Fincher a Netflixé, azt reméli, az üzlettől termékenyebbé válik
david-fincher_top_story_lead.jpg
David Fincher

Fincher a Netflixé, azt reméli, az üzlettől termékenyebbé válik

  • narancs.hu
  • 2020. november 14.

Mikrofilm

Maga is furcsállja, hogy 40 év alatt 10 filmet rendezett. Pedig ő úgy szeretne alkotni, ahogy Picasso festett.

David Fincher exkluzív, 4 éves szerződést kötött a Netflix-szel – derült ki a francia Premiere magazinnak adott interjújából. Valójában azonban semmi meglepő nincs az ügyletben: A közösségi háló és a Zodiákus rendezője nemcsak hogy egy jó ideje a streamingszolgáltató szekerét tolja, de egyenesen ő építette fel azt: a Kártyavár, a platform egyik első gigasikere, az ő bábáskodása alatt született meg 2013-ban. Azóta elkészítette nekik a szintén nagy sikert aratott Mindhunter - Mit rejt a gyilkos agya című show-t – ami úgy néz ki, két évad után egy időre biztosan végetért –; a Love, Death & Robots című animációs antológiát Tim Millerrel; most pedig a hamarosan debütáló Mankkal készül elnyerni a Netflix első Legjobb film Oscarját.

Az Aranypolgár forgatókönyvírójáról szóló, 2003-ban elhunyt apja forgatókönyvéből készülő fekete-fehér dráma előtti utolsó Fincher-mozi a Holtodiglan volt, aminek azonban már 6 éve –

és épp ez a probléma a rendező szerint: egyszerűen túl kevés filmet készít.

"Azért is szerződtem le a Netflixszel, mert úgy szeretnék dolgozni, ahogy Picasso festett: a legkülönbözőbb dolgokat akarom kipróbálni, megtörve a formát vagy változtatva a munkamódon. Tetszik az ötlet hogy nagy életművem legyen. És igen, fura érzés hogy 40 éve vagyok a szakmában, de csak 10 filmet készítettem. Vagyis 11-et, de 10-et mondhatok sajátomnak. Objektíven nézve ez a megfigyelés nagyon félelmetes" – nyilatkozta a rendező.

A 11., nem vállalt mozi nem más, mint Fincher rendezői bemutatkozása, az Alien 3. epizódja, A végső megoldás: Halál, melyről már régóta úgy beszél, mintha nem is ő készítette volna. A pályáját a 80-as években kezdte videóklipekkel, a 90-es években nyergelt át a mozifilmekre; olyan kultfilmek fűződnek a nevéhez mint a Hetedik vagy a Harcosok klubja. Kétszer jelölték Oscarra, a Benjamin Button különös élete és A közösségi háló rendezéséért.

Attól egészen biztosan nem kell félnie, hogy az Alienhez hasonlóan kiveszik kezéből az irányítást: a Netflix híresen szabad kezet enged alkotóinak. Jövőbeli tervei közül azonban eddig csak egy projekt szivárgott ki: a Kínai negyed eredeti forgatókönyvírójával készít előzménysorozatot a filmhez. "A Mank fogadtatásától függően vagy gyáván megkérem a vezetőket, hogy mit tehetek hogy jóvátegyem a dolgot – vagy úgy teszek majd, mint egy arrogáns seggfej, aki azt követeli, hogy hadd csináljon még több fekete-fehér filmet" – viccelődött, majd hozzátette: azért szerződött, hogy tartalmat gyártson a platformnak és a maga szerény befolyásolási képességével nézőket szerezzen a cégnek.

Figyelmébe ajánljuk