A Netflix milliókat szórt el egy sci-fi sorozatra, amelyből végül egyetlen epizód sem készült

Mikrofilm

A Conquestre több mint 55 millió dollárt költöttek, végül hatalmas káoszba fulladt.

Manapság megszokhattuk, hogy laikus fejjel érthetetlen dolgok történnek Hollywoodban: pénzügyi trükközés miatt hiába készült el a Kengyelfutó Gyalogkakukkról, és Scooby-Doo-ról szóló animáció, vagy épp a Batgirl-mozifilm, a stúdió mégis úgy döntött, nem mutatja be ezeket. Egy rakás sorozatot, például A besúgót a siker ellenére törölnek a streamingről, de a méretes gyártási költségek ellenére ugyanígy járt a Kráter című tini-sci-fi, a Willow és a Kerge Kacsák: Így kell tarolni! című sorozat is; nem beszélve a Christian Slater főszereplésével készült Spiderwick krónikákról, mely már dobozban állt, mégis sutba dobták.

Akadnak tehát bőven abszurd lépések, de még ezeken is túltesz az, amit a The New York Times cikke szerint a Netflix művelt. A sztori középpontjában Carl Rinsch filmrendező áll, akinek első játékfilmje, a Keanu Reeves főszereplésével készült 47 ronin 2013-ban hatalmasabb bukott: a kritikusok utálták, és még tekintélyes, 175 millió dolláros büdzséjét sem tudta visszahozni.

Ennek ellenére Rinsch nem tűnt el a süllyesztőben: Conquest címmel új sci-fi sorozatot álmodott, ami 2018-ban hamar kelendő portrékává vált. Öt évvel ezelőtt a Netflix még nem bukdácsolt, az HBO még ezzel a névvel létezett és nem kellett műsorait kölcsönadnia a riválisoknak, a Disney+ pedig még az indulásra készült. A streamingplatformok minden ötletre éhes vadként ugrottak, és nem sajnálták a pénzt az új tartalmakra, hiszen abban reménykedtek, ezzel láncolhatják magukhoz az előfizetőket. A Conquestért valóságos licitháború alakult ki, végül a Netflix az Amazont is felülmúlva több mint 60 milliót ígért a jogokért. Sőt: Rinsch-nek szinte teljes kreatív szabadságot és a költségvetés feletti kontrollt ígértek – pedig a projekttel már ekkor is akadtak gondok, a rendező ugyanis jogi csatározásba bonyolódott egy másik produkciós céggel, amikor elkezdett dolgozni a Conquest ötletén.

A Netflix bizonyára abban reménykedett, hogy a sorozat végül olyan ütős lesz, hogy az minden egyebet felülír: a sztori középpontjában mesterséges emberek álltak (őket nevezte a műsor Organic Intelligenteknek, azaz O. I.-knak), akik egyfajta békefenntartóként ügyködtek a bolygón. Amikor azonban fény derül az O. I.-k valódi céljára, hatalmas konfliktus tör ki.

Mindez valóban izgalmasan hangzik, de valószínűleg soha nem láthatjuk, hogyan is néz ki a tévében. A forgatás ugyanis hatalmas káoszba torkollott, elsősorban Rinsch viselkedése miatt. A hírek szerint mindenféle összeesküvés-elméleteket terjesztett, például azt, hogy rájött a COVID-19 valódi eredetére: felfedezte, hogy „a koronavírus jelei a Föld belsejéből származnak” – jelentsen is ez bármit. Ha ez nem lenne elég, a rendező folyamatosan vitában állt feleségével – aki azóta már beadta a válókeresetet –, a kettejük közötti perpatvar pedig a forgatást is veszélyeztette. Rinsch ugyanis azt állította, hogy a neje meg akarja őt öletni. A rendezőre a stábon belül is rengeteg panasz érkezett, a forgatás folyamatos lemaradásban volt, a konfliktusok pedig úgy elharapóztak, hogy a Netflix 2021-ben egyszerűen leállította az egészet.

Az elmebaj ekkor még nem ért véget: Rinsch a költségvetésből fennmaradó 11 millió dollárt kriptovalutákba fektette, az így szerzett profitból pedig többek között Rolls Royce luxusautókat vásárolt.

A rendező jelenleg is perben áll a Netlixszel, azt állítva, hogy a cég a szerződés szerint 14 millió dollárral tartozik neki.

Rinsch-t a riport szerint autizmussal és figyelemhiányos hiperaktív rendellenességgel diagnosztizálták, mindkettőre gyógyszert szed. A cikk megjelenése után a filmkészítők haragja nem is rá irányult, hanem inkább a Netflixre. Azt kifogásolják, hogy a cég dollártízmilliókat égetett el a sci-fire, míg más projektre sajnálják a pénzt. Hapton Yount, a  Mystery Science Theater 3000 című kultsorozat alkotója például arra panaszkodott, hogy műsoráért milliók rajonganak, 100 százalékon áll RottenTomatoeson, mégis elkaszálták, miközben abból a pénzből, amit a Conquest felemésztett, akár négy vagy több évadot is készíthetett volna. Egy másik alkotó, Jared Krichevsky az X-en (Twitteren) fakadt ki, miszerint ő is felkereste a platformot egy eredeti antológiasorozat ötletével; a Netflix pedig azzal utasította el, hogy eddigi műsoraival még nem bizonyított. Mindez valóban furcsán cseng azt követően, hogy Rinsch-re egy ekkora költségvetésű műsort bíztak mindössze egyetlen, hatalmasat bukott mozi után.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk