Bele fogunk fulladni a Disney-filmekbe és -sorozatokba

Mikrofilm

Új filmek mellett 10 Star Wars- és 10 Marvel-sorozat érkezik, és remake-elnek, rebootolnak, előzményeznek és folytatnak mindent, amit csak lehet.

 

Csütörtökön a világ valaha volt legnagyobb filmstúdiója és szórakoztatóipari kisgömböce, a Disney nevű Halálcsillag nagyszabású eseményt rendezett befektetői számára, mely során felfedték azt is, hogyan tervezik letarolni a világot a következő egy évtizedben. A munka oroszlánrészén persze már túl vannak: a mozis bevételek nagy részét már így is a Miki egeres cég és partnerei teszik zsebre, a The Mandaloriannal, a Hamiltonnal és társaival pedig a Disney Plus is erősen zárkózik a Netflix mögé. A legnagyobb meglepetést okozó bejelentésekről a Guardian nyomán már beszámoltunk, ebben a cikkben a leányvállalatokra és franchise-okra bontott a szaftos részleteket mutatjuk be.

Mindezek előtt viszont érdemes megismerni a bejelentések hátterét. A Disney eseménye előtt pár nappal érkezett az egész Hollywoodot megrázó hír, miszerint a Warner Bros. a tervek szerint egész jövő évi filmfelhozatalát egyszerre mutatja be a mozikban és a tulajdonában álló HBO Max streamingplatformon. A döntés kiverte a biztosítékot Christopher Nolannél, Judd Apatow-nál és Denis Villeneuve-nél, valamint filmjének, a  Dűnének az egész szereplőgárdájánál. Frank Herbert kultklasszikusának adaptációját az idei év egyik legnagyobb durranásának szánták, ám a döntés értelmében jövő októberben egyszerre debütál majd a neten és a nagyvásznon. A Warner döntésére a legtöbben úgy tekintenek, mint a mozik elárulására. Az ellenoldal azonban üdvözli a stúdió formabontó tervét, mivel az elhozhatja a filmterjesztés demokratizálódását. Az, hogy a jövő a streamingplatformoké, már évek óta nem kérdés, a mostani koronavírus-járvány csak felgyorsította azt a folyamatot, amin a filmipar óriásai évek óta ügyködnek: a Netflix után saját platformja van már az Amazonnak, az Applenek, az NBCUniversalnak, a Disney-nek és a Warner/HBO-nak is. Beszédes azonban, hogy az Indiewire az egy éven belül hasraeső Quibi mellett az HBO Maxot nevezte az idei év streaminges lúzerének. Mert persze, valahol van ráció abban, hogy a koronavírus és a bizonytalan mozis helyzet miatt a Warner is szeretne a pénzénél maradni, ezért inkább online mutatja be legnagyobb filmjeit. Mégis inkább az a narratíva erősödött meg az elmúlt napokban, hogy a stúdió képes feláldozni egész éves filmtermését, Dűnéstűl, Wonder Womanestül azért, hogy pár millió előfizetővel felduzzaszthassa friss platformját. Emlékezzünk rá, a Netflix szép lassan küzdötte fel magát az online tévék csúcsára saját tartalmak gyártásával, majd az alkotók felvásárlásával, akiknek teljes kreatív szabadságot ígért; hasonlóan építkezett az Apple és az Amazon is. A Warner azonban simán arcon csapta saját filmeseit és a megkérdezésük nélkül döntött úgy, hogy felteszi a netre a filmjeiket.

A Disney a mostani bejelentések alapján igyekezett az arany középutat választani.

Nem tettek le teljesen a mozikról, de a tartalomgyártás elsődleges célpontja immár a Disney Plus nevű platformjuk, amely az első évében egyből 86,8 millió előfizetőt gyűjtött, amit a terveik szerint 2024-re 230 millió fölé tornáznának. A most belengetett közel 100 projekt 80%-a érkezik erre a szolgáltatásra, amelynek az ára márciustól egy dollárral emelkedik, így 7,99 $ (kb. 2300 HUF) lesz. Már csak az a kérdés, Európában mikor válik elérhetővé a szolgáltatás – a lenti, hatalmas befektetések után valószínűleg nem kell már sokat várnunk rá.

A Fox felvásárlása után a legtöbben a Hulu nevű streamingszolgáltató sorsáért aggódtak, hiszen miért tartana meg a Disney saját berkein belül egy rivális platformot. A szolgáltatás azonban továbbra is él is virul, és most már az is látszik, milyen szerepet szán neki a cég: elsősorban felnőttekre koncentráló, komolyabb videótéka, melynek nem véletlenül A szolgálólány meséje című díjnyertes sorozat hozta meg a hírnevet. Ez még legalább két évadon keresztül biztosan futni fog, készül ugyanis a 4. és 5. felvonás is. Jön egy komédia Selena Gomez, Martin Short és Steve Martin főszereplésével (Only Murders in the Building), a Józsefvárost rappelő Kate McKinnon Elizabeth Holmesszal drámázik a The Dropoutban; Michael Keaton pedig az opioid-krízisben lesz érdekelt a Dopesick című filmben. Nicole Kidman Melissa McCarthyval összeállva érkezik a Nine Perfect Strangers című misztikumban. Ettől is rejtélyesebb azonban, mit keresnek majd a Kardashianék a Hulun; a tervek szerint ugyanis az USA Győzike-családja az E! nevű bulvárcsatorna után itt kap majd saját műsort.

Nicole Kidman videóüzenetben mond köszönetet.

 
Nicole Kidman

Az FX még a streaming-kor előtt óriási szerepet vállalt abban, hogy immár évek óta tévék aranykoráról beszéljünk. Olyannyira, hogy a nyugaton használatos peak TV kifejezés egyenesen a csatorna vezetőjétől, John Landgraftól származik. Csak néhány cím az FX felhozatalából: Kemény zsaruk, A törvény embere; Kés/Alatt vagy épp Kemény motorosok. A tévéadónál most is van mit a tejbe aprítani: folytatódik a jelenkor egyik legjobb komédiának álcázott drámája, az Atlanta; újabb 4 évadot kapott a Felhőtlen Philadelphia, ami így a történelem leghosszabban futó élőszereplős szitkomjává válhat; de nem áll le az Amerikai Horror Sztori sem. A 80-as évek után visszatér a tévéképernyőkre Jeff Bridges, aki The Old Man címmel saját műsort kap; Taika Waititi egy őslakos oklahomai tinédzserről készít vígjátékot; adaptálják James Clavel A sógun című 1975-ös regényét, és sorozatot kap az Alien franchise is.

A Solo: Egy Star Wars-történet és az új trilógia bukása után sokan temették már a Csillagok háborúját, de tudjuk, George Lucas sok mindenre képes!

A Disney a kiábrándító eredmények után egy ideig úgy tűnt, visszavesz az iramból, és nem a következő két évben igyekszik visszaszerezni azt a több mint 3 milliárd dollárt, amennyiért megvették a Lucasfilmet.

A The Mandalorian sikere után azonban ismét megérezték a vérszagot: két élőszereplős sorozat is érkezik, az egyik Ahsoka címmel, a főszerepben Rosario Dawsonnal, a másik Rangers of the New Republic címmel – ezek pedig mind egy Marvel-szerű hatalmas Star Wars-univerzum építőköveiként szolgálnak majd. A Zsivány Egyes is kap egy spinoff-sorozatot Diego Lunával a főszerepben, Andor címmel. Sikerült Ewan McGregort is visszaédesgetni Obi-Wan Kenobi szerepére. A karakterről szóló sorozat azonban nem ezzel próbál sokkolni, hanem hogy visszatérhet benne minden idők leggyűlöltebb Star Wars-karaktere; ráadásul az őt szorosan követő Hayden Christensen is kap egy újabb esélyt benne Darth Vaderként. A csillagok animációs formában is háborogak majd, készül a The Bad Batch és az A Droid Story című sorozat. Sikerült bevonni az univerzumba néhány elismert alkotót is: a Kedves fehér emberekkel befutott Justin Simien Landoról készít spinoffot (egyelőre nem erősítették meg, visszatér-e a szerepre Donald Glover); a Végtelen matrjoska készítője, Leslye Headland pedig The Acolyte néven misztikus thrillerrel rukkol majd elő – jelentsen is ez bármit. A filmekről se kell lemondanunk: a már citált Taika Waititi igyekszik a Thor után a Star Wars-franchise-ba is friss vért pumpálni; a Wonder Woman rendezője, Patty Jenkins pedig Rogue Squadron címmel jön önálló mozival a lázadás pilótáiról. A Lucasfilm ráadásul a látszat ellenére nem kizárólag Csillagok háborújából áll: a Willow című fantasy sorozatként folytatódik, vagy épp kezdődik elölről – egyelőre nem tudni; adaptáció készül a Children of Blood and Bone című könvvsorozatból, és a jelek szerint nincs, aki megállítsa az ötödik Indiana Jones filmet. Némi vigaszt jelent, hogy ismét Harrison Ford ölti magára a legendás kalapot, a rendező pedig a Logan – Farkas-t dirigáló James Mangold lesz.

21877_indiana_jones__top_story_lead.jpg

 
Indiana Jones szerepében: Harrison Ford
 

Ennyi nagyágyú között kicsit mostohagyereknek tűnik a National Geography, pedig immár ez is Miki egérékhez tartozik. Talán nem meglepő, hogy még több nagyszabású dokumentumfilm várható ide; többek között Chris Hemsworth is próbára teszi magát mindenféle őrült kihívásokkal, Darren Aronofsky pedig Will Smith-szel ered valamiféle megmagyarázhatatlan jelenségek nyomába.

Úgy néz ki, a Disney-nél feltúrták az elmúlt évtizedek televíziós és mozis archívumait, és úgy döntöttek, ami nem számít nyíltan rasszistának, azt mind újraélesztik, folytatják vagy adaptálják. A Kerge kacsák, az Egyik kopó, másik eb és a Robinson család is sorozatként éled újjá; csakúgy, mint A szépség és a szörnyeteg Gastonja és a Percy Jackson-sorozat. Nem igazán találni rációt, mi alapján rendelt be a cég hol sorozatot, hol filmet régi műsoraiból – alighanem a Fibonacci-számokhoz lehet köze, hogy a 17 évvel a bemutatója után nemrég a csúcsra érő Hókusz-pókusz előzménymozit; a Három férfi és egy bébi pedig remake-et kap, utóbbi ráadásul Zac Efron főszereplésével, aki reméljük, Tom Selleck egykori bajuszát is örökli majd. A Tucatjával olcsóbbat valószínűleg társadalmi mondanivalóval hangszerelik majd újra, legalábbis erre utal, hogy a Feketék fehéren című sorozat alkotója áll a projekt mögött. A négy rész után is meglepően szórakoztató Egy ropi naplója gyereksorozat animációként folytatódik; és ugyanez igaz az Éjszaka a múzeumban című alkotásra. Felolvasztják a rég eltemetett Jégkorszak-franchise-t is – mindez a Disney Pluson lesz majd elérhető. Szintén ide szánják John Mulaney és Andy Samberg új komédiáját (Chip ’n’ Dale Rescue Rangers) és Robert Zemeckis Pinokkióját, melyben Tom Hanks lesz majd Gepettó; folytatódik a Pán Péter és Amy Adams Bűbája is.

A legmeglepőbb húzás azonban kétségtelenül a Apáca-show harmadik epizódja Whoopi Goldberggel.

Legnagyobb projektjeivel azonban a Disney továbbra is ragaszkodik a nagyvászonhoz: a moziba érkezik Dwayne ’The Rock’ Johsnon Dzsungeltúrája; a Barry Jenkins (Holdfény) Oroszlánkirálya, valamint az élőszereplős A kis hableány.

A Disney-hercegnők sora jövőre a Rayaval bővül majd, a márciusban érkező Raya and the Last Dragon azonban a Warner sokat szidott stratégiáját követi majd: egyszerre lesz elérhető moziban és a Disney Pluson. Számos korábbi sikerfilm, így a Hős6os, a Zootropolis és A hercegnő és a béka sorozatként folytatódik. A Disney a Kugali nevű afrikai szórakoztatóipari vállalattal együtt Iwájú címmel készít sci-fi sorozatot a streamingplatformra, ez viszont majd csak 2022-ben érkezik. A Hamiltonnal mennybe menő Lin-Manuel Miranda pedig Encanto címmel egy mesés kolumbiai család kalandjait mutatja be, szintén animációs sorozat formájában.

A Pixar tovább folytatja Oscar-várományos kisfilmjeinek gyártását, van azonban néhány nagyobb lélegzetvételű projekt is a tarsolyukban.

A Fel! kutyája (Dug Days) és a Verdák főszereplői is visszatérnek, Win or Lose címmel pedig egy középiskolai softball-csapatról is sorozat készül. Úgy néz ki, a stúdiónál egyelőre tényleg kivételes esetként tekintenek a Soul-ra, melyet mozi helyett egyből a neten mutatnak be év végén. A következő egész estés animációjukat, a Lucat ugyanis 2021 júniusában moziba szeretnék küldeni; ez egyébként két, Olaszországban felnövő jóbarátot mutat majd be. A Bao című rövidfilm alkotója is megkapta az esélyt egy nagy mozira: a Turning Redben egy tinédzser változik vöröspandává, amikor túl izgatottá válik – ezt a tervek szerint szintén moziban láthatjuk 2022 márciusában. A Toy Story-sorozatot először 10 éve temettük el bőgve, a tavalyi negyedik epizód azonban bebizonyította, hogy ezeknek karaktereknek soha nem jár le a szavatosságuk. Hasonlóan gondolkodnak a Pixarnál is, a sorozat legújabb epizódjának terve azonban mindenesetre furcsának tűnik: Lightyear címmel élőszereplős mozi készül Chris ’Amerika kapitánya’ Evans főszereplésével, ami bemutatja annak a Buzz Lightyearnek az eredettörténetét, akiről a játékot mintázták.

Ha eddig olyan érzésük volt, hogy a csapból is szuperhősök folynak, akkor készüljenek fel: még több és még több érkezik!

A WandaVisiont már rég belengették – ez tűnik a legizgalmasabbnak, ugyanis a hősöket az 50-es évek fekete-fehér szitkomjainak világába repíti vissza.

Szintén korábban bejelentették már a The Falcon and the Winter Soldiert, amely eredetileg az első Disney Pluson Marvel-sorozat lett volna, ám mint kiderült, csak márciusban érkezik majd – Kevin Feige, a cég fejese szerint azonban inkább lesz mozifilm hat részre vágva, mint klasszikus tévésorozat. Loki, a Thor-filmek antihőse szintén tévéműsort kap. Ami a filmeket illeti, a Marvel egyelőre ragaszkodna a mozis premierhez: a Fekete Özvegy májusban, a ShangChi and the Legend of the Ten Rings pedig júliusban érkezne; aztán 2022-ben ismét jönne Doktor Strange, majd a harmadik Pókember-sorozat harmadik epizódja.

Tudják még követni? Nem baj, mi sem.

A Disney ráadásul nem igyekszik megkönnyíteni a dolgunkat, hiszen a filmek és sorozatok még szorosabb szimbiózisára törekednek majd a jövőben. Az első pakisztáni szuperhős, Ms. Marvel például sorozatként jön először a Disney Plusra, majd csatlakozik Marvel kapitányhoz annak második részében a mozikban. Sólyomszem és She-Hulk sorozatot kap, és vélhetően Oscar Isaac is, akit a Moon Knight című szériával kapcsolatban emlegetnek. Secret Invasion címmel Samuel L. Jackson és Ben Mendelsohn karaktere is visszatér; az Ironheart című sorozatban Riri Williams mutatkozik be, Don Cheadle pedig a Vasember után ismét Hadigép lesz az Armor Warsban. A Galaxis őrzői ünnepi különkiadással és Grootról szóló, rövidfilmekből álló sorozattal folytatódik. A következő Thor-ban Christian Bale gonoszkodik – neki csak egy Oscarja van, Mahershala Alinak viszont kettő, de neki se derogál szuperhősködni: a legújabb Pengében mutatkozik majd be. A legújabb A Hangyát csak azért említjük, mert már a címe is rémisztő: Ant-Man and the Wasp: Quantumania. A Disney úgy döntött, Chadwick Boseman halála után nem osztják ki újra a Fekete párduc szerepét, de a sorozatról – mely rengeteg pénz mellett első Legjobb film Oscar-jelölésüket is hozta – nem mondanak le, inkább csak nélküle folytatják. Eddig nem sikerült egyetlen épkézláb filmet sem készíteni a Fantasztikus Négyesből, de most újból megpróbálják majd. Lelkük rajta.

 

Figyelmébe ajánljuk