A Chippendale-sztori lehet a következő Tigrisvilág

  • narancs.hu
  • 2021. május 19.

Mikrofilm

Gonoszság, kapzsiság, bérgyilkosok -  igaz történeten alapul a vetkőző férfiak sztorija.

A karantén sújtotta, pandémiás múlt év egyik legnagyobb szenzációja volt a Netflix Tigrisvilág című dokumentum-krimisorozata (kritikánk). A Bundesliga-frizurás, tetovált, piercinges, tigriseket tartó meleg fegyvermániás, Joe Exotic egy pillanat alatt popkulturális szenzációvá vált, történetére pedig Hollywood is azonnal rávetette magát. Rövid idő alatt több filmadaptációt is bejelentettek, a legnagyobbat talán a Nicolas Cage főszereplésével készülő projekt keltette.

Nagyon úgy néz ki, megvan a következő igaz történeten alapuló bűnügyi sztori, ami egyszerre több filmest is megihletett: a Chippendale története. A kigyúrt, vetkőző férfiak showműsorának ötlete az indiai származású Somen „Steve” Banerjee-hez fűződik: a vállalkozó 1975-ben megvett egy Los Angelesben található, nem túl sikeres, Destiny II nevű bárt, amelyet négy évvel később Chippendales néven nyitott újra, immár egzotikus táncosnők helyett férfi táncosokkal. A vállalkozás óriási sikert aratott.

Banarjee hamarosan Amerika-szerte újabb klubokat alapított, az ötletére azonban mások is szemet vetettek – a konkurencia helyei közül hármat is porig égetett.

 

1987-ben ettől is tovább ment: bérgyilkossal akarta megöletni koreográfusát, Nick De Noiat, valamint két másik partnere ellen is gyilkosságot szervezett. Végül 1993-ban került rács mögé, ahol egy évvel később felakasztotta magát.  

Siker, szenvedélyek, kapzsiság, gyilkosság és vetkőző férfiak – minden adott egy szórakoztató és szaftos műsorhoz; a Magic Mike óta ráadásul tudjuk, hogy a kockahasak és szakadó nadrágok mögött megfelelő rendező kezében komoly drámai töltet is akad. Craig Gillespie az Én, Tonyával már bebizonyította, hogy remekül ért az emberi gyarlóság ironikus adaptációjához – ő az Oroszlán és a Gettómilliomos sztárjának, Dev Patelnek a főszereplésével készíti moziját Banarjee-ről. Készül azonban egy sorozat is a Chippendales sztorijáról, egyenesen a Hulura: ennek címe Immigrant, írója A pankrátort jegyző Robert Siegel, főszereplője pedig a Szilícium-völggyel és a Rögtönzött szerelemmel ismertté váló Kumail Nanjiani, aki a Marvel Örökkévalók című szuperhősfilmje kedvéért gyúrta ki magát, azóta pedig igazi férfiikonnak számít. A csavar a dologban, hogy az Immigrantot ugyanúgy Craig Gillespie tervezi rendezni, mint a Chippendales-mozifilmet.

Hogy teljes legyen a kép, egy Tigrisvilághoz hasonló bűnügyi dokusorozat is alakulóban van Banarjee-ról: ennek Curse of Chippendales a címe, és négy epizóddal a Discovery+-ra érkezik majd. Premieridőpontja még egyik projektnek sincs, így nyitott a verseny, melyik érkezik előbb és melyik szól majd nagyobbat.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.