Harry Pottert is utolérte a sorozatláz

  • narancs.hu
  • 2021. január 28.

Mikrofilm

Nem tudni, mikor, hogyan és kinek a vezetésével, de Potterék is a tévébe költöznek majd.

Emlékeznek még azokra az időkre, amikor egy széles körben szeretett franchise úgy fejeződött be, hogy a rajongók könnyeiket törölgetve azt hihették, tényleg itt a vége? Mi sem, pedig alig tizenpár éve történt: Anakin Skywalker jelentős ízlésficamok után végre egy tisztességes epizódban Darth Vaderré alakult (és már ez is egy második trilógiában történt!); Frodó három, szenvedéssel teli rész után megpihent; Harry Potter legyűrte Voldemortot és évtizedekkel később saját gyerekeit ültette fel a mágikus vonatra.

Azóta a Star Wars újabb trilógiával bővült, a The Mandalorian után pedig nincs az az Erő, ami megállítja a további sorozatokatA Gyűrűk Ura három résznyi Hobbit után minden idők legdrágább tévéshowjával folytatódik – a Harry Potter-világ pedig ugyan eleddig csak előzményfilmekkel és Broadway-sikerrel forgott tovább, mindezek tükrében senki sem csodálkozik a legfrissebb híreken, miszerint Potterékből is sorozat lesz.

A projektről azon kívül, hogy létezik, és nagyon korai fázisában jár, gyakorlatilag még semmit nem tudni: nincsenek írók vagy kijelölt irány, nem tudni, hogy pre- vagy poszt-Potter korban játszódik-e majd; előveszik-e J. K. Rowling szakácskönyvét vagy jegyzeteit, hogy azt adaptálják, vagy önálló forgatókönyv készül. A Warner Bros. egyelőre kifejezetten tagadta az értesülést, a Variety azonban azt állítja, a show a stúdióhoz tartozó HBO Maxra érkezik majd.

A Harry Potter-sorozat hét könyvéből több mint 500 millió darabot adtak el világszerte, a nyolc részen át tartó adaptációk pedig összesen több mint 8 milliárd dollár bevételt fialtak. A gyerekfilmként induló, majd sötét thriller-drámává érő mozik minden szempontból a csúcson hagyták abba: a Halál ereklyéi második része a maga 1,3 milliárd dolláros eredményével nemcsak a legsikeresebb epizód volt, de a kritikusok is egyként éltették – erőteljes Oscar-kampány is indult érte, de végül ugyanúgy elismerés nélkül maradt, mint az összes többi rész.

A Potter-világ öt évvel később tért vissza a mozikba: a Warner Bros. úgy döntött, ötrészes (!) sorozatot készít az írónő Legendás állatok és megfigyelésük című vékonyka, alig 150 oldalas füzetecskéjéből, melyet karitatív célból, Göthe Salmander álnéven írt a sorozathoz. A filmek forgatókönyvét maga Rowling jegyezte, aki igyekezett kitágítani a varázsuniverzum legendáriumát. Az első epizód világszinten több mint 800 millió dollárt hozott, a második azonban már csak 650-et.

A harmadik felvonást eredetileg 2022-re tervezték, ám a koronavírus miatti mozibezárások mellett egyéb dolgok is sújtják a varázsvilágot: nemcsak a Legendás állatok-sorozatban fontos szerepet kapott Johnny Depp került botrányba exfeleségével való kapcsolata miatt, de néhány tweetje miatt J. K. Rowling is közellenséggé vált LMBTQ+-körökben. Erről ebben a cikkünkben számoltunk be.

Egy másik színtéren azonban kiválóan sikerült a Potter-világ folytatása: 2016-ban jelent meg a Harry Potter és az elátkozott gyermek című dráma, melyet előbb Londonban, majd az Egyesült Államokban is bemutattak. A Lyric Theatre-ben színpadra állított darab minden idők egyik leglátványosabb Broadway-előadása, mely 6 Tonyt, köztük a legjobb előadás díját is elnyerte. Sokan talán arra számítottak, hogy ez fog először a moziba, vagy épp a tévéképernyőkre költözni, ám úgy tűnik, valami teljesen más történettel bővül majd a Potter-univerzum.

Az HBO Maxnak mindenesetre szüksége van előfizetőkre, ha a Netflix és társai nyomába szeretne eredni – azzal, hogy az idén moziba szánt filmeket az alkotók megkérdezése nélkül pakolják fel a netre, egyelőre inkább ellendrukkereket szereztek.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.