Dokumentumfilm

Az első tornász 

Mikrofilm

E mű is jól illeszkedik azoknak a dokumentumfilmeknek a sorába, amelyek addig érinthetetlennek gondolt, elképesztő hatalommal rendelkező férfiak szexuális visszaéléseit tárják fel (Untouchable, Surviving R. Kelly, Leaving Neverland, Jeffrey Epstein: Filthy Rich).

Csakhogy Az első tornász erőszaktevője nem olyan könnyen megfogható, arccal rendelkező ragadozó, mint az említett elődöké. Igaz, a lavinát egy konkrét elkövető indítja el (Larry Nassar, az amerikai tornászválogatott orvosa, aki még az olimpiai faluban is erőszakot tett a rábízott tornászlányokon), a szálak sokkal magasabbra vezetnek. A USA Gymnastics a katolikus egyházhoz hasonló szervezetként évtizedekig tussolta el több tucat edzője bántalmazásait (legyen az fizikai, lelki vagy szexuális természetű).

A két rendező, Bonni Cohen és Jon Shenk egy kis helyi lap, a The Indianapolis Star újságírói gárdájának munkáját végigkövetve/újrajátszva göngyölíti fel az ügyet, amely egészen Nassar elítéléséig vezet, de sokkal mélyebbre, illetve magasabbra nyúlik. Egészen vérfagyasztó látni, ahogy az amerikai tornászszövetség importálja a Ceaușescu-éra két rettegett tornászedzőjének, Károlyi Bélának és Mártának a brutális módszereit, amellyel kislányok százainak boldog gyerekkorát vették el, és nem mellesleg megteremtették a légkört egy Nassarhoz hasonló bűnöző ténykedésének.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk