A Kengyelfutó Gyalogkakukk sem menekülhetett el a stúdió pénzügyi trükközése elől

  • narancs.hu
  • 2023. november 15.

Mikrofilm

Elkészítették, elkaszálták, majd most áruba bocsájtják a Prérifarkast és Kengyelfutó Gyalogkakukkot is bemutató mozit.

A filmiparban immár évek óta vadnyugati állapotok uralkodtak: a hagyományos stúdiók először a mozi halálát látták a streamingplatformokban, majd a filmipar megmentőjét – főleg, miután a koronavírus miatt a világ valamennyi filmszínháza hónapokra lehúzta a rolót. Közben a nagy hal megette a kishalat, a még nagyobb hal pedig kisgömböcként zabált fel mindent és mindenkit, aki útjába került. Arról, hogy az egymást felvásárló óriásvállalatok inkább rontanak a filmipar helyzetén mint javítanak, aligha találni jobb példát a Warner Bros. és a Discovery összeolvadásánál: az új fejes azonnal kijelentette, hogy kizárólag folytatásokban és franchise-okban gondolkodik, közben az eddig minőséget képviselő HBO immár saját, legendás három betűs nevét is elhagyva Maxként üzemeteti tovább streamingplatformját.

Az összeolvadással létrejött Warner Bros. Discovery (WBD) egy rakás, elsőre teljesen érthetetlen döntést is magával hozott. A Batgirl-filmet például úgy kaszálták el, hogy gyakorlatilag már teljesen készen volt – jelen állás szerint viszont soha nem fogjuk látni a végeredményt. A Scooby-Doo-animáció folytatását szintén lelőtték, de előtte még befejeztették a filmet a készítőkkel. Valami ehhez hasonló történt most a Coyote V. Acme című filmmel is. A John Cena főszereplésével készült komédiában olyan, jól ismert Bolondos dallamok-karakterek jelennek meg, mint a Prérifarkas vagy a Kengyelfutó Gyalogkakukk. A filmet az a Dave Green rendezte, aki a 2016-os Tini Nindzsa Harci teknőcök: Elő az árnyékból mögött is állt, de a producerek között ott van az immár a szuperhősök felett bábáskodó James Gunn is. A film munkálatai befejeződtek, sőt, már tesztvetítéseket is tartottak, ahol jól szerepelt, így idén tervezték a premiert, végül a Barbenheimer nevű szörnyeteg miatt hátráltak meg és tolták arrébb a bemutatót. Az összeolvadás után újraindított Watrner Bros. Pictures Animation azonban most „azt a nehéz döntést hozta, hogy nem megy tovább a Coyote V. Acme-val” – fogalmaztak közleményükben. Azaz hiába a beleölt több ezer munkaóra és több millió dollár, úgy döntöttek, a filmet nem mutatják be.

„Három évig voltam olyan szerencsés, hogy filmet készíthettem a Prérifarkasról, minden idők legkitartóbb és legszenvedélyesebb karakteréről. Zseniális csapat vett körül, akik egész lelküket a projektbe öntötték. Mind azért dolgoztunk, hogy ezek előtt a történelmi karakterek hagyatéka előtt tisztelegjünk, és igazságot szolgáltassunk nekik. Az út során a tesztközönség is minket éltetett, akik remek értékeléssel jutalmaztak minket. Több mint büszke vagyok a végső termékre és elképesztően lesúlyt a stúdió döntése. De a Prérifarkas szelleméhez mérten, a legfontosabb a kitartás és a szenvedély” – fogalmazott a rendező.

A 70 millióba kerülő filmet a hírek szerint azért kaszálták el, hogy így 30 milliót spórolhassanak az adóleíráson. A filmstúdiós matek persze mindig bonyolultabb az egyszerű számoknákl, a Warner a marketingköltség megspórolása mellett így nyilván kevesebbet kell fizessen az alkotóknak és a terjesztőknek is. A besúgót és egy rakás sorozatot például azért tüntették el streamingplatformjukról, hogy ne kelljen utánuk jogdíjat fizetniük. De a rivális Disney stúdió is élt már hasonló eszözökkel: a Christian Slater főszereplésével készült Spiderwick krónikákat azután törölték, hogy az már teljesen elkészült. Kráter című tini sci-fijüket mindössze két héttel a premier után távolították el a Disney+-ról, és ugyanilyen tisztogatás áldozata lett a Willow és a Kerge Kacsák: Így kell tarolni! is.

Most persze rengetegen felháborodtak a Warner döntésén, az alkotók mellett a rajongók is felháborodásukat fejezték ki az interneten és elkezdték követelni, hogy mutassák be a Coyote vs. Acme-t. A kampányuk pedig akár még célt is érhet: a WBD visszavonta korábbi döntését, miszerint a Prérifarkas-filmet nem adják el valamelyik riválisnak. A hírek szerint a stúdió most vetítéseket rendez az Apple, a Netflix és az Amazon képviselőinek, hátha valamelyikük ráharapna és megvenné tőlük a filmet. Szóval még az is lehet, hogy végül a Gyalogkakukk és társai mégis megmenekülnek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.