Tartalom

Narancs XVII. évf. 29. szám (2005-07-21)

Publicisztika

Publicisztika

Adáskeresők

Alighanem felülmúlhatatlanul idióta jelenetek közepette zajlik a közrádió elnökének kiválasztása - hála a pártviszonyoknak meg az elbaltázott médiatörvénynek.

Csillag István

Publicisztika

Olvadó jégkockák

A Ferihegyi repülőtér magánosításáról

Márpedig a repülőteret - pontosabban a repülőtér üzemeltetési jogát - privatizálni kell. Mióta a kormány végre eldöntötte, hogy a Ferihegyi repülőteret üzemeltető cég, a Budapest Airport Rt. részvényeinek többségét (75 százalék mínusz 1 darab) szakmai befektetőknek kínálja fel megvételre, az ellenzék kettőzött erővel bizonygatja, hogy az "aranytojást tojó tyúkot" nemhogy nem célszerű, de nem is szabad levágni - sőt, a privatizáció nemzetellenes bűn.

Publicisztika

Forradalmárok

Az elmúlt napok információiból a négy londoni merénylő közül három arcéle rajzolódott ki több-kevesebb élességgel.

Egotrip
Külpol

Külpol

Vérrel írt történelem - Megemlékezés Srebrenicában

A légkondicionált autóbuszt, melyben nemzetközi genocídium-kutatók és újságírók ülnek, Szarajevóból rendőrautó vezeti egészen a Srebrenica melletti potocari emlékközpontig. Sorra hagyjuk el a lépésben araszoló, ütött-kopott s fegyelmezetten az út szélére húzódó buszokat, 20-30 éves Volkswageneket. Ezekben a tömegmészárlás túlélői meg férjüket, fiaikat gyászoló fejkendős bosnyák asszonyok ülnek.

Belpol

Belpol

Jobb mód - Politikai erőviszonyok a nyugati határszélen

A nyugati határszél megyéi a rendszerváltást követő két választáson még szabaddemokrata bázisnak számítottak, az utóbbi hét esztendőben azonban a jobboldal került látványos fölénybe. A térség meghatározó politikusait a változás okairól és a jövőbeni kilátásokról faggattuk.

Belpol

Meddő próbálkozások - Egyedülálló terméketlen nők gyermekvállalása

A magyar törvények csak párok számára engedélyezik a részvételt az ún. asszisztált reprodukciós eljárásban, így például a lombikprogramban. Ez nehéz helyzetbe hozza a pár nélkül élő nőket, és végleg lehetetlenné teszi a gyermekvállalást a meddő egyedülállók számára. Két nő vállalta, hogy elmondja: a kilátástalanság miként vezetett odáig, hogy illegális úton termékenyítsék meg őket.

Belpol

"Az üvöltő hiány hozta létre" - Dessewffy Tibor szociológus

Az agytrösztök, a think-tankek világszerte nélkülöz-hetetlen segítői a kormányképes politikai erőknek. A hazai baloldali és liberális közegben a Demos Magyarország az első, mely kifejezetten e feladatra szerveződött, bár intézményes kapcsolatban nem áll egyik párttal sem. Debütálásként egy látleletet készítettek Magyarországról, ahogyan ők nevezik: stratégiai auditot. A szervezet vezetőjét kérdeztük.

Film

Film

Az üveghegyen innen - Yoshio Taniguchi építész

1997 óta ismert a világ előtt. Ekkor nyerte meg a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMA) idén elkészült bővítésének meghívásos pályázatát. A Kenzo Tange-tanítvány, hatvannyolc éves Taniguchi nem tagja a világépítészet legfiatalabb generációjának, s Japánban sem tartozik a progresszív élvonalba. Június 27-én Debrecenbe látogatott, ahol részt vett az életművét bemutató Az üveghegyen túl című kiállítás megnyitóján, és egyúttal tárgyalásokat folytatott a város vezetésével.

Könyv

Könyv

Posztkommunista konzervdoboz - Elindult a Podmaniczky-program

Hónapok óta agysejtek szokatlan surrogását hallani tucatnyi Budapesttel foglalkozó civil, szakmai és internetes fórumon, blogon, jobbos, balos és népfrontos városi szimbólumbörzén, és végül, de elsősorban a legnagyobb fővárosi trösztben, a városházán és a tőle elválaszthatatlan Európa Kulturális Fővárosa Budapest 2010 projektirodában.

Trafik
Zene

Zene

Csaba testvér kétszer (dokumentumfilm)

Nagyszerű, hogy van Kistérségi és Kisközösségi Televíziók Filmszemléje - hiszen akkor lenniük kell kisközösségi televízióknak is, ahol önálló műsorok készülnek, méghozzá olyan mennyiségben, hogy mustrát lehet rendezni belőlük.

Képzőművészet

Képzőművészet

Ki merné megtagadni? - Tisztelgés az Illés előtt

Az Illés zenekar negyvenedik születésnapjára jelent meg az Amikor én még kissrác voltam című album, melyen tizenhárom Illés-dalt dolgoztak fel, értelmeztek újra, formáltak képükre aktív hazai előadók. A lemezzel július 12-én egy belvárosi szórakozóhelyen élőben is megtisztelték Szörényi Leventééket - ahogy azt a korabeli szpíker mondaná: "nemzedékek adtak randevút egymásnak ünnepélyes keretek között".

Tudomány

Tudomány

Brutális erő - Õssejtek

Kicsik, nagy tudásúak, elméletileg minden emberi szövet és szerv pótlására, regenerálására alkalmasak. Kik és mik ők, hogyan használhatók gyógyításra, hogyan nem?

Sport

Sport

A hetedik... - Tour de France 2005

A szombati szakasz leginkább a római regék és mondák lapjaira tartozott. Ugyanakkor teljes biztonsággal állíthatjuk, hogy római legionáriusnak, de akár gladiátornak lenni is nyugdíjas állás, szinekúra a professzionális országúti kerékpározáshoz képest.