogy a műalkotás nélkülözi az állandó, megnevezhető belső tartalmat, hogy érdektelen az írói személyiség, hogy az írónak nincs erkölcsileg leírható felelőssége, hogy nincs mondanivaló, csak "olvasat", hogy a "szöveg" tetszőlegesen feltölthető foglalat csupán. Szepes elemzéseiből hiányzik a recepcióesztéták hatalmi vetületben beszélő torokhangja, hiányzik az a pálcaemelő, fenyegetésnek érzett mozdulat, amely amazoknak még helyes belátásait is kétessé teszi. Hanglejtésében van bizonyos alázat: Szepes azt sejteti, hogy senki nem lehet valami egyedülvalóan érvényes igazság birtokosa.

Zene

Könyv: Siralmas ének Nagy Balázs (szerk.): Tatárjárás

Kevés olyan meghatározó s egyben traumatikus emlék maradt fenn a magyar történelmi tudatban, mint a közismerten csak tatárjárásnak nevezett 1241-42-es magyarországi mongol hadjárat (a továbbiakban szinonimaként kezelt mongol/tatár elnevezésről lásd: Vásáry István: Az Arany Horda című munkájának 21-26. oldalát). A régmúlt katasztrófa legendává szervülve él tovább, az egykori idegen agresszor pedig kutyafejű kiszerelésben maradt meg a néphagyományban - egyenrangú félként a többi rontó és ártalmas démonok (boszorkányok, vámpírok, adószedők) mellett.

Zene

Színház: Lakájforradalom (Az Operett a Bárkában)

Magammal viszek egy egészen fiatal, egészen tehetséges lányt a Bárka Színház Operett-előadására. Előtte takarékosan bánok a szóval, ami a száz évvel ezelőtt született Gombrowiczot illeti, csak az Operettről, a darabról árulok el annyit, hogy "hát nem egészen operett". És azon gondolkodom közben, hogy vajon mire képes ez a mű nekem, aki sokat vélek tudni az alulról jöttek forradalmáról, mely - legalább részben - ihlette, és neki, aki sokat vél tudni arról a máról, amelyben színpadra kerül.

Zene

Kiállítás: Veled is megtörtént (Műcsarnok: Elhallgatott holocaust)

A közelmúltban történt, hogy Kertész Imre az ÉS-nek adott interjújában kijelentette: "A Sorstalanságot a Kádár-rendszerről írtam." Némi fejfájást okozva ezzel még olyan rajongóinak is, mint Vári Görgy (történetesen az író egyik monográfusa), aki olvasói levélben izmos érveket hozott a kijelentés ellen. Mindamellett, ahogy a csodarabbi mondaná, mindkettőjüknek igaza volt: noha kissé abszurd a regény leválasztása Auschwitzról, Kertész önjellemzésével csak egészséges írói (és emberi) ösztöneit követte, nem akarta ugyanis, hogy - Milan Kundera szavaival - a "kis összefüggésbe" helyezzék regényt, melyet ő a "nagy összefüggés" részeként kívánt láttatni. Auschwitz ebben a szemléletben totális jelenség egy egyébként is totalitárius világállapotban (Hegel: Weltzustand).

Zene

Képzőművészet: Képzet és akarat (Alberto Giacometti kiállítása)

Van Alberto Giacomettinek egy tényleg pici, jó, ha talán 15 cm magas szobra, egy kis büszt (ez a mű címe is, némi tautologikus öniróniával), mely - legalábbis számomra - kulcsként oldja fel annak rejtélyét, miért olyan furcsán diszharmonikusak a művész 1940 után készített figurái. Azokra a szinte védjeggyé, Giacometti-toposszá lett munkákra gondolok, amelyek hosszú, vékony, beteg nádszálra emlékeztető alakokat ábrázolnak, rettenetes méretű lábfejekkel.

Képzőművészet
Film

Film

"Álomkonyhában" (Skip McDonald, Little Axe)

"Nyitva akarom hagyni a kapukat, 21. századi bluest szeretnék játszani" - mondta Skip McDonald egy évtizede, Little Axe nevű zenekara indulásakor. Akkoriban úgy tűnt, hogy a zeneszerző-gitáros-énekes szerteágazó zenei pályafutásában csak egy újabb kaland ez az irány, de immár a Little Axe negyedik albuma és az A38 hajón adott koncertje is azt tanúsította: a blueszal McDonald nem máshova, mint hazatalált.

Film

"Valami heveny"(Szűcs Krisztián énekes, gitáros)

Szállj ki, és gyalogolj címmel jelent meg a Heaven Street Seven ötödik lemeze. Könnyen megjegyezhető dalok, nem túl bonyolult szövegek, semmi világmegváltás, be- vagy kiborulás. Ennek ellenére úgy tűnik, a zenekarnak inkább a hazai pálya hátrányaival kell számolnia. Persze szó sincs tragédiáról.

Lélek

Lélek

Drogok büntetlenül: "Halu nem volt, csak kacagás"

A legális "fílháj" sokakat érdekel. Elsősorban azokat, akik szeretnek nyugodtan utazni, viszont a szipuzás vagy az alkohol-gyógyszer kombinálása már sok a jóból. Márpedig léteznek szofisztikáltabb módszerek is a nitrohígítónál. Egyesek a növényi eredetű drogokra esküsznek, mások a minden háztartásban megtalálható dolgok alternatív felhasználhatóságával kísérleteznek.

Riport