Tartalom

Narancs XVIII. évf. 18. szám (2006-05-04)

Publicisztika

Publicisztika

Sámánok - Az államfő és a határon túli magyarok

Kevés dolog maradt változatlan a magyar belpolitikában 1990 óta: a határon túli magyarok kérdésköre azonban szinte érintetlen tizenhat éve. Ezt bizonyítja a Sólyom László által kezdeményezett május 4-i konferencia (melyet mindjárt konferenciasorozatként harangozott be a média).

Publicisztika

Szag van

Jobboldalon a helyzet nagyon hasonlít a 2002-esre: gyorsan lezárni kívánt "szembenézés" a kudarccal, önfelmentő, felelősségelhárító magyarázatok, erőtlen bírálatokra hűségnyilatkozat-özön Orbán Viktor iránt.

Publicisztika

Reformdili

A második forduló vége óta piszok sokan jelentkeztek be egy jó kis vendégkormányzásra a tisztelt közvéleménynél. Nem múlik el nap, hogy különféle think tankek, szövetségek, kamarák, elnökök, intézetek ne szögeznék le, hogy ez így nem mehet tovább, hogy az államháztartás maga alá rogy, hogy összedől a forint, kész, vége, elsüllyedünk.

Egotrip
Külpol

Külpol

Kosovói hétköznapok - Lakatlan élet

Marija Stevanovic szemetet éget a háza kertjében, Kosovo Poljéban (albánul Fush‘ Kosov‘). A kerítés előtt két kissrác bringázik el, valamit az asszony felé rikkantanak albánul, és átköpnek a kerítésen. Az idős asszony nem szól vissza. Égeti tovább a szemetet - amit albán szomszédai raknak le a kertjében, rendszeresen, évek óta.

Belpol

Belpol

Rendszerkritikusok a periférián - Sopron-Záhony metróvonalat!

Az elmúlt hónapok arról szóltak, hogy agresszív vagy kevésbé agresszív kampánytechnikákkal ki tudja hatékonyabban mozgósítani a választókat. Van azonban egy réteg, amelyre e trükkök nem hatottak: ők tudatosan érvénytelenül szavaztak, vagy éppenséggel bojkottálták a választást.

Belpol

Ismételhetnek Kecskeméten - Ötletroham

Még soha nem ismételtek meg országgyűlési képviselőválasztást 1990 óta. Kecskeméten, a 2-es körzetben - ha (lapzártánk után) a megyei bíróság is megerősíti az illetékes választási bizottságok döntéseit - ez fog történni. De ha minden marad a régiben, akkor sem érdektelen a dolgok mögé nézni.

Belpol

Választási csalások - Zöldséges felfújt

A választások mérlege törvényességi szempontból: egy választókerületben megismétlendő második forduló (erről lapzártánk után születik jogerős döntés), sok értékelhetetlen és néhány tréfás kifogás, töméntelen kampánycsendsértés, valamint egynéhány befoltozandó lyuk a jogszabályon.

Belpol

Az SZDSZ a választások után - Siker után, másnap

Az idei választásokon sikeres liberális párt kormányzati pozícióban a demokratikus, jogállami normák védelmében maximum elégségesre teljesített, és a társadalmi szolidaritás ügyében sem sikerült maradandót alkotnia. Ma már szinte teljesen a versenyképesség fokozására és az állam szerepének csökkentésére fokuszál, miközben egyáltalán nem biztos, hogy a kormányban tényleges lehetőséget kap e programpontok megvalósítására.

Belpol

Mozdulatlanság a Fideszben - A jövő újra elkezdődhet

Orbán Viktor lapzártánk után terjeszti be a Fidesz elnöksége elé a párt politikai stratégiájára és a parlamenti frakció irányítására vonatkozó elképzeléseit. Ennek legfontosabb üzenete: "ha a bölcsek köve nem is, de a politikai tervezés és a kasszakulcs még az én kezemben van".

Zene

Zene

212 dühös ember - Tizenkét dühös ember (színház)

A termet formázó játéktér mindkét keskenyebbik oldalán van egy ajtó. Az egyik a folyosóra, a másik a vécébe vezet. Ha lehetne, kis lyukat vágnék bármelyikbe, és azon át, oldalról nézném Reginald Rose darabjának előadását Balikó Tamás rendezésében. Akkor ugyanis egy térben lehetnék a színészekkel - azazhogy színházban lehetnék.

Lemez

Zene

Gödörből ki

Massive Attack: Collected

A Massive Attack előbb sikeresen stílusteremtő, majd mindinkább depresszív munkásságát összefoglaló lemeze nem az ínyenceknek készült.

Film

Film

"Mindig ott a ritmus" - Benjamin Zepheniah Budapesten

"Mióta itt vagyok, sokan megkérdezték tőlem, milyennek találom Budapestet. Hát, nem tudom. Egy helyet addig nem ismerhetsz meg igazán, amíg nem töltöttél el némi időt egy rendőrségi őrszobán, és nem kerültél szexuális kapcsolatba senkivel. Nekem itt még egyikre sem volt alkalmam" - ilyesféle életbölcsességek tömkelegével szórakoztatja a Bardroom című angol nyelvű irodalmi kabaré közönségét a Műcsarnokban Benjamin Zepheniah, az 1970-es és 80-as évek fordulóján kibontakozott brit dub-költészet egyik legnagyobb egyénisége.

Film

Arany a zsebben - Gyabronka József színész

Meglett ember volt már, mire rácsodálkoztunk: milyen remek színész. Most éppen Peer Gynt a Krétakör Színház Zsótér Sándor rendezte előadásában. A helyén van, jó helyen - nehéz helyen. Õ is nehéz, neki is nehéz.

Trafik
Lokál

Radics Béla hagyatéka

Lokál

A bika jegyében

Idén lenne hatvanéves az angyalföldi gitárkirály, akinek sorsa egyszerre bizonyítéka és cáfolata annak, hogy "a rock örök és elpusztíthatatlan".

Tudomány

Tudomány

Fekete lyukak - Sűrű, sötét

A fekete lyukak létezését régebben csak sejtettük, most meg már bizonyosra vesszük. Mi több, azt is tudni véljük, hogy valamiképpen ők a világegyetem jó részének mozgatói. Sőt még zenélnek is.