Hogy maradt ki Peter Jackson az új Gyűrűk Ura-sorozatból?

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 11.

Mikrofilm

Állítólag Tolkien örökösei állhatnak a dolog mögött.

A randizásban jártasaknak valószínűleg nem idegen a ghostingolás kifejezés: így nevezik azt a jelenséget, amikor a másik fél hirtelen és váratlanul eltűnik – annak ellenére, hogy addig minden rendben ment, esetleg még azt is ígérte, hogy majd hívni fog vagy keres minket.

Nemcsak a Tinderen bolyongó magányos lelkekkel fordul azonban elő, hogy ilyen módon ejtik pofára őket: épp így járt Peter Jackson, A Gyűrűk Ura-filmek rendezője is. Ahogy mi is megírtuk, az Amazon minden idők legdrágább sorozatával folytatná a mozikban nagy sikert aratott trilógiát, hiszen egyetlen évadra 465 millió dollárt szántak. A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűivel kapcsolatban sokan felvetették, miért nem vesz részt Jackson is a munkálatokban – a rendező most egy podcastban számolt be róla, hogyan ejtették pofára.

„Megkérdezték, szeretnék-e én is szerepet vállalni benne, mire én azt feleltem, hogy erre nem tudok választ adni anélkül, hogy látnám a forgatókönyvet. Szóval azt mondták, hogy amint megkapják az első pár szkriptet, elküldik nekem. Aztán a forgatókönyvek soha nem érkeztek meg. Ez az utolsó, amikor hallottam felőlük. De ez rendben van így. Egyáltalán nem panaszkodom” – ismerte be a rendező, hozzátéve: kifejezetten izgalmas lesz számára, hogy ezúttal semleges nézőként ülhet le egy Gyűrűk Ura-történet elé.

Maga az Amazon azonban máshogy mesélte el a történetet: mint elmondták, a jogok megszerzésekor arra kötelezték őket, hogy a sorozatot teljesen el kell határolniuk a filmektől – utóbbiak ugyanis a Warner Bros. stúdióhoz tartoznak. Azt persze hozzátették, hogy nagyon tisztelik Jacksont és a trilógiáját is.

A The Hollywood Reporter azonban kiderítette: ennél bonyolultabb a dolog. Mint írják, a sorozat showrunnerei (J. D. Payne és Patrick McKay) megpróbálták személyesen meggyőzni Jacksont – sőt, a cégtől 2019-ben távozó programigazgató, Sharon Tal Yguado is szerette volna a projekthez csábítani őt,

az eredeti regények alkotója, J. R. R. Tolkien író örökösei azonban ellenezték ezt.

Mindez annyira nem meglepő, ugyanis Jackson trilógiájának elkészítésében sem vállaltak szerepet, Christopher Tolkien, az író fia pedig jól le is hordta a rekordbevételt és rekordnyi Oscar-díjat bezsebelő mozikat, mert azok szerinte kizsigerelték apja könyveit, fiataloknak szóló akcióvá silányítva a regényeket, megfosztva azokat minden szépségtől és komolyságtól.

Jackson a podcastban azt is bevallotta: ma valószínűleg már az ő trilógiája sem készülhetne el, hiszen nincs az a stúdió, aki előre finanszírozna három filmet, egy olyan rendezővel a projekt mögött, mint ő. Az áttörése előtt Jackson ugyanis főleg horrorfilmeket készített (Hullajó; Törjön ki a frász!), a fantasy-adaptációk előtt egyetlen drámaibb mozija a Mennyei teremtmények című 1994-es film volt, melynek forgatókönyvéért Oscarra is jelölték. A trilógiára összesen mintegy 281 millió dolláros büdzsét kapott, ami akkoriban még soknak számított, ma már azonban egyetlen Marvel-mozira költenek ennyit – vagy mint a fentebbi számokból kiderül, körülbelül A hatalom gyűrűi fél évada jönne ki belőle.

A Beatles fergetegesen hangzó A Gyűrűk Ura-adaptációs ötletéről ebben a cikkünkben írtunk; de foglalkoztunk a trilógia legjobb jelenetével is, amelyet még csak nem is Jackson dirigált. Itt pedig visszatekintettünk 2004-be, amikor maga Frodó volt a Magyar Narancs címlapsztárja.

A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi szeptember 2-án érkezik az Amazon Prime-ra

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk