Beindult a horrorszerzon: videójátékból készült rémfilm tarol a kasszáknál

Mikrofilm

Jó lesz felkészülni az életre kelt kabalabábuk látványához, rekordokat döntöget az Öt éjjel Freddy pizzázójában.

Nálunk Mindenszentek nem számít különösebben eseménydúsnak a mozikban, a tengerentúlon viszont mint mindenre, erre is hatalmas üzlet épült. Halloweent ugyan hivatalosan csak október 31-én ünneplik, ennek lázában égve viszont az egész hónapban erre készülnek Spooktober címen. Mindez a mozilátogatási adatokon is meglátszik: a hónap talán legjobban várt horrorja, az Öt éjjel Freddy pizzázójában (Five Nights at Freddy's) úgy döntött rekordokat, hogy ugyanazon a napon debütált a mozikban, amikor elérhetővé vált a Peacock nevű streamingplatformon.

Az Indiewire elemzésében Emma Tammi filmjének fogadtatását a Szelíd motorosok 54 évvel ezelőtti kitörő sikeréhez hasonlította: Peter Fonda alacsony költségvetésű, ikonikus drámájáért valósággal megőrültek a fiatalok, míg az időseket annak idején teljesen hidegen hagyta. Ugyanez igaz az Öt éjjel Freddy pizzázójábanra is: a 20 millió dollárból készült horror első hétvégéjén Amerikában 78, míg világszinten 152 millió dolláros bevételt ért el, és ezzel nagyobb közönséget vonzott, mint Taylor Swift ugyancsak rekorddöntögető koncertfilmje, vagy az idei év egyik legnagyobb dobása, az Oppenheimer.

Mindez önmagában is elismerésre méltó eredmény, főleg úgy, hogy egy mozijegy ára nagyjából annyiba kerül, mint egy teljes havi reklámmentes előfizetés a Peacockra, ahol a horror mellett még egy rakás másik műsor is nézhető. Igaz, nem ez az első eset, hogy egy film egyszerre debütál a vásznakon és online is: a Disney többször is próbálkozott a dologgal, legtöbbször a már meglévő Disney+ előfizetés mellé kellett egy nem is olyan alacsony összeget kifizetni, hogy otthonról is nézni lehessen az újdonságot. Két éve például a Fekete özvegy esetén például 29,99 dollárt, azaz több mint 10 ezer forintot kértek online, és eddig ez volt az egyetlen olyan szimultán bemutató, amely több bevételt hozott a mozikban, mint az Öt éjjel Freddy pizzázójában.

A film Scott Cawthorne 2014-es független fejlesztésű horrorjátékának adaptációja, melynek lényege, hogy a biztonsági őrt alakító játékosok túléljék a reggel 6 óráig tartó műszakjukat a szebb napokat látott családi pizzázóban – addig azonban a hatalmas kabalabábuk próbálják kioltani az életüket. A filmben a főszerepet Josh Hutcherson (Híd Terabithia földjére; Az éhezők viadala-sorozat) alakítja, de a promók inkább az életre kelő bábukra koncentrálnak, így jó lesz megbarátkoznunk a látványukkal.   

Csak néhány rekord azok közül, amelyeket a film most megdöntött:

  • az év legnagyobb horror-sikere Az apáca 2-t megelőzve,
  • a Blumhouse stúdió globálisan legsikeresebb bemutatója a 2018-as Halloween-t felülmúlva,
  • minden idők legjobb Halloween hétvégi eredménye a Csizmás, a kandúrt felülmúlva,
  • a legnagyobb nyitóhétvégi eredmény a PG-13-as besorolású horrorok között, A múmia visszatért letaszítva a trónról,
  • a legnagyobb bevételű nő által rendezett film a Kampókézt megelőzve,
  • ez minden idők második legjobban nyitó videójáték-adaptációja a Super Mario Bros.: A film óta,
  • és ez minden idők harmadik legjobban kezdő horrorja a Stephen King-féle Az két része után.

A szakértők szerint az Öt éjjel Freddy pizzázójábant ugyanaz vitte sikerre, mint az év eddigi nagy dobásait, a Super Mario-filmet, a Barbenheimert, a Sound of Freedomot vagy épp Taylor Swift koncertfilmjét: az emberek egyszerűen ki vannak éhezve az eredeti tartalmak iránt. Videójáték-adaptációként persze a Freddy sem számít szigorúan véve eredeti filmnek (ahogy a Super Mario- és a Barbie-film sem), de ma, amikor mindent a sokadik részek és szuperhősfilmek uralnak, már az is kijózanító frissességgel hat, hogy a címet nem követi egy szám, jelezve, hogy hanyadik résznél járunk.

Emellett pedig nyilván nagyot dobott a sikeren az is, hogy hiába a horror műfaj, a film az ilyenkor megszokott R-es címke (17 éven aluliaknak nem ajánlott) helyett csak a gyengébb PG-13-as jelölést (Szülői felügyelet mellett javasolt, 13 éven aluliaknak nem ajánlott) kapta. A húzás úgy néz ki, bejött: a nézők 30 százaléka ugyanis 17 éven aluli volt, akik egy szigorúbb besorolású filmre jegyet sem válthattak volna.

Az Öt éjjel Freddy pizzázójában november 2-án érkezik a magyar mozikba. Forgalmazza a UIP-Duna Film.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk