Szervezett trollhadsereggel érte el Zack Snyder, hogy újravághassa a megbukott moziját

Mikrofilm

Hivatalosan az elszánt rajongók kényszerítették ki a stúdiótól, hogy Zack Snyder kiadhassa mozijának rendezői változatát, a trolltábor mögött viszont valójában hamis felhasználók tömegei és maga a rendező állt.

A pandémia sújtotta 2020-as év egyik legfurcsább popkulturális eseménye Az Igazság Ligája Zack Snyder-féle vágatának megjelenése volt. A Warner Bros. stúdió az eredeti filmet 2017 legnagyobb dobásának szánta, hiszen a DC képregény-univerzum legnagyobb hősei, többek között Batman, Superman és Wonder Woman jönnek benne össze egy epikus kalandra, de a film csúfos bukás lett, a kritikusok utálták, a rajongók pedig leginkább ignorálták, ugyanis még fele annyi bevételt sem hozott, mint a Marvel-féle Bosszúállók.

A kudarcnak számtalan oka lehetett: a stúdió egyrészt elszúrta az előzményfilmeket és nem sikerült olyan mozis univerzumot építenie, mint a Marvelnek, másrészt a pletykák szerint teljesen kicsavarták a kreatív kontrollt Zack Snyder kezéből. A rendező még a munkálatok befejezése előtt otthagyta a produkciót lánya váratlan halála miatt, helyét a korábban két Bosszúállók-filmet is rendező Joss Whedon vette át, aki állítólag teljesen kiherélte elődjének vízióját. (És akit azóta a munkamódszerei és szexizmusa miatt kritizálnak.) 

2020-ban aztán a koronavírus-járvány miatt a mozik bezártak, a filmforgatások többségét leállították vagy legalábbis korlátozták, a felfutó streamingplatformoknak viszont tartalomra volt szükségük. A rajongók #ReleaseTheSnyderCut hashteggel mozgalmat indítottak, hogy fejezzék be és adják ki Snyder eredeti, egykor félbehagyott verzióját, a Warner pedig végül engedett a nyomásnak – mindezt ebben a cikkünkben mutattuk be bővebben. A Snyder-vágatot bemutatták online, és hónapokig uralta a nézettségi listákat és a filmes közbeszédet, ami egy ötéves, bukott mozitól nem is rossz teljesítmény.

Snyder pályája pedig azóta valósággal szárnyal: A halottak hadserege címmel zombifilmet készített a Netflixnek, melynek már a spinoffját is bemutatták, és egy tévésorozat is készülőben van; legközelebb Kuroszavát és a Star Warsot keresztezné, miközben már azt is bejelentette, hogy Ayn Rand nagyhatású könyvéből, A forrásból is adaptációt készít. Sőt, az idei Oscaron ő hozta el mind a két közönségdíjat: a speciális elismerést sokak szerint azért hozták létre, hogy így díjazhassák az előző év legnagyobb sikerét arató Pókembert, ehhez képest Snyder zombimozija lenyomta az internetes szavazáson; míg a másik, Kedvenc jelenet-díjat szintén ő hozta el Az Igazság Ligája Snyder-vágatának egyik epizódjával.

De Snyder nem volt mindig ilyen sikeres. Pályáját videóklipek után a Holtak hajnala modern feldolgozásával kezdte 2004-ben, majd két évvel később a 300-al hódította meg a világot, de a Watchmen: Az őrzők fogadtatása már felemás volt – a pénztáraknál alulteljesített, ám a hosszabb, rendezői változatot bizonyos körökben ma is kult övezi. Az Őrzők legendájának már inkább csak a technikai megvalósítását dicsérték, az Álomháborúnál azonban már azt sem: itt járatta csúcsra a névjegyévé vált lassításokkal teli, már-már videójátékokra hajazó elszállt látványvilágot. Ebből visszavett Az acélember című Superman-mozi kedvéért, azonban ez sem hozott annyi pénzt, mint remélték – ugyanez pedig hatványozottan igaz volt a Batman Superman ellen – Az igazság hajnalára.

Kezdeti sikerei után tehát bukást bukásra halmozott, most mégis a közönség egyik legünnepeltebb rendezőjeként emlegetik, főleg "Snyder Army" nevű, elkötelezett online követői bázisának köszönhetően. A Rolling Stone magazin most hosszú cikkben járt utána a rajongói- és trollhadseregnek: mint kiderítették,

botok és hamis felhasználók ezrei állnak a rendező körüli felhajtás mögött.

Azt, hogy a Snyder-cut végül napvilágra került, sokan a mai napig a rajongói akarat diadalának tekintik, pedig közel sem ennyire fényes a helyzet. A cikk szerint a toxikus rajongói bázis valamikor 2018 környékén érte el a kritikus tömeg szintjét: ekkor kezdték kampányszerűen követelni Az Igazság Ligája Snyder-vágatát, miközben a rendező a színfalak mögött folytatott hasonló hadjáratot. Folyamatosan pénzt kért a stúdiótól, hogy kiadhassa saját verzióját, miközben bojkottal fenyegetett, a neki nem tetsző vezetők kirúgását követelte, és állítólag volt, akit halálosan meg is fenyegetett.

A fanok pedig gyakorlatilag mindenre és mindenkire rászálltak, akiről úgy gondolták, hogy veszélyt jelenthet a projektre. Így járt Adam Wingard rendező, akinek az volt a bűne, hogy filmjét, a Godzilla vs. Kong-ot 13 nappal Az Igazság Ligája új változata után mutatták be az HBO Maxon, így félő volt, hogy letaszítja a mozit a nézettségi lista csúcsáról. De nem úszta meg a Wonder Woman 1984 sem, melynek egyik írójával, Geoff Johnsszal Snydernek nézeteltérése támadt.

A rendező ugyanis a Snyder-vágat debütálása előtt azért verte az asztalt a stúdiónál, hogy a stáblistáról távolítsák el az eredeti Az Igazság Ligája két producerének, Geoff Johnsnak és Jon Bergnek a nevét, őket okolta ugyanis azért, hogy végül kikerült a projekt a kezei közül.

„Geoff és Jon térden állva fognak könyörögni, hogy töröljük őket. Elpusztítom őket a közösségi médiában”

– mondta egy ponton Snyder, miután kérését nem teljesítették. A rajongók pedig hallgattak is rá, és valóban támadás alá vették a producereket. Instagramon például elkezdett terjedni egy kép, amely Johnst, valamint a DC Films és a Warner egy-egy vezetőjét ábrázolta lefejezve – ezt Snyder trollhadserege azonnal felkapta, sőt, voltak, akik odáig is elmentek, hogy a lefejezett producerek gyerekeit is betaggelték.

A Snyder körüli online felhajtásra egész Hollywood felfigyelt, a stúdió pedig joggal bízott abban, hogy ha enged egy ekkora rajongói bázisnak, azzal ők is jól járnak – épp ezért adtak zöld utat a Snyder-vágatnak. Bob Greenblatt, az HBO Max vezetője, aki végül áldását adta a projektre, így nyilatkozott 2020-ban, amikor hivatalosan is bejelentették a filmet: „Mióta 14 hónapja idekerültem, a #ReleaseTheSnyderCut-kántálás napi dobpergéshez hasonlóan folyamatosan dübörög az irodáinkban és az e-mail fiókjainkban. Nos, a rajongók ezt akarták, mi pedig izgatottan teljesítjük kéréseiket”.

Sokan azonban gyanakodni kezdtek, ugyanis a közel napi egymillió tweetet eredményező mozgalom egy pillanat alatt lelohadt, amint bemutatták a filmet – mint egy választási kampány, ami egyszer csak elhallgat a választás napja után. A szakértők szerint ez azt bizonyítja, hogy a trollhadsereg valójában nem valódi rajongókból állt, hanem mesterségesen duzzasztották fel

hamis felhasználókkal és robotokkal csak azért, hogy Snyder célt érjen és kiadhassa saját változatát.

A stúdió felmérést készített, amelyben azt vizsgálták, mennyire voltak valósak azok a felhasználók, akik beleálltak a Snyder-vágatért folyó kampányban: eszerint legalább 13 százalékuk hamis személy vagy bot volt, miközben a szakértők szerint a hasonló kampányokban a fake accountok aránya 5 százalék körül szokott alakulni.

Ugyanerre jutottak azoknak a cégeknek a vizsgálatai, melyeket a Rolling Stone kért fel: ezek szerint gyanúsan sok a hamis felhasználó a Snyderrel kapcsolatos online vitákban és kampányokban. Sőt, a forsnydercut.com domaint, amely létrehozta a nagy karriert befutó #ReleaseTheSnyderCut hashtaget 2018-ban, egy olyan személy hozta létre, aki kapcsolatba hozható egy mára elérhetetlenné vált online forgalom generálásával foglalkozó reklámcéggel. A magazin ugyancsak több, az eredeti és az új Az Igazság Ligáján dolgozó emberrel beszélt, nagy részük pedig egyetért abban, hogy maga Zack Snyder manipulálta a körülötte lévő online közvéleményt.

A rendező ellenben azt állítja, hogy valójában a Warner stúdió trükközött a közösségi médiában, hogy Snyder hírnevét kihasználva felfuttassa a streamingplatformjának előfizetői számát. A magazin egy forrása ezt annyival kommentálta, hogy a rendezőt Superman egyik főellenségéhez hasonlította: „Zack olyan, mint egy pusztító Lex Luthor”.

Úgy néz ki tehát, hogy

Snydernek botokkal és hamis felhasználókkal sikerült közel 100 millió dollárt kicsalni a Warnertől arra, hogy feljavíthassa és újra kiadhassa egy egyszer már megbukott moziját.

A vizsgálatok szerint egészen hasonló módon hozta el az idei Oscar két közönségdíját is, de már a Batman Superman ellen esetében felkért egy reklámcéget, hogy igyekezzenek jobb fényben feltüntetni a mozit.

A felszínt megkapargatva viszont egyre több gyanús dolog került elő a #ReleaseTheSnyderCut kampánnyal kapcsolatban: mai napig nem tudni, ki fizette a Times Square-en futó hatalmas reklámplakátot, ami napi 50 ezer dollárt is kóstálhatott; vagy épp ki állt a Comic Con képregényes találkozó fölött áthúzó, a Snyder-vágatot reklámozó repülőgépes akció mögött. Nem indult ugyanis rajongói gyűjtés és nincs nyoma Kickstarter-kampánynak sem.

Ráadásul mint kiderült, Snyder még azelőtt elkezdett dolgozni a rendezői változaton, hogy a Warner az online kampány hatására zöld utat adott annak: egyszerűen ellopta a felvételeket tartalmazó merevlemezeket a stúdiótól. Sőt, saját szakállára a pandémia kellős közepén még két utóforgatást is rendezett a kertjében – ezekről utólag azt nyilatkozta, hogy minden védőintézkedést betartottak, az egyikre pedig még meg is kapta a stúdió áldását.

Snydernek végül azt is sikerült elérnie, hogy levegyék Geoff Johns és Jon Berg nevét a stáblistáról, de végül fenyegetőzéssel azt is elérte a stúdiónák, hogy bekerüljön a filmbe a DC Martian Manhunter nevű karaktere, mely az eredeti mozi forgatókönyvében nem is szerepelt. A rendező zaklatásig fajuló kampányt indított Walter Hamada, a DC Films elnöke ellen is, amelybe Az Igazság Ligája egyik szereplője, Ray Fisher is beleállt – ő az, aki először kelt ki Whedon ellen is, a hírek szerint ugyanis remek kapcsolatot ápol Snyderrel, a 2017-es változatban pedig az ő Cyborg nevű karakterét vágták meg a legjobban. Fisher azóta reagált a Rolling Stone cikkére: tagadta a vádakat, miszerint összejátszott Snyderrel, majd mérges üzenetváltásba keveredett a lap szerkesztőjével azzal kapcsolatban, ki igyekszik félrevezetni a közönséget.

A rendező azóta átpártolt a Netflixhez, amelynek jelenleg épp egy kétrészes sci-fit forgat Rebel Moon címmel, ahova magával hozta kedvenc színészét, Fishert is.

A Snyder Hadsereg azonban nem állt le: a nemrégiben felfutó #RestoreTheSnyderVerse hashtag célja immár az, hogy Az Igazság Ligájához hasonlóan a többi Snyder rendezte szuperhősmozi is újra életre keljen. Emellett pedig egy másik kampányt is elindítottak: a #DeborahSnyderForDCStudios hashtaggel azt szeretnék elérni, hogy igazgatóként Snyder felesége kerüljön a DC filmes univerzum élére.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk