A Zlatan Ibrahimovichról szóló svéd portréfilm egyik alkotója készít dokumentumfilmet Greta Thunbergről

  • Szabó Ádám
  • 2019. december 22.

Mikrofilm

Reméljük, a forgatás nem jár majd túl sok környezetszennyezéssel.

A frissen az év emberének választott Greta Thunbergről készít dokumentumfilmet a Hulu nevű streamingplatform, tudta meg a The Hollywood Reporter. A globális klímaválság elleni tiltakozás emblematikus figurája tavaly robbant be a közéletbe, de idén vált igazi ikonná:

találkozott a pápával és Emmanuel Macronnal,

személyesen küldte el a világ vezetőit arra a melegebb éghajlatra, amelyért valójában ők felelősek – de arra, hogy valamit tényleg jól csinál, talán az a legjobb bizonyíték, hogy a hazai kormánypropaganda máris Soros-ügynököt lát benne (róla szóló portrénk itt olvasható.

„A nevem Greta Thunberg"

A nemzetközi közéletbe tavaly, 15 évesen berobbant svéd környezetvédő aktivista pár hónap alatt elérte, hogy találkozzon a pápával, kezet fogjon Emmanuel Macronnal, felterjesszék Nobel-békedíjra, személyében sértegesse a német szélsőjobb, támogatásáról biztosítsa Angela Merkel, a magyar kormánypropaganda-sajtóban pedig Soros-ügynöknek kiáltsák ki.

A Greta című doku rendezője Nathan Grossman, aki eddig egy televíziós dokumentumfilmsorozatot rendezett, de részt vett a Zlatan Ibrahimovichról szóló svéd portréfilm elkészítésében is. Már a legelső iskolai sztrájkok óta követi kamerájával Thunberget, s ott volt vele idén ősszel az ENSZ előtt tartott emlékezetes beszédénél is.

A Hulu nagyon belehúzott a dokumentumfilm készítésbe:

a Minding the Gap című egészen egyedi és személyes dokujukat, amely az amerikai rozsdaövezetben élő fiatalok kilátástalanságáról szól, idén Oscarra jelölték; de náluk jött ki a holokauszttúlélő szexterapeutáról szóló Ask Dr. Ruth, a Harvey Weinstein-ügyet bemutató Untouchable, a botrányba fulladt zenei fesztiválról készült Fyre Fraud is. A Hillary Clintonról szóló Hillary című dokusorozat nemsokára a Sundance-en debütál majd –

Greta Thunberg dokumentumfilmje is 2020-ban jelenik meg

a platformon.

A Hulu a Disney világméretű felvásárlásának egyik áldozata, amelynek sorsáért többen aggódtak, hiszen Disney+ néven a stúdió egy önálló streamingplatformot is elindított nemrég. Úgy néz ki azonban, hogy azon inkább a gyerek- és szórakoztató programok, valamint a The Mandalorian szintű szenzációk futnak majd, a Hulu pedig megmarad a komolyabb drámáknak és tartalmasabb dokumentumfilmeknek és sorozatoknak.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg?